Athletic lyckades inte hålla nollan hemma på San Mamés och de har nu ett mycket svårt utgångsläge inför returen i Barcelona nästa vecka.

Nu måste Athletic spela 2-2, 3-3 osv eller besegra Espanyol. En uppgift som inte är helt omöjlig i vanliga fall men just den här säsongen är Espanyol kanske bättre än någonsin. UEFA-cup finalen i våras verkar ha lyft laget en klass och det känns som om laget kommer att kvalificera sig för Champions Leauge nästa höst. 

Espanyol har nu 17 matcher i rad utan förlust! Senaste förlusten var i ligan borta mot Recreativo den 22a september. Enormt imponerande!

Inte konstigt då att Caparrós valde att spela med två defensiva mittfältare trots allt. Det blev, tväremot vad jag trodde, Muñoz och Tiko som startade som defensiva innermittar. 

Matchen inleddes med bra spel av Athletic. Yeste hade ett par chanser i inledningen och i den 23 minuten hade Susaeta en jättechans men sköt över.

Athletic fortsatte att dominera och i den 30e minuten tvingades Lafuente till en bra räddning på ett långskott från Muñoz. I den 41a minuten hade Yeste ett friläge, framspelad av Aduriz, men han missade målet.

Sen gick det som det brukar gå på San Mamés. Motståndarna kontrar in ledningsmålet. En fantastisk crossboll från Zabaleta letadar sig fram bakom Athletics mittbackar och Jonathan förvaltaar passingen på bästa sätt. Iskallt sätter han bollen bakom Aranzubia.

0-1 i den 69e minuten och rejäl uppförsbacke. Espanyol hade sedan tre riktigt bra lägen att utöka ledningen. Det bästa fick Lacruz efter en hörna.

I den 78e minuten lyckades dock Athletic kvittera. Ett blockerat skott från Yeste blir till ett perfekt upplägg för Susaeta. Träffen medd vänstern blir inte den bästa men studsen ställer Lafuente och bollen hamnar i nät!

I slutet har Tamudo och Aduriz varsin chans att avgöra men matchen slutar 1-1.

Det här var en match som Athletic borde ha vunnit. Man skapade mer än motståndarna och var aggresivare i sitt spel. Även om det blir svårt i Barcelona så visade de rödvita reservspelarena att de mycket väl kan överaska nästa vecka!

Lagen:

                        Aranzubia 
Iraola, Ustaritz, Amorebieta (80), Del Horno 
                     Muñoz, Tiko (58)
   Susaeta,         Yeste,          Gabilondo (38); 
                            Aduriz. 
Byten:
Javi Martínez, 58
Garmendia, 38
Luis Prieto, 80

                         Lafuente 
Zabaleta, Lacruz, Torrejón, David García; 
       Valdo, Ángel (77), Lola, Moha; 
      Luis García (81) & Jonathan (,83). 
Byten:
Moisés, 77
De la Peña 81
Tamudo 83

Målen:
0-1 Jonathan (69)
1-1 Susaeta (78)

Varningar:
Athletic: Ustariz, Amorebieta och Muñoz
Espanyol: -

Källor: athletc-club.es/,marca.com/canalathletic.com