Det som på förhand kändes som att bestiga Mount Everest blev till slut en liten topptur på Storvätteshågna.

Valencia hade i princip en chans att ta kommandot i matchen. Det var redan i den tredje minuten då David Silva hade en jättechans att ge hemmalaget ledningen. Hade han lyckats så skulle vi haft en helt annan match. Tyngden på de pressade hemmaspelarnas axlar hade minskat avsevärt och Athletic hade fått kämpa för poäng.

Nu visade det sig ganska snabbt att Valencias usla hemmaspel hämmade laget. 

Det blev istället Athletic som tog ledningen efter drygt 30 minuter. Yeste smekte in en frispark så vackert att jämförelser med Ronaldinho drogs i direktsändning. Vikigare än resultatet i matchen var just denna enskilda händelse. Yeste har saknats i laget, den gamla Yeste, den magiska Yeste har varit skillnaden mellan bottenstrid och toppstrid de senaste säsongerna. Yeste är tillbaka!

Valencia hade ett bra frisparksläge i slutet av den första halvleken men de lyckades inte skapa något riktigt hett kvitteringsläge där heller.

Den andra halvleken startade oroande. Athletic sjönk allt för djupt ner i banan och de pressades ner kring det egna staffområdet. Då genomför Caparrós ett byte som överaskade en hel del. Han plockar ut Orbaiz och sätter in Javí Martinez. Ett rakt defensivt byte. Inte en extra back istället för en anfallare som i tidigare matcher.

Med Javís spring i benen lyckas Athletic lyfta laget och de kommer allt oftare fram i kontringsattacker. Till slut hittar David López in med ett perfekt inlägg som Llorente vackert nickar in bakom Cañizares. 0-2 efter 60 spelade minuter!

I det här läget var Valencia ett slaget lag. Athletic sjönk återigen ner i banan men Valencia lyckades inte skapa mer än ett par hyfsade chanser. Istället blev det Athletic som spikade igen  matchen i den 92a minuten. Exteberria slog ett inlägg på chans från den högra hörnflaggan och Llorente lyckades slå in returen från en fumlig Cañizares.

3-0 segern var ett faktum. Det var blott den andra gången som Athletic besegrade Valencia borta med mer än ett måls marginal. Den första gången var 32/33 då matchen slutade 5-1

Det känns skönt att plocka tre poäng som ingen räknat med. Laget måste lyfta en meter i självförtroende och dessutom behåller Athletic avståndet ner till strecket.

Vi hade för en gångs skull även tur med de flesta domslut. Även om de helt felaktigt vinkade av Gabilondo för offside när han gjorde 1-0 en stund innan Yeste hängde sin frispark.

Nu väntar serieledande Real Madrid hemma på San Mamés nästa helg.

Matchfakta:

Valencia:
Cañizares; Miguel, Marchena, Albiol, Moretti, Joaquín, Edu (Albelda 70), M Fernandes (Vicente 62), Silva, Morientes (Zigic 62), Villa

Athletic Bilbao:
Aranzubía; Ustaritz, Amorebieta, Llorente, Yeste (Garmendia 75), Gabilondo (Murillo 68), Koikili, Iraola, Orbaiz (J Martínez 53), Etxebarría, David López.

Gula kort:

Valencia: Cañizares (48), Miguel (78),
Athletic Bilbao: Koikili (13), Iraola (41), Llorente (70), Murillo (85)

Åskådare: 37 000
Domare: Ontanaya López

Källa: TV4+/Svenskafans.com