Idag väntar en svår match för lejonen. Bortamatch mot Real Betis brukar sällan innebära tre poäng. Det är snart 10 år sedan vi besegrade de grönvita i deras hemmaborg.

Just arenan och publiken är något man alltid fascineras av när man ser matcher med Real Betis. Derbyt mot Sevilla är något av det bästa man kan se i den spanska ligan! Real Betis gjorde en storsatsning för knappt 10 år sedan. De värvade friskt och det verkade som om deras klubbkassa var outtömlig. Satsningen var helt annorlunda än den som lokalkonkurrenten Sevilla gjorde. Sevilla valde att bygga från grunden och utbilda egna spelare. Vi vet alla vad som fungerat bäst. Sevilla är nu ett av Europas bästa lag. Real Betis har, likt Athletic, kämpat för överlevnad de senaste säsongerna.

En av organisatörerna bakom Sevillas ungdomssatsning var, som bekant, Caparrós. Mannen som nu leder Athletic. Man kan räkna med att han kommer laddad till mötet ikväll.

Truppen:
Armando, Aranzubia.
Expósito, Iraola, Del Horno, Aitor Ocio, Ustaritz, Koikili.
Javi Martínez, Garmendia, Orbaiz, David López, Gabilondo, Yeste, Susaeta.
Etxeberria, Llorente, Aduriz.

Avstängd: Amorebieta.
En månad kvar: Gurpegi.
Skadade: Iraizoz, Tiko.
Utanför truppen: Zubiaurre, Prieto, Murillo, Muñoz, Cuéllar, Ramos.

Matchen på lördag blir dock tuff. Vi brukar tyvärr ha svårt i Sevilla. De senaste 9 matcherna i Sevilla har slutat så här:

1998-99 1-4 2
1999-00 2-1 1
2001-02 1-1 X
2002-03 1-0 1
2003-04 1-1 X
2004-05 2-1 1
2005-06 1-1 X
2006-07 3-0 1

Efter segern 98/99 har vi spelat oavgjort varannan gång. Följer vi mönstret så skall det bli en poäng ikväll. Det är inte ett allt för vågat tips då båda lagen behöver poäng. Betis ligger idag på 15e plats bara en poäng efter Athletic på 13e. Athletic har 33 inspelade poäng och en seger idag skulle ge laget bra med luft ner till nedflyttningsstrecket. Med avspark 20:00 ikväll spelar Recre hemma mot Murcia. Frågan är vem man skall hålla tummarna för när 18e och 19e laget möts. Vid seger för Recre så kommer de upp på 32p och Murcia är mer eller mindre avsågat med sina 23p. I så fall återstår endast ett lag att komma före när säcken skall knytas ihop.

Nu är det faktiskt så att Athletic är inne i en mycket bra period. Både spelmässigt och poängmässigt med 3 segrar, en oavgjord och en förlust på de senaste fem matcherna. Den främsta anledningen är att anfallaren Llorente återfått självförtroendet. I söndagens hemmaseger mot Valladolid agerade han framspelare vid båda målen. Just avsaknaden av en riktig forward har plågat Athletic i ett par säsonger och jag önskar verkligen att Llorente fortsätter spela så bra som i de senaste matcherna.

Betis är dock svårslaget hemma och senast de spelade hemma så spöade de Real Madrid med 2-1. De fick dock smaka duktigt med sardiner förra helgen när de åkte på 3-0 förlust i Santander.

På San Mamés i höstas slutade matchen 0-0. 

Mitt tips: 1-1 

Matchen startar 20:00 ikväll men sänds tyvärr inte på TV. Missa däremot inte att titta på Cykel klassikern Tirreno Adriatico. Etapploppet från kust till kust genom Italien där vi har svensken Niklas Axelsson i totalledning. Utan att vara helt säker så måste det vara 20 år sedan vi hade en svensk som ledare av ett så stort etapplopp! 18:00 på Eurosport. Jag hoppas att Roberto Vacchi är i form för nu skall det hejas! AUPA Niklas!!

Läs även: Inför Real Sociedad - Numancia