Fernando Lamikiz kungjorde sin avgång som president för Athletic club de Bilbao och presenterade samtidigt den nya presidenten, f.d. vicepresidenten Ana Urkijo. Ana Urkijo kommer att räkna med samma styrelse, förutom sekreteraren Juan Bustamante som väljer att avgå.

Lamikiz blev vald till president den 10 september 2004, för en mandatperiod på fyra år, men den blev bara tvåårig.

Advokaten bekräftade sin utgång i sitt anförande under gårdagens generalförsamling i Palacio de Euskalduna de Bilbao.
Lamikiz markerade sitt beslut som resultat av "reflektionsprocessen" under de möten som han och övriga styrelsemedlemmar hållt under veckan. Mötena höll de efter den incident som tog plats vid förlustmatchen mot Atlético Madrid, som slutade 1-4. 

Ny president!

Ny president efter Lamikiz avgång blir den tidigare vicepresidenten Ana Urquijo. Första kvinnan att sätta sig i presidentstolen i Palacio de Ibagaine. 
Bilbaina och, som den tidigare presidenten, advokat. Medlem i klubben sedan 1969, så är det inte första gången hon känner på det. Hennes far, Rufino Urquijo, har nämligen varit temporär president i Athletic 1977.

Ana Urquijo kommer att vara president fram till säsongens slut, därefter kommer det att hållas val. 
Officiella övergången kommer att ske på lördag, då hon kommer att sätta sig i presidentstolen under matchen mot Barcelona.

Bra ekonomiskt, dåligt sportsligt

Men det är inte det ekonomiska som fäller Lamikiz, utan de sportsligt dåliga resultaten. Två säsonger med dåliga resultat, tränarbyten som inte hållt måtten. Valverde fortsatte inte, och efterträdare blev Mendilibar, som inte hade någon erfarenhet från högsta nivån (precis som Valverde när han tog över). Men turen följde inte Mendilibar och han fick sparken efter halva säsongen och ny tränare blev den "nygamle" Clemente. Clemente höll oss kvar och skapade en stabilitet i klubben, något som saknats sedan Valverdes tid. Men Clemente och Lamikiz kom inget vidare överens, och efter vissa uttalanden i början av försäsongen så valde Lamikiz att avsätta även denna tränare. Ny tränare blev Félix Sarriugarte, även han oprövad på högsta nivån. 

I det ekonomiska så har Lamikiz däremot gjort bra ifrån sig. Tidigare ekonomiska problem är lösta och han räddade de oss även från den där "värvningen" av Iban Zubiaurre som än idag inte klarnat. Innan talade man om ett Athletic i behov av att spela europaspel för att klara det ekonomiska, men efter två säsongers uteblivna europaspel har vi ändå klarat oss genom bra tv-kontrakt, publicitet och bättre merchandising. 
Men uteblir det sportsliga så kan man vänta sig en tuff tid.

Nu får vi bara hoppas på att detta blivit en injektion i klubben och laget, förhoppningsvis tar vi tre poäng mot katalanerna och kommer på rätt köl igen.

Död åt presidenten, Leve presidenten!