Det som oroar är siktet

Athletic har bara gjort mer än ett mål en gång på tolv matcher.

Normalt sett så brukar våran orosdel ligga i försvaret, och utan tvekan så gör det väl ännu. Men nu finns det e ny aspekt, en ny vinkel att analysera: siktet.
Med siktet menar jag förstås Athletics oroande målfacit, vi hittar inte liksom nätet bakom målvakten. Athletic har bara vid ett tillfälle gjort mer än ett mål på tio ligaomgångar, tolv matcher om man räknar med de två i cupen, och på tio ligaomgångar har vi endast lyckats näta åtta gånger.

I vissa matcher så har försvarsmissar kostat oss de tre poängen, men i andra så har tärningen i skon och skotten som uteblivit kostat oss poängen.

Athletics enda vinst hittills kom som bekant, i alla fall för oss Athleticister, mot Gimnástic i Tarragona, och det var även den enda match som laget lyckats göra mer än ett mål. De andra fem målen så har två varit bortkastade i förlustmatcherna mot Atlético 1-4 och i 1-3 mot Barcelona. De resterande tre har givit oss en poäng i matcherna mot Real Sociedad 1-1, Osasuna 1-1 och lördagens mot Valencia som slutade 1-1.

Om jag skulle skriva ned en lista på målen som vi gjort i de senaste 48 matcherna skulle det se ut så här: 3 1 1 1 0 1 0 0 2 1 1 0 1 1 1 2 2 1 1 2 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 1 2 3 1 0 1 0 1 3 0 1 0 1.

På fyrtio matcher har det blivit noll eller ett mål och bara i åtta har det blivit fler än ett. I två av de åtta matcher där laget gjort fler än 1 så har motståndarlaget själv gjort ett, och av de åtta så förlorade vi även mot Osasuna 2-3 , och Zaragoza och så spelade vi lika mot Sociedad 3-3.

Så från att gå i matcher då vi remonterade 3-0 till 4-3 mot Osasuna och 3-1 till 4-4 mot Betis, får vi be motståndarna om hjälp. Anfallspelet ser krampaktigt ut, vi skapar inga chanser och som Dennis tidigare nämnt så består laget av samma stomme, förutom två spelare. Var Del Horno och Ezquerro så pass bra? Var det dom som skapade allt?

Visst gav Ezquerro ett djup i anfallsspelet, men jag måste säga att Etxeberria inte är Etxeberria för två år sedan och Urzaiz är inte Urzaiz för två år sedan. Men framförallt så har Athletic en tradition av målgörande försvarare, och hittills i år har de endast lyckats göra noll mål. Många kan tycka att i och med Ezquerros "bortgång" så har vi tappat mycket, jag är av den opinionen även om jag inte gillar Ezquerro personligen. Med Ezquerro hade vi något annorlunda, han spelade på vänsterkanten och öppnade många ytor för övriga, han sköt mycket och var med i nästan alla anfall, han var väldigt viktig för laget (och gjorde 20 mål på ett år). Och tillsammans med Del Horno hade vi en bredd som endast storlagen kan mäkta med.

Om man tittar på dagens anfallsspel känns det väldigt förutsägbart, så någon måste kliva in och ta initiativ till fantasifull och kreativt anfallsspel, något som Yeste är tänkt för men han leverar inte. Med Valverde så spelade vi mer anfallsfotboll, visst en djärv chansning, men den gick hem. De senaste tränarna har inriktat sig mer på försvarsfotboll, och det funkade ju. Med Clementes försvarsfotboll lyckades vi ta 30 poäng förra säsongen och med det klara oss kvar i La Primera. Men dags för lite "Valverde fotboll" igen tack!

Slappna av, ge oss finlir så klarar vi det!