Efter förluster med uddamålet i de två senaste matcherna är Athletic återigen på allvar indragna i bottenstriden. Endast målskillnad och möjligtvis bättre bokstav håller Athletic Club ovanför strecket.

En förklaring till den dåliga ligaplaceringen är de allt annat än godkända resultaten på hemmaplan. En gång i tiden var San Mamés en arena som motståndarna fruktade, nu har det blivit ett ställe där man plockar den säkraste bortavinsten i hela ligan. Men hur har det blivit så egentligen? Att något måste ske har i alla fall Athletics supporterklubbsorganisation uppmärksammat. I biljettluckorna på San Mamés kommer 30000 rödvita halsdukar att delas ut och alla som kommer till arenan uppmanas att heja fram lejonen på plan ännu mer. Allt för att San Mamés åter ska bli den kokande rödvita gryta den en gång varit. Det är ju värt ett försök i alla fall.

Vid det här laget borde man väl vänja sig vid att klubben som startade som en peña till Real Madrid, Getafe CF, är med och sniffar på UEFA-cupplatserna. När Getafe gick upp i la liga (2004/2005) överraskade man samtliga genom att inte bli toksist utan faktiskt ha hela 10 poäng ner till Levante på 18:e plats. Förra säsongen kom det blå förortsgänget på en fin niondeplats. I dagsläget ligger Getafe sjua och en del i det har anfallaren Güiza som satt sju baljor hittills. I vintras lyckades Getafe värva Maris Verpakovskis, killen som förmodligen var den ende i Lettlands EM-lag 2004 som befann sig på motståndarnas planhalva då och då. I förra omgången manglade Bernd Schusters mannar Valencia med 3-0 hemma på Alfonso Pérez. Andra fina resultat på hemmaplan för Getafe är 1-1 mot Barcelona och inte minst 1-0 mot Real Madrid. Matchen mot Athletic i slutet av september slutade 0-0 och i den matchen delade domaren ut hela sju gula kort till Athleticspelare.

På San Mamés har Getafe en vinst och en förlust. För två säsonger sedan kom den obligatoriska Athleticförlusten mot en nykomling (1-2) och förra säsongen satte Orbaiz matchens enda mål på straff. Orbaiz är som bekant skadad och på rehabiliteringen har han sällskap av Ustaritz, Luis Prieto, Javi González, Tiko och killen med glasbenen Joseba Garmendia. Detta gör att ynglingen Markel Susaeta, född i december 1987, skulle kunna få en plats på bänken. Susaeta har enligt surret från Bilbao gjort bra ifrån sig i Bilbao Athletic. Han blev inför säsongen uppflyttad från Baskonia och har på 22 matcher gjort två mål varav det senaste avgjorde matchen mot Sestao i slutet av januari.

De elva spelare här ovanför är de som agerat startelva på träningarna i veckan. En bra sak är i alla fall att Amorebieta är tillbaka så att Exposito inte behöver spela mittback.


Hoppas bara att 30000 rödvita halsdukar och ännu galnare fans bär fram Athletic till tre obeskrivligt viktiga poäng!


Aupa Athletic!


Athletic Club - Getafe Club de Fútbol

Datum/tid: Söndag, 18 februari, klockan 17:00
Spelplats: San Mamés, Bilbao
Domare: Alfonso Alvarez Izquierdo


Källor: La Ligas och Athletics officiella hemsidor, RSSSF.com samt forumet för baskisk fotboll på xtratime.org