För Athletics del har den senaste tiden varit hård för klubben. Förutom att de flesta i Bilbao har velat att ordföranden Lamikiz ska avgå med omedelbar verkan så har resultaten och spelet i början av säsongen varit bedrövligt. Senast förlust hemma mot Atletico Madrid med 4-1, fastän de saknade Fernando Torres.

Getafe är ett av La Ligas mest underskattade lag, som förvisso tappat sin skyttekung Riki samt den spanska landslagsbacken Mariano Pernía men fått in Argentinas landslagsmålvakt Roberto Abbondanzieri. Getafe började säsongen med seger borta mot Osasuna med 2-0 och sedan 1-0 hemma mot Racing. Senast blev det dock förlust borta mot Valencia, 2-0.

Athletics tränare Sarriugarte ändrar om i startelvan ännu en gång. Denna gång får Murillo spela högerback och Ustaritz som mittback medan Garmendia får spela från start på mittfältet. Även Lafuente får spela istället för Aranzubia. Därmed återvänder 4-2-3-1-systemet i startelvan. I övrigt är Etxeberria skadad, medan Casas, Urzaiz och Itturagia är petade från truppen.

Matchen
Getafe tog omedelbart taktpinnen i matchens början och Athletic pressades tillbaka på egen planhalva. Madridlaget lyckades dock inte skapa några jätteheta lägen medan Amorebieta och Lafuente nästan lyckades fumla in ett självmål - men de blev räddade av Orbaiz. Halvleken bjöd inte på något skönspel; istället så blev det mycket bråk där Orbaiz och Aduriz började bråka med motståndarspelare. Aduriz t ex hoppade till synes oprovocerat på en Getafespelare, vilket ledde till rött kort och 11 mot 10 för Getafe i slutet av halvleken.

Andra halvlek började med att Contra drog på sig sitt andra gula och blev utvisad. Getafe försökte få till ett segermål men offensiven i båda lagen var handlingsförlamade. I slutminuterna blev dessutom Murillo utvisad efter två gula kort.  0-0 blev ändå resultatet, och Athleticspelarna uppges ha "jublat som om man vunnit mot Barca på Camp Nou".

En poäng får man absolut vara nöjd med som Athletic-supporter. De flesta - bland annat mig - hade räknat med en säker Getafe-seger. Så blev inte fallet, och för första gången fick man något att vara nöjd med under säsongen - ett stabilt försvarsspel. Att vi blev utspelade och inte anföll någonting, det är en annan historia. Ett steg i rätt riktning i alla fall!

I nästa omgång får Athletic-spelarna chansen att jubla som om man vunnit över Barca på San Mamés - nämnda lag gästar nämligen nämnda arena. Första segern månne? Vi får se.


Aupa Athletic!


Matchstatistik
Mål
-

Gula kort
Athletic: Yeste, Orbaiz, Javi Martinez, Ustaritz
Atlético: -

Röda kort
Athletic: Aduriz, Murillo
Getafe: Contra

Arena: Coliseum Alfonso Pérez, 9000 

Domare: Ramírez Domínguez

Källor: Athletics och La Ligas officiella hemsidor, samt Marca och Athletic-forum 


Vi ber om ursäkt för att införrapporten till Getafe-Athletic utgick.