Efter ett par veckor av spekulationer och vallöften så närmar sig nu dagen som avgör vem som efterträder Ana Urquijo som Athletic club de Bilbaos nya president.

De tre kandidaterna, Juan Carlos Ercoreca, Fernando Carcía Macua och Javier González har fullt upp med sina kampanjer och med ett dygn kvar till valet så börjar det dra ihop sig.

För mig känns röstfisket med värvningar helt galet. Jag hoppas verkligen att medlemmarna i Athletic inte går på så enkla trick utan förstår att en klubb med Athletics vanor och regler måste välja den långsiktiga vägen.

Nu verkar det tyvärr som om kandidaterna har trillat i den vanliga valfloskel miljön och den ena potentiella värvningen efter den andra presenteras och det fyller medierna mer än det som vi egentligen borde prata om. Den långsiktiga satsningen på hur vi skall kunna hålla fast vid vår baskiska policy och fortfarande fortsätta att vara en La Liga klubb. 

Personligen är jag helt övertygad om att det skall fungera även i fortsättningen men det kräver verkligen att man bygger långsiktigt och satsat mer på ungdomsverksamheten på Lezama.

En annan viktig detalj i att bygga en klubb kring det snäva urval av spelare vi har är tränaren. Där har Joaquín Caparrós varit det namn som det mesta kretsat kring men även den gamla storspelaren Lothar Matteus. För ett par dagar sedan presenterades också Vicente del Bosque som Javier González´s tränarval.

Den förre Real madrid tränaren som senast tränade Besiktas. Under tiden i Real Madrid ledde han laget till bland annat två segrar i Champions Leauge och två segrar i La Liga.

Personligen hoppas jag på Joaquín Caparrós som är de andra två kandidaternas val. En tränare som tog upp Sevilla till Primeran och som till stor del byggde upp det Sevilla som idag är ett av Europas bästa lag. Senast tränade han Deportivo och var ansvarig under de år de genomförde en generationsväxling. Helt klart en tränarprofil som jag hellre ser i Athletic.

När det gäller spelarspekulationer så har kandidaterna "lovat" följande spelare och tränare i sina kampanjer.

Fernando Carcía Macua
Tränare - Caparrós
Muñoz (säkert)
Ocio (säkert)
Cuéllar (nästan säkert)
Ezquerro (nästan säkert)
Xabi Prieto (nästan säkert)
Almunia (inte säkert)

Juan Carlos Ercoreca
Tränare - Caparrós
Muñoz (säkert)
Iraizoz (säkert)
Del Horno (nästan säkert)
Ezquerro (nästan säkert)
Xabi Prieto (i December)
Garrido (i December)
Ocio (om priset är ok)
Llorente (om priset är ok) 

Javier González
Tränare - Del Bosque
Inga spelare namngivna men listan är troligen lik Ercoreca.

När det gäller ungdomsverksamheten har Julen Guererro figurerat som ett namn. Jag har för mig att det var i Ercorecas kampanj.

På fredag vet vi vem som rattar skutan i Bilbao de kommande åren.

Betygsätt gärna artikeln.

Källor: marca.es/athletic-club.net/canalathletic.com/xtratime.org