För första gången på nästan 2 år har Athletic klarat av att vinna tre tävlingsmatcher i rad. Valladolid, Betis och nu Getafe har alla kammat noll mot lejonen som ser kaxigare ut än på länge!

Mot Getafe mönstrade Athletic starkast möjliga uppställning i mina ögon. Möjligtvis hade Ocio varit vassare än Ustariz men bara marginellt.

Del Horno var tillbaka på vänsterbacken och var inblandad i matchens två vassaste målchanser för Atheltic.

Att det finns klass i motståndet stod klart redan innan matchen. Getafe hade inte förlorat en tävlningsmatch sedan i januari. De är klara för kvarstfinal i UEFA-cupen och för final i Copa del Rey. Under första halvlek visade de klassen i en lång sekvens där de rullade bort de rödvita rejält. Passningsspelet var av yppersta världsklass och det var skönt att avslutningarna höll lägre klass. Där var vi illa ute.

Trots det var det Athletic som var klart bäst matchen igenom. Llorente,  JavíMar och Susaeta var genomgående bäst i hemmalaget. 

1-0 målet var dock två andra spelare inblandade i. En snabb pass ut på vänsterkanten från Javí möttes på ett tillslag av Del Horno. passningen in mot boxen satt som en smäck på Etxeberrias högerfot och med ett tillslag låg bollen i nät. Så vackert!

Det blev matchens enda mål men det borde snarare slutat 3-1. Framförallt Athletic skapade mängder med chanser men i andra var Getafe nära att kvittera vid ett par tillfällen. En mycket vass räddning av Aranzubia räddade oss vid ett tillfälle. Stolpen vid ett annat och oskärpa hos påskkycklingarna vid ytterligare ett eller ett par tillfällen.

Med sju minuter kvar bytte Garmendia av Yeste. Det var Athletics tredje byte. 30 sekunder senare låg han utslagen i motståndarnas straffområde efter att ha skallat ihop med Pato i Getafeburen. Han låg inte utslagen i många sekunder utan skyndade sig upp likt en Bambi på hal is. Sjukvårdarna fick tvinga ner Garmendia på båren. Otäcka scener.

Som en följd av detta fick Athletic avsluta matchen med 10 man och dessutom med ett saftigt tidstillägg. Men de rödvita hade turen på sin sida och lyckades hålla ledningen matchen ut.

I och med segern klev Athletic upp till åttonde plats. De har nu sju poäng till nerflyttning och det ser faktiskt bättre ut än på många år.

Laget spelar bra. Poängen trillar in. Självförtroendet växer men framförallt så har vi ett ungt och lovande lag! 

Kommentatorn var inne på en sak igår som var helt klockren. Skillnaden mot när vi spelade 4-2-3-1 är stor. 4-4-2 spelet ger ett mycket tyngre anfallspel. Yttrarna och ytterbackarna kommer högre upp i banan. Det är en starkt bidragande orsak att det trillar in mer poäng till laget. Att han sedan svamlar om att Susaeta var aktuell för spel i en skottsk klubb i vinteruppehålletkan man då ha överseende med.. Jag undrar hur det blir om vi värvar en Llorente till..

Laget:
                  Arnazubia
Iraola-Ustariz-Amorebieta-Del Horno
Susaeta-Orbaiz-Javí Martinez-Yeste
         Etxeberria-Llorente

69e Gabilondo för Etxeberria
74a David López för Susaeta
84a Garmendia för Yeste

Målet:
28e Etxeberria

Varningar Athletic
Ustariz, Yeste, Javí Martinez

Varningar Getafe
Casquero,  de la Red, Albín

Aupa Athletic!

Källa: TV4+

(Kul att de hade en riktig expert i studion igår också! Bra jobbat Svenskafans! Snart har vi experter överallt som är skolade här! )