Det var Athletic som körde gasen i botten på Nuevo Zorrilla när matchen startade idag. 

Efter 15 sekunder nickade Aduriz bollen i stolpen efter ett ett vänsterinlägg från Gabilondo! Redan där förstod vi att det skulle bli svettigt för Butelle i Valladolids mål.  Aduriz som tidigare spelade i Valladolid visade sig ha kvar känslan för var målen står på Nuevo Zorrilla. 

I den åttonde minuten kämpar Aduriz sig förbi en back och slår in bollen mellan benen på Butelle från en ganska snäv vinkel. Framspelningen från mittcirkeln kom även denna gång från Gabilondo.

I den 22a minuten tvingas Athletic till ett byte då Amorebieta skadar foten. In kommer Ustariz.

I backlinjen var Iraola kvar på högerbacken trots att Caparrós under veckan tränat med Zubiarre på den positionen. Jag tror att vi får börja vänja oss vid att Caparrós lägger ut dimridåer inför matcherna. Zubiarre blev kvar på bänken, precis som vanligt.

Även de inledande omgångarnas succéspelare Susaeta sitter ganska fast på bänken nu. Men visst det är lättare att byta in Murillo med 20 minuter kvar när man skall försvara sin ledning.

I den 32a minuten nickar så Aritz in 0-2 på en frispark från David López.

Strax efter 0-2 gör Ogbeche mål men det blir bortdömt för knuff.

I slutet av halvleken har Valladolid ett par bra chanser att kvittera men även Exteberria har ett par halvchanser som borde omsatts till rikiga målchanser.

Reduceringen för Valladolid kommer på straff i den 70e minuten. Víctor slår kallt bollen till höger om Gorka som slänger sig till vänster.

Avslutningen blir dramatisk. Valladolid har 5-6 chanser att få in en kvittering men Athletic håller undan! 

En mycket viktig seger för Athletic som nu klättrar till 13e plats och kanske, men bara kanske, kan de spela lite mer avslappnat i nästa match. Då väntar ytterligare ett gäng i botten av tabellen. Real Betis som idag spelade oavgjort hemma mot Racing. 

Matcher mot Betis brukar vara underhållande, dessutom ofta TV-sända. Då matchen startar 20:00 nu på lördag så kan vi i alla fall hoppas på det sistnämnda!

Målen:
0-1 Aduriz (8')
0-2 Aduriz (31')
1-2 Víctor  (70') på straff

Varningar:
Athletic: Gorka, Orbaix, Javí, Koi
Valladolid: Rafa

Lite statistik:
Skott: 20-7
På mål: 7-2
Hörnor: 13-3
Inlägg: 51-12

Källor: marca.com/athletic-club.es/canalathletic.com/xtratime.org