Jon: ÄNTLIGEN! Förbannat skönt med säsongens första seger, även om inte motståndet var av det svårare slaget så är det grymt viktigt. Och kanske ännu viktigare är att Yeste börjar producera, med en Yeste i storform så är Athletic ett riktigt bra lag. Men jag blir lite oroad av att Athletic släpper till två mål, så lite större säkerhet i backlinjen vore ju att föredra. Nu ser jag i alla fall betydligt ljusare på forsättningen av säsongen efter dom två senaste matcherna.


Oskar: Säsongens första seger i en av säsongens viktigaste matcher. Det är precis de här matcherna som vi måste vinna för att se till att vi har minst tre lag bakom oss när serien är färdigspelad. Jag är rätt övertygad om att årets säsong blir svår. I år skall vi vinna mot bottengäng och inte mot topplagen. Vi måste lägga kraft på de matcher som avgör serien.

Vi spelar in ett par unga och extremt lovande spelare. 18-åriga Javi Martinez, 21-åriga Joseba Garmendia och 21-åriga Fernando Llorente är redan med bland de 13-15 spelarna som nästan alltid är med vid matcher. På gränsen till ordinarie har vi 20-åriga Dañobetia & 21-åriga Amorebieta. Ryggraden i laget är 3-4 år äldre (Orbaiz, Iraola, Yeste, Aranzubia och Aduriz) men vi saknar den rutin som jag tror är enda anledningen att laget nu är ett lindansargäng. Men om en eller ett par säsonger är jag övertygad om att alla jag nämnt kommer att ge Bilbao något att minnas, för det här laget är riktigt bra!

Det finns tre spelare som betyder mer för Athletic än någon annan. Det är Yeste, Orbaiz och Exteberria. Yeste och Extebe är två fantastiska spelare men båda två har ett enormt avstånd mellan deras bästa och deras sämsta insatser. De kan vara helt anonyma i flera matcher för att plötsligt visa världsklass i en. I söndags var Yeste brilliant och troligen den enda orsaken som gjorde att vi åkte därifrån med tre poäng. Dessa två spelare innebär allt som oftast skillnaden mellan vinst och förlust. En Yeste på spelhumör är lika viktigt för Athletic som Ronaldhinho är för Barca! Trots det anser jag att den viktigaste spelaren i år är Orbaiz. Det är dock en spelare som håller en konstant nivå, match efter match. En klippa på mittfältet, en Linderoth med normal längd på benen och spelaren som ger Yeste och Exteberria friheten att göra den extra dragningen och avgöra matcherna.

Behåller Yeste glädjen så tar vi tre nya poäng på söndag!


Peder: Äntligen! som Gert Fylking brukar säga! Första segern är alltid viktigt men än större vikt borde läggas vid att den Gudabenådade kungen i mittens rike är tillbaka i gammalt gott slag. Yestes betydelse för Athletic är stor, större än vad många tror. Yeste är den som bryter mönstret, den som gör det oväntade och den som vinner matcher på egen hand om han har en bra dag.

2-3 vinsten borta mot Gimnastic såg länge hur säker ut som helst efter Yestes fantastiska mål men efter 1-3 reduceringen såg försvaret riktigt darrigt ut trots att Athletic spelade med en man mer. Förklaringen ligger i den mycket tråkiga skadan på vår pivote Orbaiz. Orbaiz är på något sätt hjärtat i Athletic, han styr spelrytmen och håller ihop defensiven på ett fantstiskt sätt. Utan honom blir vi väldigt ängsliga och med både Gurpegi och Tiko borta ser det väldigt tunnt ut. Skönt att vi trots skadan på Orbaiz höll undan och bärgade säsongens första trepoängare som förhoppningsvis ger vind i seglen.

Glädjen över Yestes återfunna självförtroende kan tyvärr överskuggas av Orbaiz skada om inte ynglingen Beñat kan axla det tunga ansvaret att ersätta Javi Martinez mentor.

Tråkigt när det verkligen började kännas bra, med Orbaiz och Yeste i form är vi ett lag för europa!

Låt oss också skänka den otursförföljde Tiko en tanke, 6 månaders frånvaro när han äntligen var tillbaka. Hade stora förhopningar för honom denna säsong, en favorit som det gått tungt för och som förtjänar så mycket mer. Vi hoppas att han snart är tillbaka.

Men för tillfället får vi glädjas över säsongens första vinst och Konungens återkomst.

Hylla kungen, hylla kungen!!!!!!!