Ja, man kan fråga sig vad Ustaritz, Orbaiz, Aduriz, Prieto, Garmendia, Aranzubia och Tiko har gemensamt med Amorebieta. Inte så svårt kanske? Kommer det? Just det, dom är alla skadade. De fyra sista på listan, då räknar jag inte med Amorebieta, är även uppskrivna på lång- och en-lite-kortare-men-ändå-ett-tag-långtidsskadelistan. 

Men bra nyheter är att Orbaiz och Ustaritz, två viktiga spelare, har tränat med resten av laget och kanske är med på söndag mot cantabreserna. Aduriz blev skadad under senaste mötet, men valde att fortsätta att spela en liten bit, något som man befara förvärrade hans skada, i dåläget hade ingen vetskap om att det skulle vara en större skada. Men Aduriz har rört boll redan och att han inte kommer att spela på söndag är inte uteslutet.

I andra nyheter

Så händer det saker runtomkring Athletic också. Två spelare har kommit på tal den senaste veckan:
Den ena är Mikel Aranburu, hans kontrakt går ut den 30 juni och Athletic, med den tidigare långa skadelista jag skrivit om, vill inte stå utan a-lagsspelare. Så ett hett namn i jakten på stadga är han.
Den andra är en spelare som Athletic redan nafsat smått på i somras. Då gick inte affären igenom pga ekonomiska aspekter. Men sedan dess så har hans framtid sett mörkare och mörkare ut i klubblaget. Laget ligger för närvarande väldigt långt nere i tabellen, och de är villiga att släppa spelare för att ge plats åt nya värvningar. Laget kom på andra plats i förra årets Uefa Cup, och spelaren har en tidigare historia i landslaget, där han var bästa straffskytt EM 2000. Jag talar om Gaizka Mendieta, som spelar i Middlesbrough (spelar och spelar).
I veckan tilläts Athletic att "fylla" platsen som blev öppen i och med Tikos långtidsskada, med en ny spelare under resterande skadetid. Då Athletic valt att inte låta ta någon av de som står utanför truppen fylla platsen, så kan denna plats tas av Mendieta, om han kommer, eller till och med Zubiaurre som står klart att han snart kan spela igen. Apråpå Zubiaurre, så kommer Athletic att hålla presskonferens den 6 november angående hela detta drama som hållt på i över ett år, och presidentskan kommer självklart att närvara. 

Venezuela+Athletic=sant?

Fernando Amorebieta är inte bara "nyskadad", utan han är också några få steg ifrån att debutera med....¡VENEZUELA! Amorebieta är inte bara spansk (bask), utan även venezuan, då hans föräldrar havde honom i staden Cantaura, Venezuela. I dagarna sitter han och väntar på ett samtal från Richard Páez, och han ser inte varför han inte skulle medverka om så var. Amorebieta skulle då vara den första i Athletic som spelar i ett annat landslag än Spaniens, men han kan också inte vara den enda. Även debutanten Javier Iturriaga, född i Mexiko, är också följd av sitt landslag. 

Het hatmatch väntar

Söndagens möte mot Racing de Santander, om jag tillåts tillägga kan jag säga att jag varit i stadens utkanter och som halvbask blivit jagad för att just vara halvbask, kan jag meddela att ett hettmöte väntar. Flera spelare har i veckan understrukit det viktiga i att vinna denna match, för att ta första tre poängen hemma, för att fortsätta de fina spelet man hade mot Osasuna och för att få lite andningsrum för att framöver så kommer det svåra matcher. 
Om, i alla fall fansen, det inte var nog inför det här mötet så har under veckan ett upprörande brev dimpt ned hos olika peñas av Athletic. Brevet kommer från Torrelavega, i närheten av Santander , och för er som kan spanska "pejstar" jag det så att ni kan läsa.

"Sois los mayores maricones, hijos de la gran puta y criminales que he conocido, cabrones de mierda ahora se puede hablar sin miedo mercenarios del crimen, no creáis que esta mierda de proceso os saldrá bien cerdos, los auténticos ESPAÑOLES no toleraremos que esta pantomima entre chaqueteros y criminales asquerosos tenga buen fin. Sabemos como minar esta mierda de proceso somos muchos y muy poderosos, tener claro que no pararemos en joderos con todos nuestros medios. Mi marido y sus compañeros son muy buenos policías con experiencia en tratar a maleantes y cabrones y saben como trataros basura vasca... PORRA, PORRA, MANO DURA y muchos años de CARCEL para que viajéis por la gran ESPAÑA visitando todos los penales y de paso os culturicéis un poco analfabetos de mierda. ESPAÑA es una y siempre lo será. Podemos hablar y hablamos ningún cabrón nos callara ahora es el momento que tenemos los auténticos ESPAÑOLES en deciros lo cerdos, e hijos de la gran puta que sois y que vuestro fin esta proxímo, en las carceles ESPAÑOLAS maricones.
ARRIBA ESPAÑA."