Athletic lyckades med något man inte klarat av på hela säsongen. Ett underläge vändes till seger. Mannen för aftonen var Ismael Urzaiz. Den nu 35 åriga anfallaren gick upp i ensam ledning i den interna skytteligan genom sina två nickmål i söndagskväll. Som vår supersub har han nu gjort 7 mål i ligan. Ett mer än Aduriz.

Urzaiz som är inne på sin elfte säsong i Athletic vände på resultatet efter sitt inhopp i halvtid. Urzaiz har spelat 360 ligamatcher för Athletic och gjort 115 mål för Athletic i La liga sedan debuten mot Betis i september 1996. Säsongen dessförinnan representerade han faktiskt Espanyol.

Matchen startade utan Ustariz och med både Iraola och Murillo som defensiva mittfältare. Mer 4-2-3-1 alltså än vad jag väntat. I halvtid byttes Garmendia ut och Urzaiz gick in. Då blev det 4-4-2 med två defensiva innermittar och två offensiva yttrar. När sedan Yeste klev in istället för Amorebieta fick äntligen Iraola spela på sin rätta plats, högerbacken och ett mer offensivt mittfält.

Ledningsmålet i den tredje minuten för Espanyol var ett riktigt misstag från Aranzubia. Jonatas slog bollen i mål från mittcirkeln då hemmamålvakten var helt felplacerad. Ett hårt pressat skott vid fösta stolpen från cirka 50 meter.

Redan i den nionde minuten tog Aranzubia revansch med en svettig räddning intill sin vänstra stolpe på en direkt frispark från Pandiani.

I den elfte minuten prickade Aduriz ribban med ett stenhårt direktskott några meter utanför straffområdet. Inlägget kom från Amorebieta.

Aranzubia räddade sedan ett närskott från Panidani i den tjugonde minuten.

Atheltic hade sedan en bra period och Gabilondo och Aduriz hade ett par halvchanser. Den bästa chansen hade Garmedia i 43e minuten då han från straffpunkten sköt en liten bit över ribban efter en ganska trasslig hörnsituation.

0-1 i halvtid och snart dags för Ismashow.

I den andra halvlekens nionde minut försökte Urzaiz filma till sig en straff. I frustrationen över den uteblivna signalen fick han en varning, helt rätt. Han skulle snart få sin revansch.

1-1 målet kom efter en vacker frispark från vänster av Iraola där Urzaiz skarvade bollen vid första stolpen. Riktigt smart och säkert en intränad variant där Isma står vid hörnet av målområdet och styr in bollen i mitten av målet när Kameni är på väg ut mot bollbanan.

2-1 var också resultatet av en fast situation. Yeste skruvade en frispark från höger in på Urzaiz huvud som styrde bollen i nät från en solklar offside position. Målet godkänns trots det.

En minut in på övertiden har så Jarque chans att kvittera men Aranzubia gör en mycket svettig räddning och matchen slutar 2-1. Ett fullt rättvist resultat i en match där Athletic var klart hetare och skapade mängder med chanser.

Bäst på plan? Exteberria. Återigen full av spring i benen och han snurrade friskt med den gamla bekantingen Lacruz.

Inga avstängningar eller skador har rapporterats från matchen. Jag hoppas att Ustariz blir spelklar och att vi får se Iraola på högerbacken där han hör hemma i nästa match. Det skulle dessutom vara kul om Yeste kan kliva fram nu. Iraola, Exteberria och Urzaiz levererar. Det är just bara Yeste av det gamla gardet kvar nu.

I nästa omgång väntar Sevilla på bortaplan. Nu i veckan spelar de semifinal i Copa Del Rey mot Deprtivo och veckan efter möter Osasuna i den första semifinalen i UEFA-cupen. Tre tuffa matcher på en knapp vecka. Två på bortaplan i cuperna och en hemma mot bottenlaget från Bilbao. Vi kanske kan vänta oss att de vilar några spelare och att fokus ligger på de andra två matcherna. Det kan eventuellt bli vår räddning.

Lagen
Athletic: Aranzubia; Expósito, Prieto, Sarriegi, Amorebieta (Yeste, min.65); Garmendia (Urzaiz, min.46), Iraola, Murillo, Gabilondo (Iturriaga, min.71); Etxeberria & Aduriz.

Espanyol: Kameni; Velasco, Jarque, Lacruz, David García (Torrejón, min.63); Rufete (De la Peña, min.81), Eduardo Costa, Jonatas, Moha; Coro & Pandiani (Luis García, min.72).

Målen
0-1 (3') Jonatas
1-1 (61') Urzaiz
2-1 (78') Urzaiz

Korten
Urzaiz & Exteberria
Valesco & David García

Källor marca.com/athletic-club.net