/fotboll/osk/forum/331.aspx/fotboll/osk/forum/331.aspx SvenskaFans.com - Sveriges bästa sportsajt
Annons:
Allsvenskan - Svartvitt
  • Artiklar
  • Forum
  • Truppen
  • Matcher


DU MÅSTE VARA INLOGGAD FÖR ATT KUNNA SKRIVA PÅ FORUMET. KLICKA HÄR FÖR ATT LOGGA IN!
Örebro Benny Böckling
2017-03-08 22:48
Det var en match att minnas må jag säga
Örebro Jonas r
2017-03-08 22:14
[QUOTE=Hitta avslut!!]Kalmar använde minst 6-7st förra året. AIK minst 4 tror jag. Finns fler exempel. Allsvenska lag kanske inte är helt värdelösa ändå. Har gått igenom minst fem lag per liga från Schweiz, Holland, Österrike och Portugal. Knappt ngt lag sticker ut. [/QUOTE] Bra jobbat! Sånt faktainsamlande uppskattar och respekterar jag. Det blir mer substans till alla påstående istället för slänga ut sig något på känsla.
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro Hitta avslut!!
2017-03-08 21:39
Kalmar använde minst 6-7st förra året. AIK minst 4 tror jag. Finns fler exempel. Allsvenska lag kanske inte är helt värdelösa ändå.

Har gått igenom minst fem lag per liga från Schweiz, Holland, Österrike och Portugal. Knappt ngt lag sticker ut.

Örebro Brandao
2017-03-08 21:20
Batan säger inte blankt nej iaf. Någon kontakt finns säkert
Örebro D. McGrain
2017-03-08 21:06
@Jonas r:


Kolla in Spurs, Man.Utd i många år, Arsenal, Liverpool, Everton (Rooney 16 år), England - Michael Owen 17 år VM o.s.v
Örebro Brunnsborrare Stig-Arne Tjäle
2017-03-08 20:30
Batan i NA (+) "Ja, de har varit intresserade av mig förut, och jag har inget emot Örebro som klubb. Sen har jag bott i Örebro också, i mina unga dagar. Just nu är jag hammarbyspelare, men man vet aldrig. Man tar det dag för dag. Jag är ganska erfaren också och vet att det lätt blir mycket rykten. Jag tar det med en klackspark, säger Batan." Batan svarar vidare till NA att han inte fått indikationer på att han inte skulle ingå i Hammarbys planer för kommande säsong
Loppan i Axens skägg
2017-03-08 20:29
@Jonas r:

Visar verkligen att Plessis var långt ifrån vår 1 man.
Örebro Brunnsborrare Stig-Arne Tjäle
2017-03-08 20:26
@Jonas r:
Dom har också (ofta) en exceptionell konkurrens.
Örebro Brunnsborrare Stig-Arne Tjäle
2017-03-08 20:20
@Karlstruum:


