Ett duktigt Celta visade än en gång prov på sitt vackra spel på bortaplan där båda lagen nästintill spelade med sina bästa startelvor med ett få undantag. Palermos anfallare Amauri spelade CL kval med Chievo tidigare under säsongen och fick således se matchen från läktaren, istället startade den gänglige Caracciolo. Hos Celta stod Esteban som vanligt när det gäller cupmatcher och i försvaret så fick vi se Lequi göra comeback efter en månads frånvaro.

Så till matchen där Celtas lag såg ut såhär: Esteban - Angel, Contreras, Lequi, Placente - Iriney, Oubiña - Gustavo López, Canobbio, Nené - Baiano. Palermo spelade med samma startelva som mot Livorno med undantaget av redan nämnda Caracciolo så förutsättningarna till en rolig match fanns där. Denna tillställning spelades på Renzo Barbera inför 10.222 åskådare, ca 200 av dem åkte ifrån Spanien för att se sitt Celta spela fotboll och dem valde rätt match…

I dem första minuterna så hade Palermo mest boll men ju längre in så tog Celta över spelet och tempot var satt av gästerna. Mycket spel på kanterna där vi hade Nené på sin vänster kant vilket betydde att Gustavo López fick nöja sig med höger kanten. Det var tydligt vem som trivdes bäst där Nené flera gånger visade god teknik och utmanade sin gubbe medan Gustavo oftast sprang upp och stannade för att slå inlägg med höger foten. Resultaten var att bollen hamnade bakom Baiano som gick på första stolpen.

Palermo försökte mest att nå långa Caracciolo med långbollar fast om inte Lequi var där för att nicka bort så kunde Esteban hinna ut och ta bollen i famnen. Mycket av Celtas spel skedde utanför Palermos straffområde men inga passningar öppnade för avslut, istället skapades målchanser när Nené och Canobbio på egen hand utmanade och kunde avsluta men utan att göra mål. Bästa chansen under halvleken hade Nené då Zaccardo missbedömde en långboll och föll i straffområdet, Nené fortsatte sin löpning och snappade upp bollen. Han såg att Agliardi hade redan tagit ett par steg för att kanske hinna reparera Zaccardos misstag och Nené försökte lobba vilket han lyckades med men bollen tog i ribban och ut.

Halvleken slutade oavgjort och för Celtas del såg det stabilt för att det var dem som var just nu vidare från gruppen. Dem sista 45 började och lagen förändrade ingenting men matchbilden skulle förändras.

Palermo tog tag i taktpinnen och Bresciano levererade bollar till anfallarna och ut mot kantspringarna som slog inlägg fast försvaret, med en lysande Lequi i spetsen, kunde rensa innan ett riktigt farlig läge skapas för hemmalaget. Men något hände ca tio minuter in i andra halvlek, Celta började pressa och för ett par minuter var det riktigt intensivt i Palermos straffområde. Lequi var nära att göra mål men hans lösa skott räddades på mållinjen av Guana. Fast det tog inte slut där, rensningen nådde Canobbio (och precis alla visste vad som skulle ske) som vackert tog ned den på bröstet och drog till med vänstern, bollen var på väg mot krysset men Agliardi gjorde en svettig räddning.

Trycket ifrån Celta fortsatte så pass att mittbacken Lequi var högt uppe och kunde slå, nej, skjuta ett hårt inlägg i Daniel Alves klass som Baiano bara petade och via en Palermo back träffade bollen stenhårt i ribban och ner i marken för att studsa upp i nättaket, 1-0. Idel glädje för att nu behövde hemma laget göra två mål. Detta syntes omgående då Palermo inte längre var lika explosiva och nyckelspelare som Bresciano samt lagkaptenen Corini byttes ut. Enligt mig var det här matchen blev riktigt trevlig ur en Celtas supporters synpunkt.

En av dem bästa gåvorna är att se Celta spela utan mental press, det är nu spelare som Nené och i synnerhet Canobbio började skinna så starkt och så vackert! Dem utmanade på egen hand till höger och vänster! Mest minnesvärt var då Canobbio sprang och dribblade i över 40 meter i stort ”U” på offensiv planhalva med flera motståndare efter sig men ändå så kunde den lilla uruguayanen hålla i bollen och säkert passa till en medspelare. Han flöt på moln och i fotbollstid så kändes det som om han hade bollen i veckor!

Ytor, massor utav ytor för bägge lagen fanns nu och kontringsfotbollen regerade. Palermo vaknade till liv men Celta fortsatte ändå att attackera med fem spelare. Vásquez hade tydligen sett det jag såg under första halvleken, Gustavos sena passningar. Numera följde högerbacken Angel upp för att slå inläggen vilket öppnade upp ytor på den kanten. Men Palermos kvittering kom från vänsterkanten då Nené lite nonchalant försökte finta i ett trångt läge men snabbt tappar bollen. Tillslut transporteras bollen in av Brienza lite snett bakåt men Placente var där för att…tja…assistera till Tedescos kvittering, 1-1. Onödigt men med tio minuter kvar börjar den STORA pressen av Palermo.

Mina damer och herrar, det var nu Lequi lyste starkast och visade inga spår av någon månads frånvaro. Han nickade bort allt och en riktig höjdpunkt i slutet var när Di Michele fintade ett par spelare och avancerade snett inåt från Palermos vänstersida. Lequi steg fram i nästan som i en spaghetti western duell, Di Michele rusar snabbt med bollen mot en stillastående Lequi och Palermo anfallaren lyckas passera samtidigt som kameran fortsätter att filma han. Men hoppsan kameramannen och Di Michele inser att bollen är någon annanstans. Ungefär när Lequi syns i bild igen så stiger han upp med bollen och bara lugnt passar den till en medspelare.

Fast det var inget av vad som skulle ske härnäst. Hands down, denna incident bara någon minut senare är det kyligaste jag har sett detta millennium. Palermo har enorm press och publiken som består av 10 000 åskådare låter som 50 000, Brienza kommer ännu en gång på högerkanten och slår ett inlägg mot mitten men såklart står Lequi där och gör en cykelspark rensning (!) Skulle nästan säga att det är försvarens version av Higuitas klassiska skorpion räddning.

Bollen gick inte in då och efter 90 minuter var det klart, Celta var vidare och ska nu lottas mot ett lag som åkte ur Champions League.

Palermo - Celta Vigo 1-1

Mål:

Baiano (60)
Tedesco (70)
Källa: celestes.org