För 80 år sedan bildades La Liga. 10 lag skulle spela i den högsta spanska divisionen. En tidigare seger i Copa España (Athletic de Bilbao, Real Madrid, Barcelona, Real Sociedad, Real Unión de Irún och Arenas club de Getxo) garanterade klubbarna en plats i Primera División, tillsammans med tre lag som slutat två i turneringen, Atlético de Madrid, Español och Europa. Det tionde laget var vinnaren i en kvalturnering som vanns av Racing Santander.

Fyra av lagen var således från Baskien, Real Union, Real Sociedad, Arenas de Getxo samt Athletic.

De flesta känner redan till att det endast är tre av de tio lagen som spelat samtliga säsonger i La Liga sedan starten. Ikväll drabbar två av dessa lag samman på San Mamés

San Mamés som är spaniens äldsta arena, invigdes den 21a augusti 1913. San Mamés byggdes om nästan helt inför VM 1982 och rymmer idag knappa 40.000 sittande åskådare.

Troligen kommer San Mamés inte att överleva sin 100e säsong. För ett par år sedan togs nämligen ett beslut att bygga "Nya San Mamés" bara ett stenkast från den nuvarande arenan. Den nya arenan skall bli en toppmodern arena med plats för 55.000 åskådare.

Frågan är hur länge Athletic kommer att vara ett av de tre lagen som aldrig blivit degraderade? Med den lika välkända filosofin om enbart Baskiska spelare är utrymmet för spektakulära värvningar rejält begränsat. Utrymmet för värvningar överhuvudtaget är ganska begränsat.

Nu finns dock en spelare som troligen står högst på alla Athletic supportrars önskelista. Det är anfallaren Joseba Llorente, J-Lo, som imponerat rejält  i debutsäsongen i La Liga. Valladolidspelaren var på gång till Athletic inför säsongen men blev tillfrågad efter det att Ezquerro märkligt nog tackat nej, eller snarare brutit sitt muntliga löfte att skriva på inför säsongen.

Joseba Llorente ville därför inte lämna sitt lag med så få dagar kvar till premiären. Stort beslut av den unga anfallare och kanske den direkta orsaken till att Valladolid återfinns på den sjunde plats som jag inför säsongen tippade att Athletic skulle ligga på när densamma var slut. J-Lo har gjort 10 mål under säsongen och i den senaste matchen gjorde han La Ligas snabbaste mål genom tiderna när han satte 1-0 mot Espanyol redan efter 7 sekunder och 46 hundradelar!

Det är 6-9 poäng som skiljer Athletic från top 6 platserna. Jag skulle vilja påstå att en bra anfallare hade inneburit att vi spelat om UEFA hela säsongen. Dessutom är marginalerna rejält små och vi har haft lite mer stolpe ut än in tyvärr. Förutom i cupen där vi med en stor portion tur tagit oss till kvartsfinal.

Den Llorente vi har i laget, Fernando, är verkligen ingen striker och den spelare som bildade anfallspar med J-Lo i Valladolid, Aduriz, har haft svårt att få fart i målskyttet. Vi köpte Aduriz för ett par år sedan för 3mln EUR.

Caparrós har tagit ut följande trupp:

Aranzubia, Raúl.
Del Horno, Ustaritz, Koikili, Prieto, Iraola, Aitor Ocio.
Garmendia, Yeste, Gabilondo, Orbaiz, Javi Martínez, David López, Susaeta.
Llorente, Aduriz, Aitor Ramos.

Avstängd: Fernando Amorebieta.
Snart tillbaka: Carlos Gurpegi.
Skadade: Gorka Iraizoz, Joseba Etxeberria.
Utanför truppen: Unai Expósito, Iban Zubiaurre, Ander Murillo, Tiko, Iñaki Muñoz, David Cuéllar.

Idag är Amorebieta avstängd. I försvaret har vi dock fullgoda ersättare i Ustariz och Prieto.

Värre är det med Iraizoz som är borta resten av säsongen. Etxeberria är dessutom skadad ett tag till och honom saknar vi kanske mest. 

Jag tror att vi ställer upp med två defensiva mittfältare idag för att täta till mot Barcelonas 4-5 anfallare. 

Förra säsongen förlorade vi hemma mot Barcelona efter att ha tagit ledningen men drabbats av en mycket tveksam utvisning. I höstas var det nära att vi satte press på giganternas egen hemmaplan men med hjälp av ett felaktikt dömt mål lyckades hemmalaget rida ut stormen.

Allt annat än en förlust ikväll är bra gjort av Athletic. Jag hoppas på oavgjort.

Matcstart: 19:00 TV4+