Athletic ställde upp med en väntad startelva där Munoz fick hoppa in för att axla skadade Orbaiz mantel på mitten och att unge Aitor Ramos återigen får förtroendet från start trots att Etxeberria är tillbaka från sin skada.    

Lejonen startar matchen i furiöst tempo och innan jag hunnit bänka mig framför datorn klipper Llorente in  1-0 efter ett skolboksanfall. Yeste driver upp bollen på mitten i en halvkontring och spelar ut bollen till Susaeta som kommer framstormande på högerkanten. Susaeta slår ett inlägg som Llorente är först på och han  placerar kyligt in bollen med en yttersida bakom en chanslös Lopez i Villarrealmålet.  Målet ger Athletic luft under vingarna och under de följande 25 minuterna är det bud på fler mål då både Iraola, Javi Martinez och Susaeta är nära att sätta spiken i Villarrealkistan.  

I slutet på första halvlek börjar Villareal jobba sig in i matchen samtidigt som domare Fernández Borbalán hittar frisparkar och varningar i varenda närkamp till Villareals fördel. Resultatet står sig halvleken ut men det fina spelet är som bortblåst på grund av ideliga avblåsningar och griniga hemmaspelare som borde lägga mer energi på att spela boll än att gnälla på domaren och hitta på dumheter.  

Efter en mindre lyckad första halvlek från Aitor Ramos tror vi nog alla att Etxeberria äntligen ska få lite speltid igen men  icke sa nicke, in kommer istället Aduriz?  Mycket märkligt byte vilket också visar sig vara ett mycket dåligt byte av mr Caparros. 

Villarrela kommer ut som ett nytt lag och sätter genast press på Athletic som faller längre och längre ner i famnen på stackars Armando. Det dröjer också inte speciellt länge innan den befarade kvitteringen kommer, Franco trycker upp bollen i krysset efter en tilltrasslad situation i straffområdet utan chans för Armando.  

Efter målet jämnar matchen ut sig något men Villareal känns lite farligare så fort det börjar lukta målchans. Så i den 83e matchminuten  händer det igen, kalabalik i straffområdet och Capdevilla skickar iväg ett halvtaskigt skott som tar på en Athleticspelare och styrs in i mål även denna gång utan chans för Armando. 

Ett lite turligt mål kan tyckas men vi har bara oss själva att skylla (och domaren), på hemmaplan skall vi inte behöva försvara en ledning efter 55 minuter utan försöka gå för ett avgörande. I år har vi tappat 5 poäng de sista 10 minuterarna och vunnit 0, skamligt dåligt då vi också tappat ledningar i matcher hela 6 gånger. Behövs det en psykolog, en fystränare eller helt enkelt en annan taktik av tränare Caparros?  

Som sagt 1-2 och 7 minuter kvar och matchen är förlorad, visserligen har Koi en bra chans i sista minuten men det kändes lång väg att han skulle missa den.  Kan ju också tillägga att när vi jagar en kvittering på slutet byts Susaeta ut till förmån för Gabilondo, jajamän inte Etxeberria utan GABILONDO! Härligt!  

Återigen är vi indragna i bottenträsket då i princip alla konkurrenter vann sina matcher, en förlust som man blir arg av och en förlust som inte borde ha kommit. Att man efter säsongens bästa 20-30 minuter hemma på San Mames helt plötsligt underpresterar så fullständigt är mycket märkligt. Att det dessutom börjar bli en vana att släppa in sena mål och tappa ledningar stup I-kvarten är något Caparros måste börja ta tag i innan vi faller under strecket.  

Nu väntar måstematcher mot Almeria, Valladolid och Betis. Matcher som på pappret låter ganska överkomliga men som oftast är otroligt svåra. Dags att kriga i 90 minuter Caparros och inte 25…  

25 frisparkar emot oss och 9 med oss, alltså frispark till Villarreal ungefär vart 3-4 minut. Svårt att få till ett vettigt spel då... 

Bara 30 000 på San Mames, kan hända att fler hade det på känn...

Bäste Athleticspelare: Tja efter en halvtimma kunde man plockat vem som helst men efter 90 minuter förtjänar ingen den titeln.  

Matchfakta

Athletic: Armando; Koikili, Amorebieta, Ocio, Iraola; Yeste, Munoz (D.Lopez, 67), Martinez, Susaeta (Gabilondo, 83); Llorente, Ramos (Aduritz, 46)

Villarreal: Lopez; Capdevila, Gonzalo, Godin, Angel; Eguren, Matí (Cazorla, 73), Senna, Cani; Franco (Bruno, 88), Nihat (Tomasson, 70)

Mål: Llorente (4), 1-1 Franco (65), 1-2 Capdevila (82)

Varningar: Ramos, Amorebieta, Yeste, Susaeta och Javi Martínez i Athletic, Franco och Eguren i Villarreal

Domare: Fernández Borbalán

Publik: ca 30.000


Källa: marca.com/canalathletic.com