Athletic Club gjorde sig igår eftermiddag av med den tredje tränaren på två säsonger, då Felix Sarriugarte fick gå efter den allt annat än övertygande säsongsinledningen.

Utnämningen av Sarriugarte påminde mycket om när Mendilibar tog över som tränare. Båda kom från de egna leden med liten erfarenhet av La Liga. När Mendi fick sparken kom den gamle räven Javi Clemente in och räddade Athletic undan nedflyttning och den här gången är det också en meriterad tränare som tar över. Idag blev det nämligen klart att José Manuel Esnal, eller Mané som han kallas, kommer att utses som ny tränare. Mané blev ett känt namn efter att han i sin debutsäsong i Alavés 1997-98 tog upp dem i Primera División och 2001 ledde de blåvita baskerna till UEFA-cupfinal mot Liverpool. Han fick gå några säsonger senare efter bråk med styrelsen. Också det en likhet med Clemente. Förra säsongen ledde Mané Levante tillbaks till La Liga.

En annan likhet med Javi Clemente är att Mané ställt tydliga krav till Athletics styrelse på hur han vill att laget ska se ut med honom som tränare. Bl.a. har det talats om att Mané vill ha garantier för värvningar under vintern. Det var Clementes hårda krav som gav honom sparken, men nu tycks man alltså acceptera hårdare krav från tränaren för att nå resultat.

Mané har aldrig tränat Athletic tidigare men sägs vara en stor Athleticsupporter.

Uppdaterat: Athletics hemsida har nu bekräftat att Mané tar över tränarsysslan. Länk till artikeln finns här.


Aupa Athletic!