Saker har hänt i Bilbao. Som ni säkert har läst här på sidan så har Fernando Lamikiz äntligen tagit sitt förnuft till fånga och lämnat presidentposten. Istället har Ana Urkijo flyttat in på kontoret, ställt ett foto på sina anhöriga på skrivbordet och kanske satt upp en tavla på väggen föreställande San Mamés i skymningen. Den första matchen Urkijo kommer att bevittna från presidentplatsen på La Catedrals läktare lär inte bli nån picknick för hemmalaget. Det är nämligen inga mindre än FC Barcelona som kommer på besök. Förhoppningsvis har den nya presidenten hunnit ingjuta mod i hemmaspelarna och kanske kommer de att lyckas upprepa resultatet från förra säsongens möte på San Mamés då Athletic segrade med 3-1. Eller varför inte en repris från 1931 då Barcelonaspelarna åkte hem med en förlust med 12-1 i bagaget. Drömma kan man ju alltid.

Dock är den bistra verkligheten den att Athletic fortfarande jagar första segern. Senast tog Los Leones en pinne borta mot Getafe, men med endast två poäng av tolv möjliga ligger Athletic efter fyra matcher på 18:e plats precis under strecket. Kvällens katalanska gäster ligger i andra änden av tabellen och leder ligan med 10 poäng. Man inledde med tre segrar men lyckades inte besegra Valencia hemma senast. Den matchen slutade 1-1.

***

I förra matchen mot Getafe lyckades både Murillo och Aduriz att bli utvisade. Aduriz fick rött direkt medan Murillo fick två gula. Murillos avstängning överklagades dock av Athletic och han blev uttagen av Sarriugarte i en preliminär 20-mannatrupp. Men överklagandet gick inte igenom och avstängningen kvarstår alltså. Kvar i den preliminära truppen är 19 pers och en får alltså sitta på läktaren ikväll. Bland de 19 är glädjande nog Orbaiz med och även Dañobeitia, som kommer in istället för Aduriz. Hela truppen finns här nedanför.

I bortalagets trupp saknas gamle Athleticspelaren Santi Ezquerro, vilket kanske inte är helt oväntat. Ett stort avbräck för gästerna är dock Samuel Eto'os långtidsskada. Ersättare för Eto'o lär bli islänningen Eidur Gudjohnsen. Gästernas trupp finns här nedanför och vi skickar ett tack till Barcelonaredaktionen för den. Vill ni ha en rödblå vinkel av kvällens match så passa på och läs deras införrapport.

***

Kvällens match kommer att visas i TV4+ och om det beror på att det ena laget råkar vara Barcelona överlåter jag till er, kära läsare, att avgöra. Jag är bara tacksam över att få se Los Leones på burken, oavsett vilka de möter! Men ett Athletic som visat en ofattbar brist på eget spel mot de regerande mästarna som ångar på mot ännu ett ligaguld kan väl bara sluta på ett sätt? Nåja, Athleticspelarna brukar kunna tända till mot på pappret bättre motstånd och av 75 matcher genom åren i Bilbao mot Barcelona har Athletic vunnit 41 och förlorat 19 (det lämnar 15 oavgjorda, för er som inte är så bra på matte), så visst lever hoppet om en seger ikväll! Eftersom mina resultattips varit allt annat än bra hittills så låter jag bli att tippa kvällens match. Men det är dags för Athletic att sätta alla tvivlare på plats och inkassera säsongens första trepoängare!

***

Matchtruppen innehåller 19 man, en av nedanstående kommer alltså inte att vara med ikväll.

Målvakter: Aranzubia, Lafuente
Försvarare: Expósito, Casas, Ustaritz, Sarriegi, Prieto, Iraola
Mittfältare: Tiko, Garmendia, Yeste, Gabilondo, Orbaiz, Iturriaga, Javi Martínez
Anfallare: Llorente, Etxeberria, Urzaiz, Dañobeitia


Barcelonas trupp:

Målvakter: Valdés, Jorquera
Försvarare: Puyol, Thuram, Márquez, Zambrotta, Belletti, Gio
Mittfältare: Xavi, Iniesta, Edmílson, Deco, Motta
Anfallare: Gudjohnsen, Ronaldinho, Messi, Giuly, Saviola


Aupa Athletic!


Athletic Club - Fútbol Club Barcelona

Datum/tid: Lördag, 30 september, klockan 22:00 Visas direkt i TV4+
Spelplats: San Mamés, Bilbao
Domare: David Fernandez Borbalan


Källor: La Ligas och Athletics officiella hemsidor samt forumet för baskisk fotboll på xtratime.org