Athletic skickade sina baskiska kollegor från Donostia ett steg närmre Segunda efter två mål av Iraola på Anoeta. I nästa måstematch för lejonen står Sevillalaget i grönvitt för motståndet. Real Betis ligger en poäng efter Athletic, så matchens betydelse är rätt uppenbar.

Betis har den här säsongen spelat ungefär lika dåligt på bortaplan som Athletic (för ovanlighetens skull) gjort på hemmaplan. En seger (mot Nastic), två oavgjorda och sex förluster är andalusernas bortafacit. På San Mamés har det under åren inte heller gått särskilt bra för Betis. Av de 43 matcher som spelats har fyra slutat med Betisseger. Förra säsongen vann Athletic med 2-0 efter mål av Urzaiz och Dañobeitia, men matchen de flesta kommer ihåg är den från säsongen innan. Real Betis hade tagit en 3-0-ledning efter 24 minuter innan Yestes vänsterfot kom in i bilden. Yeste slog tre hörnor som nickades i mål, två av Urzaiz och en av Gurpegi, innan han själv gjorde 4-3. Matchen slutade 4-4 och var verkligen en känslomässig bergochdalbana.

Real Betis har förutom dåliga resultat på bortaplan även brottats med tränarbekymmer. Den som för närvarande styr skutan är Athleticbekantingen Luis Fernandez som bland annat tog Athletic till en andraplats i ligan säsongen 1997-98 och spel i Champions League säsongen därpå.

Både Athletic och Betis har skadeproblem och den senaste på besök hos sjukstugan i Athletic är Garmendia. Saknas gör också Ustaritz, Luis Prieto och Etxeberria samt långtidsskadade Tiko och Orbaiz.

Häromdagen träningsspelade a-truppens spelare som är utanför startelvan mot Baskonia. Reserverna vann med 1-0 och målet gjordes av Llorente.

Det krävs inget geni för att räkna ut att tre pinnar i dagens match ger oss ytterligare utrymme till nedflyttningsstrecket och kanske kommer man kunna blicka uppåt i tabellen vid en seger ikväll. Förlust däremot och... nej, det ska vi inte tänka på.


Aurrera lehoiak!

Aupa Athletic!


Athletic Club - Real Betis Balompié

Datum/tid: Söndag, 4 februari, klockan 17:00
Spelplats: San Mamés, Bilbao
Domare: Arturo Daudén Ibáñez


Källor: La Ligas och Athletics officiella hemsidor samt forumet för baskisk fotboll på xtratime.org