Försnacket till matchen för Athletic Bilbaos del har handlat om den nuvarande presidenten Lamikiz avgång (se länk till höger för mer information). Dock har inte säsongen startat så bra; två oavgjorda och två förluster vilket betyder en nedflyttningsplats i dagsläget. Senast blev det i alla fall 0-0 borta mot Getafe, vilket är ett väldigt bra resultat, speciellt då vi fick Amorebeitia och Aduriz utvisade (och avstängda till denna match).

Barcelona, å andra sidan, har bara trummat på sen den förnedrande förlusten mot Sevilla i den europeiska supercupen. Efter den har man vunnit alla matcher förutom senast mot Werder Bremen, där man i slutminuterna kvitterade till 1-1 via Leo Messi. I den matchen fick man dessutom Eto'o skadad i upp till fem månader, och i matchen mot Athletic tog Gudjohnsen hans plats som central anfallare.

Tränare Sarriguarte fortsätter att satsa på 4-3-3 efter poängen senast. Denna gång bildar Garmendia mittfältslås med Orbaiz och Javi Martinez, medan Llorente startar som central anfallare. Det är inte ofta han får spela, men han brukar göra mål mot Barca. I övrigt så får Lafuente fortsätta som burväktare.

Matchen
Athletic börjar matchen genom att hålla sina defensiva positioner och falla ner med hela laget på egen planhalva, för att sedan kontra. Strukturen på taktiken är bra och Barcelona rullar till en början runt utan att skapa något. Dock så slarvar Athletic stundtals med passningsspelet. I den elfte minuter så går Bilbao-laget till anfall för första gången, och det belönas när Yeste slår in 1-0 på volley efter att Llorente slagit ett inlägg som styrts på Marquez. Klockren vänstervolley och ett vackert mål. Bara minuten senare är Deco nära att ge Barca en snabb replik, men han lyfter bollen över mål. Sedan så har Athletic två bra lägen till, nu efter inlägg av Yeste; först slår Yeste en låg, bra boll som Victor Valdez i Barcas mål plockar men sedan tappar och Athleticspelare kan nästan peta in returen. Sedan så spelar Yeste in ett nästan perfekt inlägg mot Llorente men Puyol är kvick och styr ut den till en resultatlös hörna. 
  I anfallet efter så hittar Messi islänningen Gudjohnsen med en fin stickare, men islänningen blir fälld bakifrån av Casas. Till supportrar och spelares stora förundran så visas den unga vänsterbacken ut av domaren, som menar att det var friläge. Detta är dock absurbt, och om ni lyckas få över en repris så kan man se att minst en Athletic-spelare "upphäver" friläget. Men frispark till Barca och rött kort till Casas. Sarriguarte agerar direkt och tar ut Llorente, som började piggt, och sätter in högerbacken Exposito som vänsterback. Athletic ändrar taktik till 4-3-2, men går snabbt över till 4-2-3-0 med Garmendia som en fri anfallare/central mittfältare efter att Barcelona börjat sin offensiva press, som enbart förstärktes när Guily ersatte Edmílson. 
  Barcelona fick sedan flera kvitteringslägen under halvleken. Gudjohnsen, Deco och Athletics målvakt Lafuente, som fumlade med bollen efter en bakåtpassning, är alla nära att kvittera. Athletic är egentligen bara uppe i anfall en gång till under halvleken men då kunde inte Etxeberria och Iraola göra annat än att passa varandra. I slutet av halvleken verkade stormen ha avtagit och Athletic fick själva hålla i bollen någon minut, men på tilläggstid fick Barca en hörna som slogs mot Puyol. Denne missar men returen går till Gudjohnsen som slår in den till Puyol igen. Denna gång missar han inte och Puyol kvitterar till 1-1 med en fin vrickning i slutet av halvleken.

Marquez är nära att på direkten i andra halvlek ge Barcelona ledningen, men hans mycket skruvade högerskott till höger om Athletics straffomåde går stolpe-ut och rensas. Några minuter senare så lyckas Gudjohnsen få ett friläge. Han blir nedriven av en Athletic-spelare i straffområdet men domaren friar. Barca fortsätter sedan i andra halvlekens början att passa runt bollen på offensiv planhalva utan att skapa något. Detta leder till att Athletic börjar våga anfalla mer med fler spelare, och man är några gånger nära att få till ett bra läge. Men i den 61:a minuten sker det mycket oväntade att Barcelona tar ledningen på en kontring. Xavi slår en djupledspassning till Gudjohnsen som snappar upp den och tåpajar perfekt in 1-2. Ännu en gång visar tränare Sarriugarte prov på snabb handlingsförmåga och han sätter in Urzaiz istället för trötta Etxeberria. Taktiken i Bilbao-laget ändras då till 4-3-1-1 med Urzaiz som target och Yeste som släpande anfallare och playmaker på samma gång. Med denna uppställning lyckas Athletic under några minuter etablera ett tryck på Barca, men man får inte ens till ett halvläge. Istället så avgör Saviola tillställningen i den 77:e minuten efter att Ronaldinho, Xavi och Iniesta totalt utspelat hela Athletics lag och frispelat Saviola som bara behövde passa bollen in i mål till 1-3. Resten av matchen skedde inget särskilt då båda sidor visste att det var avgjort och inte ville förta sig.

I 19 minuter tycker jag att Athletic Bilbao visade prov på det spel och den lagmoral som gjorde att jag en gång började gilla klubben. Det spel man spelade påminde om det man gjorde för två säsongen sedan och jag är övertygad om att ifall vi inte hade fått den där idiotiska utvisningen på Casas så hade vi fått minst en poäng. Men vi hade även fått något viktigare än det - våra spelare hade då kunnat få känna av att de fortfarande kan göra samma saker som för två år sedan och jag är väldigt ledsen att vi inte fick visa mer prov på det. Yeste fick nog många supportrar att hoppas på bättre tider och han påminde om den gamla Yeste. Hoppas han följer upp med en liknande insats i nästa ligamatch!

Då möter vi Gimnàstic på bortaplan. Hoppas att laget följer upp de första 19 minuterna av matchen och tar säsongens första seger!


Aupa Athletic!


Matchstatistik
Mål
1-0 Yeste 11'
1-1 Puyol 45'
1-2 Gudjohnsen 61'
1-3 Saviola 77'

Gula kort:
Barcelona: Messi 

Röda kort
Athletic: Casas

Arena: San Mamés, 39 000

Domare: Fernández Borbalán 

Källor: La Ligas officiella hemsida