En tuff uppgift väntar lejonen när de kliver in på La Romareda sent på lördag kväll. En match där tre poäng känns som en omöjlighet. Normalt hade jag sagt att det talar för Athletic men den här säsongen vinner vi inte ens de matcherna. Det är tur att det är sen avspark för det lär bli en rysare.

Veckan har varit en cirkus av spekulationer och startelvan är absolut inte säker. Den gamla mittfältsstjärnan Tiko som spelade andra halvlek i träningsmatchen mot amatörkombinationen Enkarterri är inte med i truppen. Det verkar nu som om comebacken i ligan sker borta mot Villareal.

Matchen mot Enkarterri imponerade inte på någon. Förlust med 3-2 men förmodligen hade amatörerna ätit betydligt mer taggtråd till frukost den dagen än Athletics spelare. Det som var positivt var dock att Exteberria och Garmendia spelade hela matchen. Märkligt nog ser däremot Exteberria ut att börja på bänken på lördag.

Yeste, som inte var med i matchen i onsdags, kan mycket väl vara aktuell i startelvan. I hemmamatchen mot Depor kom han in i den 63e minuten.

Domarna har också varit i fokus denna vecka då de protesterat mot att deras utdelade kort makuleras i efterhand. De har skrivit felaktiga matchrapporter efter den senaste ligaomgången och då har LFP inget annat val än att inte räkna med de kort som delades ut den senaste helgen. Det senaste jag hörde var att de dessutom skall fortsätta med denna protest under resten av säsongen. Det kan faktiskt få ganska märkliga konsekvenser men samtidigt kanske det ger en rättvisare utgång av ligan om samtliga lag får behålla alla spelare till de avslutande matcherna. Även om det hittills varit riktigt tyst i spansk media om denna protest så lär vi få höra betydligt mer snart, var så säkra!

Den direkta konsekvensen av detta blev ganska stor för Athletic. Eftersom både Murillo och Sarriegi skulle varit avstängda på lördag har de under veckan tränat in ett nytt spelsystem, 5-4-1. Nu lutar det dock åt att de kanske spelar något som liknar 4-1-4-1 med Murillo som defensiv libero framför ett rakt fyramanna mittfält. För att förvirra läget ytterligare genomförde Athletic dagens träning bakom stängda dörrar. Jag tror att skillnaden mot det 4-2-3-1 vi brukar se är tämligen liten.

Personligen hoppas jag att Mané inte trixar allt för mycket med spelsystemet. Jag skulle däremot vilja se en lite annan startelva. Se till att ge den talangfulle mittbacken Ustariz chansen. Bänka gärna Sarriegi. Slitvargen Gabilondo kan han gärna ersätta de sista omgångarna med Garmendia som alltid ser het ut när han får chansen. Skulle kännas tryggare om Javí González befann sig så långt från plan som möjligt. 

Om Yeste spelar från start så tycker jag att det vore bättre att spela honom på kanten där han kan skicka in sina vassa inlägg. Det är dock lite svårt att placera honom där också då han är i långsammaste laget men med Yeste på kanten kan vi dessutom spela Garmendia framför Javí Martinez i mitten. 

Den största gåtan är dock varför Exteberria har så svårt att vinna tränarens förtroende. Han är enligt mig den enskilt viktigaste spelaren i laget just nu och att välja Iraola som offensiv yttermittfältare istället för Exteberria visar bara på hur defensivt Manés tänk är inför matchen. Jag skulle spela Iraola på ytterbacken där han är en av Spaniens främsta på den positionen och därmed få ihop det gamla radarparet på högerkanten, Iraola/Exteberria.

Atheltics trupp:
Aranzubia, Lafuente.
Expósito, Prieto, Sarriegi, Amorebieta, Ustaritz, Javi González, Zubiaurre.
Iraola, Murillo, Javi Martínez, Yeste, Gabilondo, Garmendia.
Aduriz, Urzaiz, Etxeberria, Llorente

Skadade: Casas och Orbaiz
Avstängd: Gurpegi
Utanför truppen: Unai Alba, Javi Iturriaga, Tiko, Mikel Dañobeitia
Kanske ett kort från avstängning: Expósito, Prieto, Murillo, Iraola, Yeste.

Zaragoza har sedan de slog Barcelona på hemmaplan den 29e omgången endast lyckats med att plocka en enda trepoängare. Den kom hemma mot Celta. På vägen fram till förlusten på Mestalla har de bland annat förlorat borta mot Gimnástic och spelat oavgjort borta mot Osasuna och hemma mot Racing. Trots att de famlar efter formen så plockar de poäng och jag tror att de kommer grymt laddade till mötet mot Athletic. Även Zaragoza laddade med en träning bakom stängda dörrar under fredagen.

För att åtminstone hålla liv i drömmen om Champions Leauge så är tre poäng ett måste för Zaragoza och för dem är det här en lika viktig match som för Athletic.

Zaragozas trupp: 
César Sánchez, Diogo, Óscar, Gabriel Milito, Movilla, Aimar, Sergio García, D’Alessandro, Juanfran, Miguel, Lafita, Celades, Ewerthon, Longás, Zapater, Diego Milito, Sergio Fernández & Chus Herrero.

På hemmaplan spelade Athletic 0-0 mot Zaragoza i höstas och förra året vann Zaragoza hemma mot Athletic med 3-2 efter det att Athletic tagit ledningen med 2-0 efter mål av Exteberria och Lacruz.

Matchen visas i TV4+ med start 22:00 på lördag kväll. Det är tur att sändningen börjar så sent för jag har svårt att se att Athletic kommer att prestera något propagandaspel. 

Matchen bör vinnas av Zaragoza men marginalerna är små och kan vi bara låta bli att släppa in det första målet så kanske vi kan ta en poäng eller med lite flyt alla tre.

AUPA ATHLETIC!

Källor: Marca.com/xtratime.org/canalathletic.com/athletic-club.net/lfp.es