Inför dom tre avslutande omgångarna av La Liga - hemma mot Mallorca och Levante, borta mot Villarreal - var målet 4 eller 6 poäng och ingen av dessa räknade man med att ta mot Villarreal, som just nu är ett av världens formstarkaste fotbollslag.

Athletic prövade i den här matchen på ett normalt 4-4-2, fast med defensivt starka innermittfältare (Martinez och Murillo) samtidigt som Etxeberria fick ta plats bredvid Aduriz på topp. Rutinerade Javi Gonzales fick chansen som högerback i Expositios frånvaro.

Men precis som i förra bortamatchen (Zaragosa) började Athletic starkt, och lyckades även få in matchens första mål via Iraola i den 22:a minuten. Det fick Athletic att spela fortsatt bra och jämnt med Villarreal, men två ödesminuter vände matchen. Först fick Villarreal straff efter att Ustaritz fällt Pires i en duell och sen blev det kalabalik i Athletics straffområde, vilket ledde till att det helt plötsligt stod 2-1 till Villarreal. Båda målen gjordes såklart av Diego Forlán...

Strax efter paus avgjorde Villarreal matchen då Ustaritz gjort självmål. Efter det försökte Athletic och gjorde det bra, men trots ett par taktiska rokader lyckades man inte få in ett mål.

Det positiva med bottenstriden just nu är att vi är över strecket. Seger hemma mot ett Levante som redan säkrat kontrakt bara ska gå. Annars finns det en chans att vi kommer under strecket igen. Men ett sådant här bra läge ska det ju inte gå att missa!

Aupa Athletic!

Källa: Marca.es