På söndag kl 17.00 spelas vad som kan kallas för årets viktigaste match av båda lagens fans. Celta ledningen har insett detta och för att locka publik har dem bland annat sänkt biljettpriser, ordnat olika aktiviteter samt officiellt bjudit in Athletic fans till Vigo där det kommer att råda karneval stämning.

Inramningen ser alltså ut att vara bra, förhoppningsvis kommer Celta spelarna också betala tillbaka genom att spela bra fotboll. Dem visade väldigt fin fotboll mot Valencia och Werder men dem matcherna slutade i knappa förluster där Celta kunde ha fått ett oavgjort resultat. Nu gäller det att sätta chanserna för att motståndaren denna gång är Athletic och dem är en mycket större konkurrent än Valencia sett till tabellen.

Baskerna har också haft en tuff säsong hittills där dem har samlat ihop 25 poäng på 25 matcher. Detta betyder att dem intar en 18:e plats, endast en poäng efter Celta som tillskillnad mot Athletic befinner sig på rätt sida av strecket. Lagen vill gärna ta en vinst nu när Levante förlorade på söndagen så två hungriga lag lär finnas på Balaidos.

Celta fick två chockbesked i veckan. Daniel De Ridder missar tre till fyra veckor efter att ha blivit utbytt för skada mot Werder. Holländaren är bara på lån från Ajax och allt tyder på att han åker hem när sommaren är slut. Dessvärre åkte en nyckelspelare på en skada i vecka, Pablo Contreras är också skadad och missar tre veckor. Chilenaren kommer att saknas stort då Celta spelar flera viktiga matcher den närmaste tiden, hans deltagande på Ullevi mot Brasilien är i så fall också i farozonen.

Tränare Vásquez har sagt att Celta spelar för att vinna men han har mest snackat om att klubben bör få ihop 42 poäng och då är kontraktet räddat. Egentligen har han bara kollat på dem senaste fem säsongernas tabell och sett hur mycket poäng bottenlagen fick, i genomsnitt behövdes 42 poäng för att hamna ovanför strecket. Celta har 26 poäng just nu så det är ett realistiskt mål nu när det är 13 matcher kvar.

I laget så är det intressant att se Yago i startelvan nu när Contreras och Tamas (avstängd) saknas. Han har endast spelat två ligamatcher hittills men då vann Celta båda, det var i derbyt mot Deportivo samt Osasuna vinsten för inte så länge sen. Annars så ser laget rätt så normalt ut, det är dock tveksamt hur mittfältet ställer upp. Jonathan Vila har blivit uttagen men Vásquez kanske vill satsa offensivt på hemmaplan vilket kan betyda två anfallare på topp. 

***

Tipset: 2-0

Om Celta spelar samma fotboll som nästan sänkte Valencia och Werder så är tre poäng säkrade. Det gäller att våga spela för att inte få ett liknande scenario som mot Racing. Men det blir det inte och Celta vinner med 2-0 efter mål av Baiano och Pablo Garcia.

***

Tid: 17.00
Plats: Estadio Balaidos
Tv: Nej
Stream: NejKälla: celtavigo.net