Äntligen är det dags för La Liga att dra igång igen och för Athletics del innebär det, precis som förra säsongen, hemmamatch och derby mot lillebror Real Sociedad. Den matchen, faktiskt också den 27:e augusti, slutade 3-0 till Athletic efter mål av Yeste, Llorente och Luis Prieto. Säsongen fortsatte sedan i mindre bra stil, men det behöver vi ju inte gå närmare in på nu.

I Bilbao är man lite ledsna över att matchen inte spelas ikväll eftersom det idag är huvuddagen i stadsfesten Aste Nagusia. Vad vore en bättre avslutning på festandet än ett derby mot Erreala? Men nu får man alltså hålla sig till imorgon, förmodligen till tillresande Donostiarras stora lättnad.

***

Vad har då hänt i lagen under sommaren? Real Sociedad har tappat tongivande spelare, däribland turken Nihat, och tippas av många att rasa ur Primera División. En annan spelare som lämnat är Igor Gabilondo som tagit steget från sandstränderna i Donostia till industriröken i Bilbao och alltså numera representerar Athletic Club.

Athletic har varit i värvartagen och har utöver Gabilondo plockat in mittbacken Josu Sarriegi från Alavés, ynglingen Javi Martínez från Osasuna samt Alex Garcia från Racing. Den sistnämnde kommer dock att starta säsongen i b-laget. Från b-laget har man tagit upp Joseba Garmendia och Javier Iturriaga. Ett tungt avbräck däremot är Gurpegi som nu blivit avstängd efter misstankarna om dopning.

Los Leones har dessutom fått en ny tränare. Efter turerna kring Clemente har Felix Sarriugarte tagit över tränarsysslan. Han kommer, som Valverde, från de egna leden och kan förhoppningsvis bli lika framgångsrik som Ernesto. Om det vill sig illa blir han kanske istället en ny Mendilibar, men det får vi verkligen inte hoppas! En spelare som Athletic däremot missade var Del Horno som gick från Chelsea till Valencia, något han själv förklarade med att de var den enda klubben som visade seriöst intresse. Dåligt, Lamikiz!

***

Försäsongen för Athletic har varit överraskande bra med segrar mot Middlesbrough och Everton (båda 1-0). Dessutom besegrade Athletic tyska Rot-Weiss Essen (1-0), holländska amatörmästarna IJsselmeervogels samt Almería (båda 3-0) som spelar i Liga BBVA, som Segunda División numera heter. Däremot förlorade man med matchens enda mål mot Köln samt spelade 0-0 borta mot förortsgänget Barakaldo.

***

Vad ska man då tro om morgondagens drabbning? Ett Athletic fullt av självförtroende efter försäsongen mot ett nederlagstippat Erreala. Undertecknad tror på 2-0 med Llorente och Iraola som målskyttar. Imorgon kväll vet vi!

***

Matchtrupperna:

Sarriugarte har tagit ut följande spelare:

Målvakter: Aranzubia, Lafuente
Försvarare: Iraola, Amorebieta, Casas, Sarriegi, Prieto, Ustaritz
Mittfältare: Orbaiz, Murillo, Javi Martínez, Gabilondo, Yeste, Garmendia
Anfallare: Aduriz, Urzaiz, Llorente, Etxeberria, Dañobeitia

Truppen består av 19 man, vilket innebär att en spelare kommer att stå utanför den definitiva matchtruppen.


Real Sociedads trupp:

Målvakter: Riesgo, Bravo
Försvarare: Rekarte, Ansotegi, Labaka, Juanito, Garrido, Gerardo
Mittfältare: Rivas, Mikel Alonso, Novo, Xabi Prieto, Aranburu, Stevanovic, Fabio Felicio
Anfallare: Kovacevic, Diaz de Cerio, Gari Uranga


Aupa Athletic!


Athletic Club - Real Sociedad de Fútbol

Datum/tid: Söndag, 27 augusti, klockan 21:00 Visas direkt i TV4+
Spelplats: San Mamés, Bilbao
Domare: Alberto Undiano Mallenco