Athletic jagar andra raka segern när de idag reser till Brcelona för att möta stadens andra lag. Lillebror Espanyol som varit något av de senaste årens överaskning i den spanska fotbollen och faktiskt även i den europeiska. 

Mannen bakom framgången i Espanyol är den förre Athletic-tränaren Ernesto Valverde. Säsongerna 03/04 och 04/05 var Valverde ansvarig i Bilbao och han tog laget till en femte plats den första säsongen samt en nionde säsongen efter. Sista matchen med Athletic var jus borta mot Espanyol våren 2005.

Man kan faktiskt säga att problemen för Athletic startade när Valverde försvann. Säsongen 05/06 togs laget över av José Luis Mendilibar som senare fick sparken och ersattes av Clemente. Sedan dess har tränarkarusellen snurrat allt fortare och det är först nu med Caparrós som vi äntligen ser ut att ha lite stabilitet i klubben igen.

För Gorka Iraizoz är matchen speciell. Han spelade de senaste två säsongerna i just Espanyol och säger så här inför dagens match.

- Jag är lycklig i Bilbao, jag är hemma och spelar för den klubb jag alltid drömt om. Säsongsinledningen har dock inte varit så bra som vi hoppats men det sitter fortfarande kvar spänningar i klubben efter den senaste säsongens dramatik.

- Jag ser alla matcher som Espanyol spelar och de har fortfarande en plats i mitt hjärta. Jag är mycket stolt över det jag gjorde i Espanyol.

I Espanyol spelar dessutom ett par före detta Athletic spelare. Målvaktsreserven Lafuente har bytt avbytarbänk från det regninga Bilbao till det något mer soliga Barcelona. I försvaret finns även Lacruz som spelade i Athletic i hela nio säsonger 97 till 06. Han plockades över av Valverde inför den förra säsongen.

Espanyol har startat bra i ligan och har slagit både Real Madrid, Valencia och Sevilla så här långt. Laget har sju raka matcher i ligan utan förlust men de saknar en vinst på de tre senaste.

Racing-Espanyol 1-1
Espanyol-Murcia 0-0
Mallorca-Espanyol 2-2
Espanyol-R. Madrid 2-1
Valencia-Espanyol 1-2
Espanyol-Deportivo 1-0
Sevilla-Espanyol 2-3
Recreativo-Espanyol 2-1
Espanyol-Getafe 1-0
Betis-Espanyol 2-2
Espanyol-Valladolid 0-1 

Det vore tjänstefel att inte nämna Tamudo när man skriver om Espanyol. Anfallaren som under många år varit Espanyols vassaste anfallsvapen har i år blommat ut rejält och är nu en av spaniens vassaste anfallare. Den 30-årige anfallaren har spelat i Espanyol sedan 1999 och var senast en bidragande orsak till att Spanien slog Danmark i EM kvalet.

Caparrós har tagit ut följande 21 spelare inför dagens match:

Iraizoz, Aranzubia;
Ustaritz, Luis Prieto, Del Horno, Ocio, Iraola, Amorebieta, Koikili, Zubiaurre;
Yeste, Orbaiz, Susaeta, Javi Martínez, Gabilondo, David López, Muñoz;
Etxeberria, Vélez, Llorente, Aduriz.

Avstängda: -
Skadade: -
Kidnappad: Gurpegi.
Utanför truppen: Expósito, Murillo, Tiko, Cuéllar, Garmendia.

Tyvärr verkar exprimentlustan inte ha något slut. Iraola skall återigen lämna sin högerbackplats och nu starta som yttermittfältare. Precis som om vi skulle ha brist på yttrar! David López som värvades från Osasuna har vi verkligen inte använt mer än i inledningen av säsongen. Susaeta som varit grymt bra i vissa matcher får alltså plats på bänken igen. Dessutom är Yeste tillbaka om än inte i matchform. Den kanske bästa yttern spelar dessutom i anfallet i form av Etxeberria. Iraola på mittfältet, nej tack.

I övrigt är laget det väntade. Ustariz stabila insats i söndags ger honom en startplats till höger i försvaret. Det luktar 5-4-1 lång väg med den uppställningen. Tre centrala backar, Iraola mer högerback och Etxeberria mer mittfältare.

Lagen har mötts 72 gånger i Barcelona. 39 segrar för Espanyol, 16 oavgjorda och 17 segrar för Athletic.

Senast Athletic vann borta mot Espanyol var 97/98 då legenden Guererro gjorde matchens ända mål i den 61a minuten.

Förra säsongen avgjorde Pandiani i den 93e minuten. 3-2 slutade den matchen.

Ingen TV-sändning idag tyvärr. Gå in på webradion för att följa matchen. Jag gillar den på canalathletic.com.

Mitt tips: 2-0

Avspark 17:00 idag i Barcelona.

Källor: canalathletic.com/marca.com/athletic-club.net/xtratime.org