Hemma på San Mamés har det gått trögt, men på bortagräs har inte Athletic Club de Bilbao förlorat i ligasammanhang sedan den elfte september, i den andra omgången borta mot Betis. Då förlorade man med 3-0 men efter det skapades två sviter - Athletic på bortaplan samt Betis överhuvudtaget då det gröna laget från Sevilla inte vann en match efter det på åtta omgångar.

Motståndarna Espanyol spelar på den alldeles för stora Olympiastadion i Barcelona (den enda arena jag personligen har besökt i Spanien) och man har börjat ligaspelet stabilt. Fast man kommer till matchen mot Athletic med en udda svit - Espanyols sex senaste matcher har slutat oavgjort! I förra omgången spelade man 1-1 med Real Sociedad på bortaplan, och då räddades man av ett mål från Luis Garcia i början på den andra halvleken.

Etxeberria och Luis Prieto är tillbaka från sina skadefrånvaror, men istället har Amorebieta och Iraola hamnat i sjukstugan. Sedan tidigare är Garmandia och Tiko skadade, och den mest uppseendeväckande petningen i truppen är Zubiaurre.

Athletic spelar numer mer 4-2-3-1 (den spanska modellen) än det gamla 4-3-3, men Gabilondo springer rätt mycket upp och ner i sin nummer tio-roll så spelsystemet skiftas ofta mellan dessa beroende på situation samt försvar/anfall. Murillo får fortsatt förtroende som ytterback, samtidigt som Aduriz fortsätter som högeranfallare. Samma startelva som mot Valencia.

Matchen 
Espanyol dominerade tillställningen till en början och hade både mer boll och bättre lägen än Athletic, som mest hade halvchanser. Bäst chanser i början hade Rieira och Tamudo, men Lafuente lyckades stå emot. Efter en halvtimme fällde Murillo Espanyol-spelaren Luis Garcia i straffområdet vilket ledde till straffspark till Espanyol... Trodde alla i alla fall. Men domaren friade, för att i den 43:e minuten ge Athletic straff när Aduriz blev fälld i Espanyols straffområde. Yeste gjorde inget misstag och slog in 0-1 vilket betydde Athletic-ledning i pausvilan.

I den andra halvleken sökte Espanyol desperat efter en kvittering, vilket man senare fick då Tamudo stod för ett suveränt solonummer i den 55:e minuten då han tog ner Luis Garcias inlägg på bröstet för att sedan panga in den bakom Lafuente till 1-1. Fem minuter senare så utökades Espanyols ledning till 2-1 då Moisés slog ett inlägg mot Tamudo som styrde in den bakom Lafuente. Men denna gång var det Athletics tur att chocka motståndaren, då Gabilondo slog ett perfekt inlägg i den 66:e minuten mot Aduriz. Kameni i Espanyols mål drällde med bollen när han skulle försöka ta ner bollen, vilket ledde till att Aduriz kunde stänka in 2-2. Resultatet stod sig ända in på stopptid och kändes väldigt logiskt, speciellt då Espanyol spelat oavgjort i sina sex senaste ligamatcher. Men Pandiani ville annorlunda, och efter lite osäkerhet i Athletics straffområde kunde Pandiani göra 3-2 i matchens slutskede, rättare sagt i den 94:e minuten.

Att förlora på det här sättet känns tungt, och man måste ju erkänna att det känns väldigt hopplöst just nu. Allt går emot oss - domslut, mål, resultat, allt... Och ingen större bättring verkar det bli heller. Kanske en ny tränare presenteras snart?

I nästa omgång väntar topplaget Sevilla hemma på San Mamés. Samma Sevilla som krossade Valencia med 4-1 i denna omgång. Hur ska det sluta? Vi hoppas på det bästa!


Aupa Athletic!


Matchstatistik
Mål
0-1 Yeste 43'
1-1 Tamudo 53'
2-1 Tamudo 60'
2-2 Aduriz 66'
3-2 Pandiani 94'

Gula kort:
Espanyol: De la Peña, Jarque, Pandiani, Tamudo
Athletic: Orbaiz

Arena: Olímpic de Montjuïc Lluís Companys, 18 850

Domare: Fernández Borbalán

Källor: La Ligas officiella hemsida samt Marca