Valencia reste till Baskien med en ganska konstig matchplan. Vad tränaren tänkte på när han satt ihop laget är rätt uppenbart. Det var en annan match i tankarna hos Quique Sánchez Flores, Champions Leauge returen i veckan hemma på Mestalla. En förlust även där och oddset för att vi får se en annan tränare i Valencia till hösten närmar sig 1.0

Athletic spelade något som liknade 4-1-4-1 med Ustariz som balansspelare och med Iraola och Javí Martinez centralt på mittfältet. De båda hamnade längre fram i banan än vad jag hade räknat med och Athletic satte ganska bra press på reserverna i Valencia.

Athletic tog chansen utan att övertyga. Matchen var ganska händelsefattig och det skapades inte många chanser alls. Valencia var bättre till en början men utan att skapa någon farlighet.

1-0 målet i den 28 minuten var däremot en pärla. Exteberría löpte förbi sin bevakare på kanten och satte ett pressat inlägg på en framrusande Gabilondo som elegant klackade bollen förbi en chanslös Butelle i Valencia målet. Länk till målet här.

I slutet av första halvlek blev Casas skadad. Han ersattes av Garmendia vilket innebar att vi äntligen fick se Iraola på högerbacken igen. Expósito klev över på vänsterbacken och Garmendia tog plats jämte Javí Martinez på innermittfältet. 

I andra halvlek klev David Villa in från start vilket fick fart på Valencias spel. Han var en hårsmån från kvittering i den 73e minuten när han lobbade över Aranzubia och träffade ribban. Utöver den klara chansen var det främst efter ett par hörnor som det var lite kaosartat framför Aranzubia. Valencias spel var dock stereotypt och uppspelen var oftast från en ytterback mot en ensam David Villa som sprang offside mest hela tiden.

I andra halvlek blev Exteberría utbytt mot Murillo redan i den 54e minuten. Ett defensivt byte som jag inte riktigt förstod. Exteberría var den asolut bästa Athleticspelaren igår och hans fart skapade oreda varje gång. Skillnaden mot Yeste är brutal i just det avseendet.

Javí Martinez drog på sig ett gult kort och är därför avstängd hemma mot Espanyol och det bör öppna för både Exteberría och Yeste/Garmendia nästa helg.

Lagen
Athletic: Aranzubia: Expósito, Prieto, Sarriegi, Casas (Garmendia, min.44); Ustaritz (Yeste, min.82), Javi Martínez; Iraola, Joseba Etxeberria (Murillo, min.56), Gabilondo; & Aduriz
Varningar: Javí Martinez, Murillo & Aranzubia
 
Valencia: Butelle; Curro Torres (Miguel, min.72), Albiol, Moretti, Del Horno; Marchena, Pallardó (Villa, min.46); Jorge López (Joaquín, min.56), Silva, Hugo Viana; & Angulo. 
Varningar: Moretti, Marchena & Miguel

Målen:
1-0 Gabilondo 28e

Aupa Athletic!

Källor: marca.com/athletic.net/