Athletic startade säsongen för två veckor sedan, innan VM-uppehållet, med säsongens första baskderby. Sociedad stod för motståndet, och en handelsefattig match slutade 1-1 efter att Sociedad kvitterat i slutminuterna. 0-0 hade nog speglat matchbilden bättre då det var två helt handlingsförlamade lag utan något kreativ anfallsspel.

Betis fick en av de tuffaste öppningsmatcherna som finns; borta mot Valencia. Som det var väntat förlorade man, men man tog faktiskt ledningen i matchen innan Valencia lyckades vända på steken. Dock så har man ett svagare lag på pappret än förra säsongen, då till exempel superstjärnan Juaquin har lämnat.

Athletic fortsätter att pröva med 4-3-3-taktiken, med Gabilondo som offensiv spets på mittfältet med supertalangen Javi Martinez och denna gång Murillo bakom sig. Skyttekungen Aduriz är ensam anfallare, med Etxeberria och Yeste på varsin kan bakom sig. Aranzubia får fortsatt förtroende i mål.

Matchen
Till en början tog inget lag kontroll av matchen, om än Athletic anfall lite mer fast utan spets. Efter tretton minuter kom den första stora chansen, då Gabilondo var nära att utnyttja ett misstag av Melli men avslutet gick utanför. Sex minuter senare blev det kalabalik i Athletics straffområdet vilket till slut kunde utnyttjas av den spanska landslagsbacken Juanito som kunde slå in 1-0 till Betis. Efter målet hade Athletic en bra period, men man saknade killerinstinkt framför mål. Detta ledde till att Betis kunde göra ytterligare ett mål; ett otroligt sådant i den 39:e minuten utav Edú till 2-0.

Till den andra halvleken satte Athletic in Urzaiz och Amorebieita, men det lyckades inte vända matchen till Bilbao-lagets farvör. Istället fortsatte Betis att kontrollera tillställningen och i slutet av matchen lyckades Capi göra 3-0.

I nästa omgång möter Athletic Atletico Madrid borta, som får klara sig utan sin El Niño - Fernando Torres. Skrälläge kanske? Då krävs en bättre prestation än mot Betis!


Aupa Athletic!


Matchstatistik
Mål
1-0 Juanito 19'
2-0 Edu 39'
3-0 Capi 82'

Källor: Athletics officiella hemsida, AS.com samt Marca.com