Athletic har på sina två första matcher i La Liga producerat en poäng. Senast blev det en klar förlust borta mot Betis och innan det lyckades man kryssa hemma i baskderbyt mot Sociedad efter en sen kvittering från gästerna. Spelet har inte klickat än så länge och det tempo som man hittills har visat upp håller inte i Primera Division.

Atlético har inlett med en seger och en förlust; senast förlorade man med 1-0 hemma mot Valencia och då fick man sin El Niño - Fernando Torres - utvisad och han var därmed avstängd i denna match. Underbarnet Agüero ersatte honom. Förra säsongen lyckades Atleti greja oavgjort på San Mamés, 1-1, efter mål av Kezman (Atlético) och Orbaiz (Athletic).

Inför matchen fanns flera spelare på skadelistan, nämligen Orbaiz, Ustaritz, Casas och Dañobeitia. Etxeberria har varit ett frågetecken hela veckan men slutligen bestämdes det att han inte kunde spela. Urzaiz kommer in istället, tillsammans med bland annat Murillo, och 4-3-3-taktiken slopas för klassiska 4-4-2.

Matchen
Matchen började händelserikt, där Atlético tidigt skapade två bra målchanser. Först Maxi Rodrigues, som fick en bra boll från Luccin och sen sköt lågt, men Aranzubia gjorde en fantomräddning. I den 18:e fick Agüero bollen fri i straffområdet och sköt. Aranzubia klarade denna också, men på returen som han släppte dök Maxi upp och pangade in 0-1. Direkt efteråt försökte sig Agüero på ett fantastiskt långskott, men istället för mål så blev det en ribbträff. Efter 37 minuter försökte sig Petrov på en fräckis från 30 meter, men Aranzubia kunde inte ta det inte omöjliga långskottet och 0-1 blev 0-2. Halvleken slutade utan en enda riktigt bra chans för Athletic.

I andra halvlek så fick Sarriugarte, en av mittbackarna i Athletic, uppdraget att vara playmaker (!) och sätta upp bollar för mittfält och anfall. Detta funkade självklart inte, utan i den 64:e minuten kunde storspelande Agüero sätta matchavgörande 0-3. Athletic fick dock i slutminuterna ett tröstmål av unga Javi Martinez - hans första mål i Bilbaos tröja - till 1-3. På stopptid fastställde Galletti dock utklassningssiffrorna 1-4 på en straffspark.

Just nu känns det oroligt i Athletic, inte bara för att presidenten bråkar (se länk högst upp) utan spelet fungerar inte i högsta ligan. Det känns som om truppen verkligen har potential och egentligen ska ju Athletic ha en av världens bästa lagsammanhållningar när det gäller toppfotboll, men vi får inte se mycket av det nu. Kanske tränare från baskien inte håller måttet längre? Félix Sarriugarte har ju i och för sig bara haft laget i tre ligamatcher och vi ska ju inte börja leka greker nu (se Hasse Backe), men om inte spelet sitter inom två-tre matcher så sitter han troligtvis väldigt löst. Förhoppningsvis har vi färre skador till nästa match också.

I nästa omgång väntar Getafe borta. Madridlaget är nog ett av ligans mest underskattade lag och om vi fortsätter att prestera som vi gör så kommer vi förlora med en 3, 4-0.


Aupa Athletic!


Matchstatistik
Mål
0-1 Maxi Rodrigues 18'
0-2 Petrov 37'
0-3 Agüero 64'
1-3 Javi Martinez 85'
1-4 Galletti 90'

Gula kort
Athletic: Amorebieta, Sarriega
Atlético: Perea, Petrov

Arena: San Mamés, 38 000

Domare: Arias Lopéz

Källor: Athletics och La Ligas officiella hemsidor, samt Marca och Athletic-forum