Det finns ett ljusblått bidrag till artikelserien om trotjänarna. Han har inte spelat i klubben under flera decennier. Han är inte fostrad i Galicien, han är inte ens spanjor. Tro inte att han satt på Balaidos och hejade som litet barn. Men för tre år sedan åkte han ur Primeran med sitt Celta, och stannade. Den kände italienske poeten Alessandro Del Piero (1974- ) uttryckte sig klokt när han sade: ”En gentleman lämnar inte sin dam.”
Nu har det också gått sju år sedan han skrev på sitt första kontrakt med Celta, han närmar sig det där decenniet, vilket gör honom till fansens gunstling.

Gustavo - Inledningen

Gustavo Adrian Lopez föddes den 13 april 1973 i Valentín Alsina, Argentina. Det ligger exakt på latitud: – 34,6833333 och longitud: – 58,4166667, eller i Buenos Aires för de som inte är införstådda i geografins alla lömska hemligheter. Han inledde sin professionella karriär i Independiente, klubben som alltid har varit precis under de två stora, Boca och River Plate. När laget under två år i mitten av 90-talet vann fyra titlar så blev det dags för talangen Gustavo att röra på sig. Europa och de stora pengarna kallade, det var Zaragoza som slog en signal och Gustavo nappade. Zaragoza hade på våren vunnit Uefacupen och storsatsade för att vara med i toppen för att slåss om ligaguldet. Efter fyra säsonger som ordinarie Blanquillos spelare gick flyttlasset mot det väsentliga i sammanhanget, Vigo.
Gustavo är även känd som el Cuervo i fotbollssammahang. El cuervo betyder ”kråkan”, som enligt Wwikipedia ” utmärker sig genom list, slughet och läraktighet.” Visst finns likheterna där?

Uppbyggnaden av Eurocelta

Lopez var en av de nya i det som skulle bli Eurocelta. Hans första seriematch slutade med en ett noll förlust mot Oviedo. Våran kille fick vara med i det lag som spelade kanske den roligaste fotbollen i Europa. Med spelare som Mostovoi, Karpin och Mazinho vid sin sida gick bollen som på ett snöre och publiken fick alltid valuta för pengarna. I början av 2000talet, och slutet av 90talet, spelade Celta allt som oftast ute i Europa. Spetsen att nå Champions League fanns inte riktigt där ännu, men år 2000 nådde Celta, anförda av Gustavo Lopez segern i Intertoto Cupen. Befälhavare Victor Fernandez offensiva fotboll hade frälst många att bli Celestes fans. Men efter att ha kommit tvåa i den inhemska cupen året efter skulle den goda cirkeln med Victor som coach, slutas.
Gustavo hade kommit till en klubb som passade honom som handsken. Han hade fått fritt utrymme för sin offensiva spelstil och kunde också hjälpa sitt lag att bli ett av de större i Spanien.

När Europa och världen erövras

Efter att ha blivit mer eller mindre ett etablerat topplag fanns det två mål kvar; spela i Champions League och vinna ligan. Båda målen såg avlägsna ut men Champions League hade Celta sniffat på ett antal år nu. Så en vacker dag, en väldigt vacker dag, stod de där ute, Gustavo och company. På andra sidan stod Club Brugge, ett välmeriterad lag jämfört med vårat. Lopez gjorde tyvärr inte sin bästa match, men det blev ändå 1-1. En bra start på ett otroligt gruppspel. För vem hade trott att både Ajax och Milan skulle få pisk av det lilla laget från Galicien. Huvudpersonen, Gustavo himself, hade däremot inte ett alltför lyckat gruppspel. Han spelade från start i hälften av matcherna, hoppade in två och stod över en. Tyvärr gjorde han varken något mål eller assist, men var som vanligt viktig med sina löpningar och finter.

I åttondelen väntade Arsenal, något som blev för svårt för våra galiciska hjältar.  Guistavo spelade inte alls i den första matchen, 2-3, men fick istället vara med och förlorade med 2-0 på Highbury.
Det var inte bara i klubblaget Gustavo var tongivande. Han spelade frekvent i landslaget och tilldelades nummer 17 i Argentinas trupp till Sydkorea/Japan mästerskapen. Efter VM valde däremot ledningen att inte ta ut Gustavo i någon mer trupp. Han hann ändå med 35 landskamper.

Katastrofen – Nedflyttningen

Parallellt med europaäventyret utspelade sig ett drama hemma i Spanien. Alldeles för mycket energi lades till att vinna mot Milan etc. och det stod dyrt i ligatabellen.
Celta höll på att åka ut! Skulle Gustavo få sin första stora motgång i karriären?
Gustavo, alltid med 11 på ryggen, spelade inte lika frekvent i ligan som förut. Han och de andra stora skulle vila så ofta det gick. Truppen var dock tunn och de ljusblå reserverna kunde inte stå emot Madrid och de andra storheterna, inte Zaragoza och de andra mindre för den delen heller.
Trots ett par bättre resultat på slutet kunde inget hindra Celta från att åka ur. Skulle stjärnorna stanna i klubben trots relegationen?
De flesta stora spelare försvann. Sylvinho skrev på för Barcelona var tillsammans med Milosevic den största stjärnan som tackade för sig. Den störste som blev kvar var Gustavo Lopez.
När en spelare är trogen laget trots motgång blir han automatiskt publikfavorit. Gustavo älskades av fansen men fick ändå inte spela från start speciellt mycket. Den nye tränaren Fernando Vazquez verkade inte anse att stjärnan tillförde mycket. Sanningen kan vara den att FV, som nyligen hade tagit över laget inte kände spelarna så bra, vilket gjorde att Lopez till en början för det mesta satt på bänken. Han hade heller inte fått något anbud från någon större klubb, konstigt nog, utan stannade snällt i Celta.
För Celta som lag gick det bättre, de kallades Segundans Real Madrid. Alla vi slå dem, domarna dömde till vår fördel och stolparna stod på rätt sida om bollen. Ungefär hälften av segrarna var med uddamålet och doldisen Perera frälste laget i slutspurten. I försvaret huserade Pinto(MV), Angel, Sergio, Contreras, och Luis Enrique vilket gjorde det nästintill omöjligt att göra mål på Vigo.

När nu Celta flyttades upp flyttades också Gustavo in på plan. Trots att argentinaren börjar bli till åren fungerar han som ungdom. Han blir bara bättre och bättre!
I år har var han ordinarie enda tills han åkte på en skada som i några veckor har satt stopp för honom. Räkna däremot med att han kommer att komma tillbaka, bättre än någonsin.
Precis som vanligt.

Namn                                     Gustavo Adrián Pablo López
Födelsesag                          April 13, 1973
Längd                                    174cm
Vikt                                         73 kg
Karriärstatistik:                  Matcher, mål

1991-1995 Independiente  74,    9
1995-1999 Real Zaragoza 105, 13
1999–         Celta Vigo         207, 19
1994-2002 Argentina          35,    4