Förra säsongen, min första som Athletic-fan under en hel säsong (jag blev först intresserad av fotboll efter EM 2004... Tiden går fort) så var jag övertygad om toppstrid för baskerna. Så blev fallet... För fel basker. Osasuna, av alla lag, överraskade oerhört positivt och knep fjärdeplatsen i ligan. Athletic och Real Sociedad kunde båda två ha blivit degraderade från La Liga, men efter en trög start löste det sig för båda två. Tyvärr, det hade ju räckt med att Athletic Bilbao blivit kvar...

Martinez intressant
Sommarens silly season har varit ovanligt intensiv för att vara Athletic. Det mest uppmärksammade fallet är att Gurpegi - som varit självskriven som centralt mittfältslås med Orbaiz under några säsonger - blev avstängd av det spanska fotbollsförbundet i 21 månader efter att ha testats positivt från nandrolon. Klubben har överklagat men fått avslag. Avstängingen är verkligen tuff då vi inte har en stor trupp till att börja med. Att sedan sex spelar lämnat klubben gör inte saken bättre, om än enbart en av dessa - Lacruz - fick spela mycket under förra säsongen. I övrigt kan det påpekas att Julen Guerrero som ligger tvåa av de fortfarande aktiva spelare som gjort flest mål i spanska ligan (Raul etta) även han har lämnat.

Som ersättare till Lacruz har nya tränaren Sarriugarte köpt in Sarriegi från Alavés och han lär ta plats som mittlås tillsammans med en av Athletics bästa spelare under fjolåret, Luis Prieto. Gabilondo har också skaffats in, denna från Real Sociedad, och han lär troligtvis ta Gurpegis plats på mittfältet. Men det mest spännande köpet av Athletic Bilbao är Javier Martinez  från Osasuna B. Martinez är 17 år gammal och ses som en av Spaniens största talanger. Det som enligt mig är mest spännande med honom är att  han uppges ha talang till att både bli en högklassig defensiv- eller offensiv mittfältare. När har man hört det senast om en spelare? Om utvecklingen går framåt kan han nog ta en ordinarie plats redan i år (än en gång, vi har inte världens starkaste trupp så) men vi får se.

4-3-3 eller 4-4-2?
Förra säsongen började Athletics dåvarande tränare Mendilibar experimentera med ett 4-3-3-system men det lyckades inte alltför väl, om än man ibland kunde se tendenser på bra spel. Med tanke på det spelarmaterial vi har ju nu så skulle 4-3-3 kännas mer naturligt, med Tiko som offensiv spets på mittfältet och Orbaiz tillsammans med Murillo eller Gabilondo som defensivt mittfältslås. Som spets kan vi ha fjolårets räddare Aduriz, med Etxeberria på högerkanten och Yeste på vänsterkanten. Ett stort frågetecken är det annars på Yeste, som inte presterade väl förra säsongen och kanske petas av unge Dañobeitia om han inte börjar spela bättre.

Jag tror på denna startelva i premiären om vi spelar 4-3-3 (från höger):

Lafuente;
Iraola, Sarriegi, Luis Prieto, Casas;
Orbaiz, Tiko, Murillo;
Etxeberria, Aduriz, Yeste.

Jag ser hellre som Aranzubia som målvakt än Lafuente men för tillfället är det inte så. Och så vill jag självfallet spela med unga Martinez istället för Murillo, men allt har sin tid.

Barca gör ett hat-trick
I övrigt tror jag att Levantes storsatsning slår tillbaka mot dem och att man åker ner i Segundan på direkten, tillsammans med Recreativo och Real Sociedad. Våra hatmotståndare har tappat turken Nihat bland andra, och jag tror inte att man lyckas ersätta honom. Gimnastic, också från Segundan, tror jag kommer överraska och komma nia, medan Atlético Madrid underpresterar än en gång och slutar bakom lokalkonkurrenten Getafe... Igen. Barca och Real Madrid kniper direktplatserna till CL, medan Sevilla tar tredjeplatsen och Zaragosa fjärdeplatsen. Valencia slutar sexa och Celta femma. Vinner gör för övrigt Barca - ett äkta hat-trick i ligatitlar. 

Athletic? Plats 8-17 skulle jag tro. Vi får se.