Förhandsnacket till matchen handlade om det faktum att det vanligtvis väldigt hemmastarka Athletic inte vunnit på San Mamés denna säsong, trots att 38 000 kommer match efter match för att heja på laget. Närmast seger har man tidigare varit mot Real Sociedad, men en kvittering i slutminuterna förstörde det. Efter det har det kommit tre raka förluster mot, i tur och ordning, Atletico Madrid, Barcelona samt Celta Vigo.

Racing, å andra sidan, har enbart förlorat en bortamatch hittills - deras första mot Celta Vigo. Efter det har man två oavgjorda och en seger, samtidigt som man kommer till San Mamés stärkta över segern hemma mot ligatitelaspiranten Valencia.

Förutom dopningsavstängde Gurpegi så saknar Athletic en del spelare, där det största utropstecknet är försvarsjätten Luis Prieto. I övrigt är startelvan helt enligt planerna, och fastän det fanns tveksamheter över huruvida Yeste skulle kunna delta eller inte så fanns han hursomhelst på planen.

Matchen
Racing ställde upp med en defensiv taktik och Athletic fick ha mycket boll, men den offensiva trion Etxeberria-Gabilondo-Yeste hittade inte Aduriz när de väl kom till lägen. Undantaget är en gång i mitten av halvleken, då Etxeberria spelar fram just Aduriz men dennes hårda skot blev räddad av Toño till en resultatlös Athletic-hörna. I den 39:e minuten så skedde en mycket kontroversiell sak, då Gabilondo går in hårt i en tackling och får ett väldigt tveksamt rött kort, vilket upprörde Athletic-spelarna.

Fastän utvisningen så lyckades inte Racing föra spelet och därmed blev det en relativt chanslös halvlek, bortsett från två straffsituationer. Först blev Yeste nedriven av Luis Férnandez i straffområdet och tio minuter senare, i den 70:e minuten så blev Nicola Zigic, Racings tvåmetersserb, puttad av Ustaritz när han skulle nicka. Två händelser som mycket väl kunde ha utmynnat i straffsparkar. Men så blev det inte, och 0-0 blev ett rättvist slutresultat. Femte raka utan seger hemma för Athletic är ett faktum, men det var åtminstone första poängen på San Mamés sen september...

Just nu känns det som att Athletic får mycket emot sig. Istället för att få en chans att spela ihop en startelva, så får man kontroversiella röda kort mot sig samt många skador på nyckelspelare till och från. Denna match kunde slutat annorlunda, men precis som mot Barca så förstördes allt av en tveksam utvisning. Mycket synd.

I nästa omgång väntar Valencia på Mestalla. En vinst skulle behövas, men det kan vi väl inte kräva?


Aupa Athletic!


Matchstatistik
Mål
-

Gula kort: 
Racing: Antonio, Felipe, Colsa 

Röda kort:
Athletic: Gabilondo

Arena: San Mamés, 38 000

Domare: Pino Zamorano

Källor: La Ligas officiella hemsida samt Marca