I Ahtletics senaste match - hemma mot Barcelona - visade man till en början upp ett spel som man inte presterat på väldigt länge, men en förskräcklig utvisning förstörde festen när Barca kunde vända till 1-3. I övrigt har säsongen inte börjat bra; två poäng på fem matcher och den sämsta ligastarten på nästan ett halvt sekel. Athletic saknade Tiko, som är skadad i ett halvår till minst, samt Javier Casas, offret för den förskräckliga utvisningen mot Barca. Dessutom är inte Etxeberria tillgänglig.

Gimnástic har å andra sidan inte börjat mycket bättre. 1-0 borta mot Espanyol i första omgången är förvisso starkt, men efter det har det enbart blivit en till poäng åt klubben - 2-2 mot Racing. Senast förlorade man med 4-0 mot Valencia, även om de inte var totalt utspelade.

Athletic ställde upp med taktiken 4-5-1 med Murillo från start som defensiv mittfältare, och Gabilondo till höger medan Amorebieta tar Casas plats på vänsterbacken.

Matchen
Båda parterna drog till en början nytta av det perfekta väder som man bjöds på Nou Municipal Estadi och anfall friskt båda två. Detta resulterade i en tveksam dömd straff i den 10:e minuten, då Iraola blev skadad på handen av Matellán, och den förvaltas av Yeste till 0-1. Detta mål fick Gimnástic-spelarna osäkra, och innan halvtimmen gått fick man även Ruz utvisad, av en tackling som beskrivs som "absolut gult kort, men aldrig rött" och Athletic fick mer flyt i matchens början. Dessutom gjorde Iraola 0-2 direkt efter det röda kortet och Gimnástic var ett splittrat lag.

Den andra halvleken börjar med att den nyfödda Yeste gör 0-3 i den 50:e minuten efter slarv i Gimnástic-försvaret och Athletic var väldigt nära en meriterande första seger i La Liga denna säsong. Dock så lyckades Athletics Sarriegi ge motståndarna ett nytt hopp då han tre minuter efter 0-3 gjorde 1-3 vilket tände hemmalagets spelare. Tack vare högermittfältaren Luis Ceasars precisa högerinlägg lyckades Gimnástic pressa Athletic, som fick stora problem. Ceasar lyckades hitta Makukula med ett inlägg i den 70:e minuten till 2-3, men närmare kom man inte då man saknade riktig tyngd och kylhet i avslutningslägen. 

Första segern alltså och nu kan vi kanske börja titta högre upp. Att Yeste börjat leverera igen var nog en våt dröm för de flesta Athletic-fans inför säsongen, men nu börjar han visa upp den form han hade för ett-två år sen igen. Med Yeste på vänster, Etxeberria till höger och Aduriz i anfallet har Athletic Bilbao ett lag som absolut har potential att komma topp-10. Dock måste tränare Sarriugarte få in mer säkerhet i backlinjen, men det kanske löser sig snart?


Aupa Athletic!


Matchstatistik
Mål
0-1 Yeste 10' 
0-2 Iraola 28' 
0-3 Yeste 50'
1-3 Sarriegi (självmål) 53'
2-3 Makukula 70' 

Gula kort:
Gimnástic: Matéllan
Athletic: Amorebieta, Itturiaga

Röda kort
Gimnástic: Ruz

Arena: Nou Estadi, 14 500

Domare: Megía Dávila 

Källor: La Ligas officiella hemsida samt Marca