Fem omgångar har spelats av säsongen och alla Athleticfans väntar fortfarande på lejonens första seger. Senast åkte Athletic på däng hemma mot Barcelona med 1-3 även om matchens första 20 minuter såg väldigt lovande ut. I säsongens sjätte omgång ställs polkagrisarna mot ett annat katalanskt lag, nämligen Tarragonalaget Gimnàstic. Nàstic, som de kallas, var ett av lagen som tog steget upp från Segunda förra säsongen och man inledde ligaspelet med att besegra Espanyol på bortaplan med 1-0. Sedan dess har det inte gått fullt så bra. Senast föll Nàstic med hela 4-0 borta mot Valencia. Nàstics kanske mest namnkunniga nyförvärv inför säsongen är gamle Real Madrid-bråkstaken Javier Portillo, som leder den interna skytteligan med två gjorda mål.

***

Trots att det har varit speluppehåll i ligan så har inte alla Athleticspelare fått vila. Nio spelare togs ut till den baskiska truppen i deras match mot Katalonien (2-2). Positiva nyheter från den matchen var att både Aduriz och Llorente gjorde mål, men det överskuggas tyvärr av Tikos svåra knäskada han ådrog sig. Istället för att slåss om en plats i startelvan tvingas polisongkungen vara borta från fotbollen i minst ett halvår. Mycket tråkigt!

En annan spelare som saknas i morgondagens matchtrupp är Javi Casas som oförklarligt blev utvisad mot Barcelona. Athletic överklagade det röda kortet, men deras överklagan gick inte igenom. Amorebieta eller Expósito lär ersätta på Casas position.

***

Eftersom Nàstic inte spelat i Primera División på några år så är mötena med Athletic lätträknade. Faktum är att Athletic inte lyckats vinna borta mot Nàstic en enda gång i ligaspel. Senast de möttes var säsongen 1949/1950 och då vann hemmalaget med 5-3. De två andra matcherna har slutat 7-1 respektive 3-1 till Nàstic. Athletic har också spelat borta mot Nàstic i cupen. Då vann hemmalaget med 2-0. Dags för första Athleticsegern i Tarragona!

Nàstic var alltså uppe i Primera senast 1949/1950 och då slutade man på 13:e plats av 14 lag.

***

Sarriugarte har tagit ut följande trupp till söndagens match:

Lafuente, Aranzubia, Expósito, Sarriegi, Amorebieta, Garmendia, Llorente, Yeste, Gabilondo, Prieto, Iraola, Orbaiz, Etxeberria, Murillo, Urzaiz, Aduriz, Iturriaga och Javi Martínez


Aupa Athletic!


Club Gimnàstic de Tarragona - Athletic Club

Datum/tid: Söndag, 15 oktober, klockan 17:00
Spelplats: Nou Estadi, Tarragona
Domare: Carlos Megia Davila


Källor: La Ligas och Athletics officiella hemsidor samt forumet för baskisk fotboll på xtratime.org