Athletic och Real Betis är föga överaskande inblandade i bottenstriden även i år. Båda lagen har haft ett par lindansarsäsonger bakom sig och de ligger nu på trettonde respektive sjuttonde plats i tabellen.

Athletic som har förtvivlat svårt att vinna hemma på San Mamés har nu chansen att ta en andra seger i rad i ligaspelet. Det har inte hänt sedan i april då Valencia och Espanyol besegrades. Förra säsongen vann Athletic endast sex matcher hemma i Katedralen och den här säsongen väntar vi fortfarande på den första hemmasegern.

Är det läge för den nu? Jag hoppas det. I den förra omgången besegrade Athletic Valladolid på bortaplan efter en imopnerande första halvtimme. Exteberria spelade på topp tillsammans med Aritz och det troliga är att det anfallsparet får fortsatt förtroende. Det offensiva spelet har varit bra i de senaste matcherna men marginalerna har inte varit på vår sidan, förutom i den förra omgången.

Athletic hade en strålande försäsong och den nya tränaren Caparrós hade stora förväntnigar på sig inför ligaspelet. Inledningen har dock varit något knackig och det unga laget har svårt att övertyga. Det är därför oerhört vikigt att de lyckas plocka ett par segrar nu för att få arbetsro och självförtroende. På pappret har vi ett av Spaniens mest spännande lag! I veckan var både Susaeta och Javí Martinez med i Spaniens U21.


Athletics trupp:
Iraizoz, Aranzubia.
Iraola, Ocio, Amorebieta, Koikili, Ustaritz, Zubiaurre.
Orbaiz, Javi Martínez, David López, Gabilondo, Muñoz, Susaeta.
Etxeberria, Llorente, Aduriz, Vélez. 

Avtsängda: -
Mycket avstängd: Gurpegi.
Skadade: Cuéllar, Yeste.
Utanför truppen: Del Horno,Tiko, Expósito, Prieto, Murillo, Garmendia. 

Enda förändringen i truppen denna vecka är att Muñoz ersätter Murillo.

Det verkar som om Susaeta äntligen får starta igen. Den unga spelaren som gjorde succé i de inledande omgångarna har haft svårt att behålla sin plats i laget och i de senaste matcherna har han inte ens varit aktuell som inhoppare. Caparrós som ändrar friskt i varje omgång ser dock ut att välja honom framför David López som startade i Valladolid.

Den gamla Real Sociedad spelaren Gabilondo ser dock ut att ha spelat in sig i laget.

I backlinjen är Del Horno petad. Han har haft problem med en skada i veckan och inte kunnat träna för fullt. Koi ersätter på vänsterbacken.

På det centrala mittfältet rör ingen tränare på Javí Martinez eller Orbaiz.

Yeste har tränat för fullt i veckan men han har ännu inte fått klartecken från läkarna. Förhoppningsvis finns han med i nästa omgång mot Getafe!

Matcherna mot Real Betis brukar vara vara målrika tillställningar. De senaste fem årens möten på San Mamés har slutat så här:

2002-03 3-1 - Etxeberria, Urzaiz, Ezquerro; Fernando
2003-04 1-1 - Ezquerro; Benjamín
2004-05 4-4 - Urzaiz, Urzaiz, Gurpegi, Yeste; Oliveira, Joaquín, Oliveira, Oliveira
2005-06 2-0 - Urzaiz, Dañobeitia
2006-07 1-2 - Urzaiz; Robert, Pancraté

Totalt har lagen mötts 44 gånger på San Mamés med föjande facit:
matcher: 24-15-5
mål: 102-28 

Första matchen i La Liga mellan lagen spelades för nästan exakt 75 år sedan på San Mamés. 9-1 till Athletic slutade matchen den 27e november 1931. Kan vi hoppas på en repris?

Den absolut första matchen mellan lagen var i finalen av Copa del Rey 1931. Athletic tog då sin tolfte(!) titel i den spanska cupen. 

Att det är två klassiska klubbar visar sig även här i Sverige då båda lagen har officiella svenska supporterklubbar. Peña Bética Sueca som idagarna firar ett års jubileum och Peña Athletic Eskandinavia  - Getxokolmo som grundades i maj 2005!

Räkna med att Betis kommer laddade till Bilbao efter den senaste omgångens oavgjorda möte hemma mot Racing. 1-1 slutade det mötet i Sevilla.

Matchen är flyttad till 22:00 då den bedömdes vara av särskilt intresse. Det tackar vi för och håller samtidigt tummarna för att sändingen fungerar. Avspark på TV4Sport 22:00!

Källor: SvFans/marca.com/athleti-club.es/canalathleti.com/xtratime.org