Första krönikan för säsongen och vad ska den handla om? Säsongsförberedelsena, såklart! Med presidentval och allsköns grannlåt har Athletic Club varit ohyggligt aktiva på transfermarknaden och värvat spelare till höger och vänster. I fallet Gorka Iraizoz och Aitor Ocio kan jag förstå klubbledningen, Dani Aranzubia behöver konkurrens från en målvakt som är duktig på riktigt och backlinjen behöver en stabilare mittback än Iosu Självmål Sarriegi. Däremot förstår jag inte riktigt hur man kan slänga en massa euro på mittfältare efter mittfältare men inte nämna ett ord om Asier Del Horno! Ska man ge sig på personliga spekulationer tror jag det beror på att man har något otalt med Fran Yeste och inte vill återförena honom med sin gamla suparpolare, eller också vill Athleticledningen att baskiens bästa vänsterback ska ruttna bort på läktaren på Mestalla.

Men det är inte bara på spelarsidan det har värvats. Som vanligt har Athletic ny tränare när säsongen drar igång. Det som känns mest spännande i det fallet är att se om Caparrós fortfarande styr skutan när säsongsavslutningen står för dörren. Athletic måste få någon sorts långsiktighet på tränarsidan om vi inte ska fortsätta vara ett svänggäng i seriens källarregioner. Ambitionen fanns ju när Mendilibar tog över som tränare, men han fick helt riktigt gå när det visade sig att han inte kunde träna ett fotbollslag...

Athletic Club har, även denna försäsong, mosat tvivelaktigt hollänskt motstånd i träningsmatcherna och det utan tvekan mest uppseendeväckande var tumultet i matchen mot Vitesse Arnhem. Galna holländare som vevade loss fick Athleticspelarna att helt enkelt lämna planen. Låt mig gissa att nästa träningsturné inte går till tulpanlandet?

Som ingen lyckats undgå att se har spanienredaktionen givit sig på konststycket att tippa ligaplaceringar den här säsongen. Villarrealredax gick i taket när deras överskattade favoritlag tippades på 14:e plats och om herrar Kviborg och Petersson var taskiga mot de gula ubåtarna tyckte de säkert att de var jättesnälla mot Athletic Club som fick tipset 13:e plats. Givetvis har de ingen som helst aning om vad de talar om, men det är visserligen inget nytt. Okej att till och med jag har svårt att se hur ett lag som klarade sig kvar med ett nödrop förra säsongen ens skulle snegla på övre halvan, men med två duktiga mittbackar för en gångs skull och en hel och frisk Pablo Orbaiz där framför samt en sanslös målfabrikation på försäsongen kan den här säsongen bli riktigt rolig! Något eget tips tänker jag inte ge mig på, feg som jag är. Om bara Real Madrid åker ur så är jag nöjd.

Trots att Real Sociedad ramlat ur ligan lyckas LFP ordna derby i premiären för Athletic Club även denna säsong. Osasuna kommer på besök till San Mamés, men trots en såpass het match skulle det inte förvåna om TV4-folket väljer att visa sardinstinkande Racing mot revanschkrävande Barcelona eller möjligtvis Valencia - Villarreal. Men skulle det bli så är webradion inget dåligt alternativ!

Gora Athletic!!


Veckans
+ Behövs det nämnas? Äntligen drar ligan igång igen!
- Att Real Sociedad inte står för motståndet i premiären, jag saknar redan lillebror...