På Camp Nou i Barcelona spelar ikväll de baskiska och katalanska representationslagen mot varandra i en, på förhand, mycket intressant match. Att de möts samma helg som EM-kvalmatcher äger rum kan förhoppningsvis vara ett steg mot ett internationellt erkännande av de båda lagen, som kanske mynnar ut i UEFA- och FIFA-medlemsskap för Baskien och Katalonien. Det är i alla fall vad den baskiske kaptenen Aitor Lopez Rekarte hoppas på, något han uttryckt på en presskonferens nyligen.

Det spanska fotbollförbundet är givetvis inte lika angelägna om att baskerna och katalanerna ska få se sina landslag tävla i EM- och VM-kval och konspirationsteorierna flödar i både Baskien och Katalonien efter att Luis Aragones tagit ut relativt många katalaner och basker till sin EM-kvaltrupp mot Sverige. Om det skulle ha något samband tänker jag inte spekulera i här, men självklart sänker det värdet på kvällens match när inte de allra bästa är med.

Euskal Selekzioa brukar traditionellt spela en landskamp varje år runt jul (senast förlust med 0-1 mot Kamerun), men de har faktiskt hunnit med att spela en landskamp i år. I maj tog man emot John Toshacks Walesiska landslag på San Mamés. I den matchen gjorde Ryan Giggs enda målet och gav alltså Wales segern.


De baskiska tränarna Jose Angel Iribar och Mikel Etxarri har tagit ut följande trupp:

Aritz Aduriz, Javier Casas, Igor Gabilondo, Iñaki Lafuente, Fernando Llorente, Tiko, Ander Murillo, Pablo Orbaiz och Mikel Dañobeitia från Athletic; Gaizka Mendieta från Middlesbrough; Cesar Cruchaga och Iñaki Muñoz från Osasuna; Mikel Alonso, Mikel Aranburu, Gaizka Garitano, Mikel Labaka, Aitor Lopez Rekarte, Asier Riesgo och Garikoiz Uranga från Real Sociedad samt Aitor Ocio från Sevilla.


Matchen spelas alltså på Camp Nou i Barcelona och avspark är 18:30.


Gora Euskadi!