Samtliga spelare i truppen förutom Orbaiz reste på fredagskvällen till Valencia där de kommer att stanna i en vecka för ett mindre träningsläger för att komma extra laddade inför matchen mot Real Sociedad nästa söndag! De kommer att bo på La Calderona Hotel. På lördagen laddar de upp med en träning klockan 17:00 på Soccers Massia La Grava.

Även Gaizka är med till Valencia! Den 20-åriga försvararen Gaizka Bergara alltså, som är avstängd i Bilbao Athletic’s match på söndag och därför får chansen att vara med och visa upp sig en vecka. Skadelistan har dessvärre blivit längre. Joseba Exteberria har fått en skada i höger fot (en tå) och missar söndagens match. De som nu finns med på den alltför långa listan är, Exteberria, Orbaiz, Tiko, Garmendia, Lafuente, Ustariz samt Prieto. Eventuellt kan Garmendia vara med på söndag.

Förlusten senast för Levante innebar ett tränarbyte. Den nya tränaren, Abel Resino, utlovar ett offensivt spel från ”det nya” Levante där han kommer att bygga laget kring de unga spelarna. Vi får se hur offensiven biter på Athletic’s brandskattade försvar. Athletic som släppt in näst mest mål i La Liga denna säsong. Endast jumbolaget är sämre.

Det är troligt att Yeste, straffmissaren, kliver in från start på söndag. Även Aduriz kan vara aktuell om inte Gabilondo startar. Urzaiz känns numera ohotad som toppalternativ. Backlinjen bör bli den samma och Aranzubia vaktar kassen. Frågan som debatterats i veckan är var underbarnet skall spela. Insatsen senast på San Mamés var allt annat än bra. Det troliga är dock att Javí’s löpvlilja kommer mer till sin rätt i en kantposition när Athletic spelar borta. Innermittfältet kommer säkert längre bak i plan och få mindre utrymme för offensiva utflykter varför Javí kommer att vara mer till sin rätt som yttermittfält på bortaplan.


Vi kommer nu in i en viktig period där mötena med bottenlag löser av varandra. De kommande tre matcherna är av klassisk 6 poängs karaktär och kommer att spela en avgörande roll för Atheltic’s placering i La Liga men smaka även på matcherna som följer:

21/1 Levante-Athletic
28/1 Real Sociedad-Athletic
4/2 Athletic-Real Betis
11/2 Atlético-Athletic
18/2 Athletic-Getafe
4/3 Athletic-Gimnàstic
11/3 Celta-Athletic
18/3 Athletic-Osasuna
1/4 Racing-Athletic

Det är de här matcherna som avgör bottenstriden. Bara de tre nästa matcherna kommer att vara mentalt avgörande och jag vågar inte tänka på vilken panik som kan skapas i klubben om det blir noll poäng i de tre matcherna. Men kan spelarna visa upp samma fina form som den senaste tiden så bör vi kunna plocka 15-20 poäng på dessa nio matcher och då är vi på säker mark inför avslutningen mot topplagen. Samtidigt vet vi att Athletic alltid har svårare mot mindre namnkunniga lag där det är en större morot för motståndarna att slå Athletic än vice versa. 


Följ matchen via radio på http://www.canalathletic.com/portal/


Aupa Athletic! 


Levante Unión Deportiva - Athletic Club

Datum/tid: Söndag, 21 januari, klockan 17:00
Spelplats: Ciutat de Valencia, Valencia 
Domare: Luis Medina Cantalejo


Källor: Marca.com, aupaathletic.com, canalathletic.com, xtratime.org samt Athletics officiella hemsida