Förväntningarna var höga inför säsongens första match för lejonen från Bilbao. Undertecknad satt på den lokala puben med matchtröja på och ett ölglas i handen. Självklart var man segerviss och med tanke på att Real Sociedad inte vunnit på San Mamés de fem senaste säsongerna hade man all anledning att vara det också. Det som möjligtvis talade mot Athletic var att man med matchens domare, Undiano Mallenco, inte vunnit på fyra år. Men domartrion skulle vara mer inblandad i resultatet än vad man kunde tro.


Innan matchen hyllades mittfältsgiganten Julen Guerrero med ett traditionellt baskiskt dansnummer till publikens jubel. Guerrero lägger nu av efter 14 säsonger och 430 matcher i Athletictröjan.


Matchen var ärligt talat ingen höjdare men för den som gillar hårda tacklingar så var det rena julafton! Redan efter tio minuter kom det första gula kortet då Iraola tvingades stoppa en Real Sociedadspelare på väg mot mål. Den blåvita spelaren hade hög fart och flög långt innan han tog mark, något som gjorde att tacklingen såg betydligt värre ut än vad den var. I allmänhet kännetecknades matchen av just hårda tacklingar men också av avdomnat spel och dåliga passningar. Athletics kreativa spel fick sig en rejäl törn när mittfältsgeneralen Pablo Orbaiz tvingades utgå pga skada redan efter knappt 20 minuter. Ersatte honom gjorde Ander Murillo som drog på sig Athletics andra gula kort efter en ful kapning.

Efter dryga halvtimmens gäspningar och irritationer över dåligt spel vaknade plötsligt San Mamés till liv. Yeste slog ett av sina patenterade inlägg in i straffområdet och flera spelare gick till väders för att försöka komma åt bollen. I straffområdet tog bollen på någons hand och folk började ropa på straff. Huvuddomaren tvekade men hans assisterande var säker på att bollen tagit på Errealabacken Labakas utsträckta arm och vinkade på straff. Efter detta beslut blev han omringad av elva arga Real Sociedadspelare som samtliga ville ta ett snack med flaggviftaren. Det fick inte domaren att ändra sig utan resulterade istället i två gula kort till gästerna. I själva verket var det Aduriz som i höjdduellen med Labaka fått bollen på armen så man kan förstå bortaspelarnas frustration.

Straffen tog Aduriz själv hand om och placerade den iskallt i Riesgos vänsterhörn. Riesgo själv var vid det tillfället på besök vid den andra stolpen och fick plocka ut bollen ur nätmaskorna. 1-0 till Athletic varpå bortaspelarna och t.o.m. -ledarna återigen ville prata förstånd med den nu genomsvettige linjemannen. Det resulterade inte i annat än att den assisterande tränaren i Real Sociedad visades upp på läktaren.

Andra halvlek fortsatte som den första medan 40.000 pers på San Mamés läktare satt och bakfyllesov efter en veckas festande under Aste Nagusia. De förde i alla fall inte särskilt mycket liv för att vara ett derby tillika premiär tillika ledning för Athletic Club. Framåt slutet av matchen tryckte Real Sociedad på rejält för en kvittering och lyckades med knappt fem minuter kvar av ordinarie speltid att få in bollen. Efter minimal markering satte Mikel Aranburu 1-1 bakom Aranzubia men Real Sociedad tycktes inte vara nöjda med bara en poäng. De fortsatte i ett ruggigt tempo men lyckades inte göra några fler mål. Matchen slutade alltså 1-1.


Både AS och Marca talar om rättvisa i och med Aranburus kvittering, självklart pga den felaktigt dömda straffen. Men oavgjort var faktiskt det mest rättvisa resultatet då inget lag denna kväll förtjänade segern. Det ser ut att kunna bli en lång och svår säsong för båda lagen.

I nästa omgång spelar Athletic borta mot Real Betis.


Aupa Athletic!


Matchstatistik
Mål
1-0 Aritz Aduriz 37' (straff)
1-1 Mikel Aranburu 86'

Gula kort
Athletic: Murillo, Iraola
Real Sociedad: Gerardo, Novo, Uranga, Kovacevic


Källor: Athletics officiella hemsida, AS.com samt Marca.com