Efter sex matcher utan trepoängare på hemmaplan tog Athletic igår sin första ligaseger på San Mamés för säsongen. Nykomlingarna Recreativo hade inte mycket att sätta emot när Athletic i och med segern kom upp på säker mark i tabellen.

Alla skador och avstängningar tvingade Mané att stuva om rejält i laget vilket bl.a. gjorde att Iraola fick agera defensiv mittfältare tillsammans med Javi Martínez och att Urzaiz fick chansen från start. Sparrisen från Tutera tackade för förtroendet genom att göra två mål.

Matchens första mål kom redan i den femte minuten. Aranzubia skickade en boll upp i banan som Recres back Dani Bautista nickade mot den egna målvakten. Dock missade keepern bollen och rusade efter för att hinna upp den innan den gick in. Strax före mållinjen kastade målvakten sig och slog ut bollen ur målet. På tv-bilder ser det faktiskt ut som att bollen var över mållinjen innan López Vallejo slog ut den. Marca hävdar i sin matchrapport att bollen absolut inte var inne, men domaren tyckte tvärtom och dömde 1-0 till hemmalaget.

Fem minuter senare fick Athletic ett fint läge att göra 2-0. Yeste drog en frispark mot mål men López Vallejo gjorde en fin räddning. Athletic och framför allt Urzaiz fortsatte att ånga på och med knappa halvtimmen spelad gjorde Isma sitt första mål för säsongen. Javi Martínez slog ett svepande inlägg in i straffområdet och vid bortre stolpen drog Urzaiz på en riktig karatespark och slog in bollen över Recremålvakten. Fantastiskt mål och 2-0 till Athletic!

Ungefär tio minuter efter årets mål satte Urzaiz sitt andra mål för säsongen. Gabilondo slog in bollen från kortlinjen och helt omarkerad nickade Isma in 3-0 till Los Leones. Resultatet stod sig halvleken ut.

Knappt tio minuter in i andra halvlek reducerade Recreativo. Liverpoollånet Sinama-Pongolle slog ett inlägg in i straffområdet som Uche nickade in bakom Aranzubia. Dåligt försvarsspel av Athletic i den situationen, men en fin nick av Uche och 3-1.

Ett par minuter efter målet ersattes Yeste av Garmendia. Han hann vara på planen i två minuter innan han blev målskytt. Garmendia plockade upp en lös passning i Recreförsvaret och ångade på mot mål, dock fick han bollen för långt ifrån sig och en Recreativospelare slog bollen mot den egna målvakten. När målvakten skulle rensa slog han däremot bollen rakt på Garmendias ben och den studsade obönhörligen in i mål. 4-1 till Athletic!

Strax efteråt hade Gabilondo en gyllene chans att göra 5-1. Han fick på en kalasträff på bollen men den tog i stolpen. Det skulle inte förvåna mig om målet fortfarande darrar efter den träffen. Matchens sista mål gjordes faktiskt av en Athleticspelare. Fast i fel bur. Recreativospelaren Viqueira slog en frispark mot mål som Sarriegi nådde högst på. Dessvärre gick hans nick i en perfekt båge över Aranzubia och därmed var det kvitterat i självmål och alltså 4-2 i matchen. Sarriegi gjorde även självmål i vinstmatchen mot Nàstic och har alltså lyckats med att göra mål i fel bur i Athletics båda segrar den här säsongen.

Matchen slutade alltså 4-2 till Athletic och mest glädjande var Urzaiz två mål. Gubben kan fortfarande! Återstår att se om han kommer att få förtroendet från start även nästa match mot Deportivo eller om Aduriz, som då kommer tillbaka efter sin avstängning, får spela.

Segern, i kombination med Betis 1-1 borta mot Getafe, gjorde att Athletic klättrade ovanför nedflyttningsstrecket och förhoppningsvis åker vi inte ner under det något mer.


Aupa Athletic!


Matchstatistik
Mål
1-0 självmål (Dani Bautista) 5'
2-0 Urzaiz 27'
3-0 Urzaiz 41'
3-1 Uche 54'
4-1 Garmendia 59'
4-2 självmål (Sarriegi) 88'

Gula kort
Athletic: Casas, Etxeberria
Recreativo: Pablo Amo, Merino, Arzo

Domare: Velasco Carballo
Arena: San Mamés, Bilbao


Källor: Athletics och La Ligas officiella hemsidor samt Marca.com