Efter tre raka matcher utan förlust i slutet på förra året har Athletic, om de lyckats konservera formen under jul, god chans att klättra ytterligare i tabellen imorgon. Motståndarna i 2007 års första tävlingsmatch för Los Leones är laget som på något märkligt sätt ständigt håller sig kvar i La Liga, nämligen Real Mallorca. De har varit på väg ur ligan i flera år och så även den här säsongen. Laget från charterön ligger på 14:e plats i tabellen, två poäng före Athletic. Man skulle kunna tro att ett lag som ligger lite avsides borde vara starka på hemmaplan men av Mallorcas fyra vinster den här säsongen har endast en kommit på hemmaplan. Å andra sidan har fyra av lagets fem oavgjorda matcher spelats i Palma. Tre av dem slutade 0-0.

När Athletic åkt till Mallis för match har däremot hemmalaget varit starkast flest gånger. Mellan 1997 och 2002 förlorade Athletic samtliga möten på Mallorca. Förra säsongen bröt Athletic trenden och vann med 1-0. Målet var en frispark av säsongens oväntade målkung Luis Prieto.

På tal om oväntade målskyttar överraskade Prietos mittbackskollega Iosu Sarriegi samtliga när han i Baskiens demolering av Serbien den 27:e december gjorde mål. I rätt bur dessutom! Matchen slutade 4-0 till Baskien och utöver Sarriegi gjorde Yeste, Urzaiz och Errealaspelaren Gari Uranga mål.

Även om Athletic inte värvat snackisarna Mendieta och Ivan Campo har man faktiskt knutit till sig en spelare under uppehållet. Det är Barakaldos målvakt Unai Alba som anslutit och på grund av Lafuentes skada återfinns Alba på bänken imorgon. Andra skadade är Ustariz och Zubiaurre samt långtidsfallen Orbaiz och Tiko.

Mycket talar för att Mané kommer att använda en lite märklig uppställning med Javi Martínez på högerkanten och Murillo bredvid Iraola på det defensiva mittfältet. Det skulle alltså betyda att Etxeberria börjar på bänken.

***

Manés trupp till morgondagens match:

Målvakter: Aranzubia, Unai Alba

Försvarare: Expósito, Luis Prieto, Sarriegi, Amorebieta, Casas

Mittfältare: Iturriaga, Garmendia, Iraola, Murillo, Javi Martínez, Gabilondo, Yeste

Anfallare: Etxeberria, Llorente, Aduriz, Urzaiz


Aupa Athletic!


Real Club Deportivo Mallorca - Athletic Club

Datum/tid: Söndag, 7 januari, klockan 17:00
Spelplats: Ono Estadi, Palma de Mallorca
Domare: Alfonso Perez Burrull


Källor: La Ligas och Athletics officiella hemsidor samt forumet för baskisk fotboll på xtratime.org