Säsongen hann knappt börja innan det var dags för landslagsuppehåll och medan en 79:a från Downpatrick sänkte La Seleccion i Belfast satt Felix Sarriugarte hemma i stugan och funderade på hur han skulle få spelet att funka för Bilbaos lejon. För det man minns av premiären var inte bara Aduriz hands och den taskiga stämningen, utan nästan främst spelet. Eller brist på spel, snarare. Athletic spelade verkligen inte bra efter Orbaiz skada och sannolikt tänkte Sarriugarte att något måste göras. Orbaiz är dessvärre fortfarande skadad och missar matchen mot Betis. Om det är anledningen till att tränar'n börjat tänka över spelsystemet vet jag inte men faktum är att Athletic tränat i veckan enligt 4-2-3-1 och det är möjligt att man kommer att spela enligt den uppställningen i säsongens första bortamatch.

I träningarna under veckan har också Amorebieta ersatt Casas på vänsterbacksplatsen. Amorebieta, egentligen mittback, agerade vänsterback i ett flertal matcher förra säsongen med klart godkänt resultat med tanke på att han var ovan i positionen. Orbaiz skada öppnar förmodligen dörren till startelvan för Tiko som är tillbaka i truppen. Tiko, Javi Martinez och den från mittback omskolade Murillo lär vara de som får slåss om de två defensiva mittfältsplatserna, självklart under förutsättning att Sarriugarte kommer att byta från 4-3-3 till nämnda 4-2-3-1.

***

Laget som tar emot Athletic Club är Sevillas grönvitaste lag som från och med den här säsongen har en bask vid rodret. Gamle Depor- och Athletictränaren Jabo Irureta har tagit över. Premiären för Betis skedde på Mestalla där hemmalaget Valencia vann med 2-1. Betis slogs, liksom Athletic, i bottenregionen av tabellen förra säsongen och tycks försöka värva sig ur sina problem. Man har införskaffat en rad spelare men samtidigt gjort sig av med två tongivande spelare. Den ena, nästan lika bra högerbreddare som Etxeberria, har stuckit till just Valencia och den andra, bråkmakare i anfallet, tog flyttlasset till Milanos rödsvarta gäng. Om folkomflyttningen gör saker bättre eller sämre för Betis återstår att se, men de tjänade i alla fall en rejäl slant på försäljningen av Joaquin och Oliveira.

***

Förra gången Athletic och Betis drabbade samman på Ruiz de Lopera slutade matchen 1-1 efter att Lacruz kvitterat hemmalagets ledning. För att finna en Athleticseger får man gå tillbaka ända till 1999 då gästerna från Bilbao vann med hela 4-1. Sedan dess har matcherna slutat varannan uddamålsseger för Betis och varannan 1-1. Rent statistiskt kommer alltså Betis att vinna med uddamålet, även om det efter såhär många år är dags för en Athleticseger!

Men hur går det, då? Personligen tror jag på ännu ett kryss för Athletic. 2-2 efter två rejäla bakalao av Aduriz samt varsitt mål av två grönvita muppar.

Matchen går inte på svensk TV, så jag rekommenderar webradion på antingen canalathletic.com eller radionervion.com.

***

Matchtrupperna:

Följande spelare åker till Sevilla:

Målvakter: Aranzubia, Lafuente
Försvarare: Exposito, Iraola, Luis Prieto, Sarriegi, Ustaritz, Casas, Amorebieta
Mittfältare: Murillo, Tiko, Javi Martinez, Garmendia, Gabilondo, Yeste
Anfallare: Aduriz, Urzaiz, Llorente, Etxeberria

Även denna gång innehåller truppen 19 man, vilket innebär att en spelare kommer att stå utanför den definitiva matchtruppen.


Real Betis trupp:

Contreras, Doblas, Romero, Juanito, Lembo, Fernando, Vogel, Capi, Nano, Odonkor, Wagner, Rivera, Sobis, Miguel Ángel, Xisco, Fernando Vega, Melli, Maldonado, Edu


Aupa Athletic!


Real Betis Balompié - Athletic Club

Datum/tid: Söndag, 10 september, klockan 19:00
Spelplats: Ruiz de Lopera, Sevilla
Domare: Bernardino Gonzalez Vazquez


Källor: La Ligas och Athletics officiella hemsidor, Marca.com, Wikipedia samt forumet för baskisk fotboll på xtratime.org