Barcelona gästade ikväll Galicien för att spela premiärmatch mot Vigo på ett blött Balaidos. När det rapporterades om Ronaldinhos skada blev oddsen plötsligt jämnare och en pinne skulle inte ses som en gudasaga.
Såklart var Barca skyhöga favoriter men Celta bjöd upp till dans. Frågan är om något av lagen dansade i den första halvleken som var mycket dålig.

Tempot var lågt och spelet under normal nivå. Barca för matchen men Celta spelar smart och flyttar in så många spelare centralt som möjligt. Ibland är det en omöjlighet för katalanerna att ta sig igenom.
Det är mycket ont om målchanser den första halvtimmen. Den oerhört pigge Lopez har ett par skott. Gustavo springer som en vilsen Kipketer och allt spel går längs hans högra kant. Barcelona har 62 procentigt bollinnehav i första halvlek. Dock mest runt, runt som under en handbollsmatch. När Oubina-Iriney släpper igenom bollen så står Contreras-Lequi bakom och skyfflar bort den. Celta spelar i stort sett prickfritt defensivt. Endast en gång under de första 45 blir det kaos i straffområdet.
Barcelona etablerar spelet på Celtas planhalva och tar sig genom ett fint passningsspel igenom muren. När bollen kommer in studsar den runt som i ett flipperspel innan Angel i sista stund kan rensa undan bollen med huvudet.
Det är väggspel det handlar om när de blåröda går till attack. Messi och Deco hjälps åt men Pinto gör en fantomräddning!

På var och varannan rad i mina anteckningar står det: Iriney jobbar. Lopez grym!
I stort sett allt handlade om de två när de ljusblå anföll. Iriney kämpade till sig bollen och Lopez byggde upp.
Det bästa anfallet kom i den 41a minuten. Angel och Nené kämpade till sig ett inkast högt upp på offensiv planhalva. Canobbio tar tag i bollen, lyfter den över Motta och Marquez till Nené. Nené skottfintar, Marquez är och köper fisk, och skjuter sedan rakt på Valdez som släpper retur rakt ut till Baiano. Brassen har inga problem med att ge Celta ledningen. 1-0!

Efter målet startar Barca sin jakt. Messi har ett bra skott som Pinto räddar. En liten stund senare filmar Messi till sig ett gult kort på Iriney som ska visa sig ödesdigert senare. På frisparken testar Baiano en brassesparksrensing som är nära att resultera i ett självmål.

Domaren blåser av halvleken efter 46 rätt tråkiga minuter. Celta kämpar för varandra och 1-0 ska de vara mycket nöja över.

Kritik: Pinto gör vad han ska de få gångerna bollen kommer så långt. Mittbackarna är prickfria så här långt tillsammans med de defensiva mittfältarna. Lopez verkar inte ha sett sina bästa dagar utan fortsätter att vara en viktig spelare för Celta. Nené visar inte mycket i första, men är en pigg injektion när han får bollen. Baiano och Cannobbio är godkända.Vad än Riijkaard sa i pausen så gjorde det god inverkan på spelarna. Celta får knappt låna bollen de tio första minuterna. Det går betydligt fortare för Barcelona nu. Dock kommer de bara till ett avslut, Etoo över.
Även om Messi fortfarande är ung så ska inte domaren ge honom fler frisparkar än de andra. Lopez ser väldigt förundrad ut när domaren blåser av Lucas efter en snäll närkamp med den nämnde.
När Celta är tillbakatrycka visar de ett stort hjärta och viker inte ner sig en tum, det är härligt att se!
Men till slut orkar inte Celta stå emot. Ett nytt väggspel mellan Messi och Etoo ger den sistnämnde ett friläge som han förvaltar som han brukar.
Frågan efteråt är om inte den offside stående Guily i allra högsta grad deltar i spelet när han både håller undan Contreras och springer mot bollen. Pinto verkar i alla fall tycka det eftersom han står kvar på linjen och väntar på avblåsningen. Det får ses som ytterst tveksamt.

Lopez ser inte ut att orka springa mera. Nu går bollen istället ut till Nené i varje anfall, något som han ser ut att njuta av. Han verkar inte få nog av att dribbla och klacka.
Efter ett Celta anfall kontrar Barca. Iniesta snappar upp bollen och sätter fart. Tyvärr för Celtas del gick Autobahn genom Balaidos ena planhalva så Iniesta kunde springa rakt på till straffområdet. Där spelar han Messi som vänder snyggt och klipper in 2-1. Barcelona fick en kvart på sig, något som var fullt tillräckligt.

Nu börjar ett till synes trött Celta att anfalla igen. Efter ett långt anfall dribblar Nené nere vid vänstra hörnet och blir neddragen. Angel slår frisparken bra som Lopez slår in på volley! Bollen rullar sakta men säkert förbi Valdez i motståndarmålet. 2-2!

Nu ser både Lopez och hela Celta att ha hittat nya krafter. Nené är en behållning, ett riktigt kanonförvärv!

I slutet ser Celta starkast ut och går faktiskt för en seger. Perera som kommit in istället för Baiano springer mycket. Ett extra stort plus till Lequi som är väldigt bra i försvaret.
Med fem minuter kvar orkar inte Lopez mer och går ut mot stående ovationer.
Barcelona får tag i bollen efter ett Celta anfall och går till attack. Precis som vanligt är Iriney där och avvärjer. Den här gången är han dock lite sen, han drar ner Iniesta snett bakifrån och får sitt andra gula kort. Det är faktiskt inget att snacka om.

Efter frisparken spelas bollen in till islänningen som på första läget skadeskjuter Angel men på andra läget trycker in segermålet. Återigen vill Celta spelarna ha spelet avblåst. Sparken var visserligen inte riktad mot Angel, men hans enda bevakar stöp ju. Det är ett svårt beslut att ta för domaren.

Nu orkar inte Celestes något mer under de fyra tilläggsminuterna utan Barca kan rulla runt bollen och få tiden att gå.

All heder till Celta som stod upp bra men inte hade tillräckligt med flyt i längden. Det kommer nya chanser att plocka Drakontian av katalanerna.

Slutbetyg:
5: -
4: Lequi, Lopez, Iriney
3: Nené, Contreras, Lucas, Baiano, Oubiña, Pinto, Angel
2: Canobbio
1: -

Om Celta spelar så här kommer en plats på övre halvan inte vara främmande. Men för att laget ska vara ännu högre upp måste speluppläggaren Canobbio vara mer inblandad i händelserna.