Krisen i Athletic blir allt djupare. Spelet allt mer krampaktigt och Segunda spel till hösten är nu verkligen nära. En poäng på tre matcher mot Nastic, Celta och Osasuna räcker inte. För Athletic väntar nu Racing på bortaplan följt av Valencia på hemmaplan. Inga lättare matcher och som spelet är just nu skulle ingen bli förvånad om vi står kvar på 26 poäng även efter dessa matcher.

Matchen startade med en liten hemmapress men som vanligt skapades inte en enda målchans förutom vid fasta situationer. Redan i tredje minuten var Aduriz frame på en frispark slagen av Yeste. En situation väldigt lik den där han nickade in kvitteringen borta mot Celta.

Domaren hamnade sedan i fokus. Först när linjemannen, helt korrekt, vinkade av Soldado för offside innan han smällde bollen i nätet bakom Aranzubia. Andra gången när han dömde en riktigt hård straff mot Athletic. Soldado skarvar en boll förbi Amorebieta och springer sedan rakt på den stillastående försvararens ben. Återigen en klassisk 50/50 bedömning där domslutet faller ut negativt för oss. Straffen sätter Muñoz kallt. 

0-1 är ingen bra start för Athletic. Utan att vara matematiker vet de flesta som följer laget att sannolikheten för seger denna säsong är ganska låg när laget hamnar i underläge. Faktum är att vi inte har vunnit en enda match i år när vi hamnat i underläge. Det intressanta är att vi räddade kontraktet förra säsongen genom att vända 0-1 två gånger i rad. Borta mot Deportivo och hemma mot Barcelona. Matchen mot Barcelona var dock efter det att kontraktet var säkrat. Det var de enda två matcherna vi vann förra säsongen då vi hamnade i underläge och vi minns alla hur djupt insyltade vi var i bottenstriden även då.

I avdelningen psykologiska mål så smäller bortalaget in 2-0 på en kontring i den andra halvlekens första minut. I en kontring där Osasuna får fram mycket folk smäller David López in det alla tror är spiken. 

I avdelningen psykologiska byten så gör Athletic snabbt ett dubbelbyte där Urzaiz och Garmendia kommer in. Garmendia visar direkt upp en löpvilja som är större än vad hela laget visat innan och Athletic skapar ett visst tryck mot Ricardo i Osasunas mål.

I avdelningen psykologiska missar så nickar Javí Martínez i ribban efter en hörna i den 55e minuten. Bollen går via fingrarna på Ricardo som gär sin andra och sista svettiga räddning för kvällen.

Matchen dör när högerbacken (!) Izquierdo kontrar in 3-0 i den 75e minuten.

På övertid får Aduriz sin andra varning efter en mycket märklig situation. I ett försök att springa runt en Osasuna försvarare blir han obstruerad men lyckas till sist komma runt. Domaren har dock blåst och alla förväntar sig en frispark för Athletic. Självklart blir det en frispark för motståndarlaget och Osasuna spelaren ser sin chans till att vinna lite tid och lägger sig ner. Aduriz blir frustrerad och lyfter upp spelaren vilket inte domaren gillar och ger honom ett gult kort. Ett av många märkliga beslut av en mycket osäker domare.

Nu är det inte domarkårens fel att vi är i problem. Vi saknar självförtroende och grundspel. Nu är det dags att släppa alla försök på finspel och se till att kämpa till oss poängen. Om jag får sätta ihop en startelva till slutomgångarna så skulle det bli en 4-2-3-1 uppställning med två riktigt defensiva innermittar men två verkligen offensiva ytterbackar.

Så här skulle det se ut:
Aranzubia;
Iraola, Ustariz, Amorebieta, Expóstito;
Javi Martinez, Murillo;
Exteberria,Garmendia,Yeste;
Aduriz

De positiva från igår är Garmendia. Han kom in och visade vilja, bra teknik och spring i benen. Hoppas han smittar Yeste och Exteberria för då har vi en bra trojka bakon Aduriz ovh Urzaiz.

Statistik

Målen:
0-1, min.30: Muñoz
0-2, min.46: David López
0-3, min.75: Izquierdo 

Varningar Athletic:
Sarriegi (avstängd nästa)
Amorebieta
Aduriz x 2 (rött kort avstängd nästa)

Varningar Osasuna:
Cuéllar
Soldado

Källor: athletic-club.net/marca.com