Efter en sömnig första halvlek blev den andra en orgie i målchanser.

Laget:

                 Armando
Iraola-Ustariz-Amorebieta-Koi
Susaeta-Yeste-Javí-Gabilondo
       Llorente-Etxeberria

1-0 gjorde Javí Martinéz i den första halvlekens 19e minut. En situation som var direkt komisk. En Valencia spelare kan eventuellt ha tagit bollen med sig med armen i straffområdet och 3 rödvita stod med armarna i skyn vädjande till domaren. Bollen dimper ner framför fötterna på Llorente som slår en loj bredsida bakåt i banan där Javí Martinez dyker upp och sätter bollen i nät via en Valencia spelare.

Valencia kunde kvitterat på en vass frispark från David Villa. En frispark som Yeste ordnade på sämsta sätt. Pinsamt dåligt försvarsspel av Yeste som sprang med armarna i luften redan innan han trippade Valenciaspelaren.

I övrigt hände inte mycket mer än att Yeste blev mörbultad så pass att han tvingades byta i halvtid. Kanske skulle Valencia haft straff i ett hopslag men det hade varit en snäll present av domaren om så blivit fallet.

Valencia bytte in Joaquin och Morientes i halvtid och Athletic bytte in Garmendia.

Ett Valencia som sökte nytändning efter pausen fick en riktig kalldush redan efter fyra minuter. Llorente sätter en tåpaj bakom Mora i bortaburen efter en strålande framspelning från Etxeberria. 2-0 till Athletic.

3-0 kommer i den 65e efter en kontring där Llorente helt fri lobbar rakt på Mora som märkligt nog tappar bollen framför fötterna på Iraola och Llorente. När de båda hämtat sig från förvåningen över att bollen damp ner mellan dem så var det Llorente som krutade dit målet.

Matchen borde varit klar men Valencia reducerar till 3-1 efter en ny frispark från Villa. De har dessutom bud på ett mål till. Men det var Athletics kväll. 

Etxeberria satte 4-1 men blev avvinkad för offside eller var det Aduriz som var på fel sida redan i momentet innan? Etxeberria revanscherade sig snart genom en brilliant framspelning till Iraola som slutligen sänkte Valencia med sitt 4-1 mål. Den ljupledspassningen var grym från farbrorn!!

På stopptid knoppade Aduriz in 5-1 på ytterligare en fantastisk framspelning från Etxeberria.

Det var länge sedan Athletic gjorde fem mål. Det var många år sedan de slog Valencia med sammanlagt 8-1 en säsong och det var flera säsonger sedan de tog 46 poäng en säsong i La Liga.

Bäst på plan? Javí Martinez! Det är snart Spaniens bästa mittfältare. En enorm kugge i Athletic. 

Jag måste. Nästan bäst på plan? Etxeberria. Tre strålande framspelningar och en löpvilja som är enorm!

I nästa omgång är Gurpegi tillbaka i laget och jag tror att Yeste får stå åt sidan när vi åker till Madrid för att möta ett redan firande Real. 

Valencia-Getafe i cupfinal i torsdags. Idag 1-5 och 1-3 mot Athletic och Levante...

Vi har flyt nu!

Källa: TV4+