Oftast ömsesidigt
Örebro Jonas r
2017-03-08 19:26
Tack för ett konkret exempel! Dvs de var 2-3st per per lag vilket de även finns ex från allsvenska också så skillnade i detta fel i inte så stor. En faktor som jag återkommer till är att talangerna i stora ligorna oftast är mer exceptionella och de tror jag är en del av förklaringen till deras speltid.
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro Karlstruum
2017-03-08 18:54
Sitter på mobilen så kan inte ändra. Men såg nu i NA att kontraktet med Plessis är på 1 + 1. Klubben eller spelaren som bestämmer i detta fall tror ni?
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro Karlstruum
2017-03-08 18:53
Jonas R, Woodburn i Liverpool har spelat i år, född 99. Trent-Alexander född 98 och även spelare som Ejaria och Ojo har lirat i år (dom spelade redan förra året) som är födda 97. Joe Gomez, mittback, debuterade redan förra året i säsongsinledningen i tre matcher som vänsterback, drog sen korsbandet. Född 97. Alla dessa spelare har spelat PL-fotboll, men spelar givetvis mest i inhemska cuperna eller Europa League (förra året) men är allt som oftast med på bänken. Detta var bara ett lag, United har Rashford och Martial (lite äldre). Everton har sin nya unga innermittfältare Davies som är tonåring. Tottenham har Dele Alli osv. Så jo, dom släpper fram spelare. Men det är spelare som Coutinho, Zlatan, Kane, Aguero m fl som du hör om för det är som som avgör matcherna. Leder man med två bollar så i minut 80 tar jag hellre att Brorsson kommer in istället för Plessis/BHI om någon av dom är på bänken. För att få känna på den riktiga hetluften. Men förra året byttes ju Nordmark in istället i varje match, i dessa lägen tycker jag ålder går före vid dessa byten. Vad ger det en spelare som Nordmark att få 10 minuter vid över/underläge med två bollar. Vid jämn tillställning förstår jag det fullt ut.
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro Jonas r
2017-03-08 18:43
McGrain Vilka lag låter 18åringar spela. Kollat på några lag bla Barcelona och Bayern och även Ingolstadt som ligger längre ner i tabellen inga har 18åringar som får spela så jag förstår fortfarande inte din poäng
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro Jonas r
2017-03-08 18:33
[QUOTE=Benny Böckling]Verkar vara illa med Sema.. Från NA: Maic Sema deltar inte alls i den kollektiva träningen för tillfället på grund av en höftskada. – Han är utanför träning på obestämt tid just nu, säger Kjäll. [/QUOTE] Ja kanske inte va så dumt m att ta in Devine Naah ändå
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro Benny Böckling
2017-03-08 17:43
Verkar vara illa med Sema..

Från NA: Maic Sema deltar inte alls i den kollektiva träningen för tillfället på grund av en höftskada.
– Han är utanför träning på obestämt tid just nu, säger Kjäll.
Örebro Jonas r
2017-03-08 17:31
[QUOTE=D. McGrain]U-21 har haft stora framgångar, kanske inte A-landslaget dock. Ja, där är väl de flesta spelarna 21-22 år. (U-21 alltså)Och då är de på den nivå de ska vara enligt mig. Jag menar 18-19-åringarna i Sverige inte verkar fara dugliga i Allsvenskan (?) eftersom de inte får spela lr tar en plats (inte regelbundet iaf). Och det funderar jag på orsakerna till. I ÖSK vet vi att CEH, Ajdarevic, Jonathan L, Brorsson, Bark (P-18 landslaget!), Bark, Trinh P-17 landslaget!) och förmodligen inte heller Yannis
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro D. McGrain
2017-03-08 16:59
@Jonas r:
U-21 har haft stora framgångar, kanske inte A-landslaget dock. Ja, där är väl de flesta spelarna 21-22 år. (U-21 alltså)Och då är de på den nivå de ska vara enligt mig. Jag menar 18-19-åringarna i Sverige inte verkar fara dugliga i Allsvenskan (?) eftersom de inte får spela lr tar en plats (inte regelbundet iaf). Och det funderar jag på orsakerna till. I ÖSK vet vi att CEH, Ajdarevic, Jonathan L, Brorsson, Bark (P-18 landslaget!), Bark, Trinh P-17 landslaget!) och förmodligen inte heller Yannis & Naah (vet för lite om dem egentligen) inte kommer spela många minuter denna säsong. Varför är de för dåliga (?) för att ta en plats? Vad har de tränat på under upp till 10 år? Ser inte heller att andra lag i Allsvenskan har spelare under 20 i lagen (med undantag "superlöftet" typ Isak). Varför är det så? Men i England, Tyskland etc tar de plats. Varför? Att sen Sverige har låg medelålder kring 25 (?) är inte samma sak som att de har många under 20 års ålder - eller hur? Jag vet inte vad det beror på men skulle önska att det var annorlunda iaf.
Örebro Jonas r
2017-03-08 16:43
Sverige är ett framgångsrikt fotbollsland vilket inte minns u21 landslagets framgångar visat och tidigare även a landslaget. Att fler unga tyskar får chansen som din fråga handlade om tror jag beror på urvalet Tyskland England Frankrike Spanien är alla länder som bör producera fler stjärnor då dem har många fler spelare. Det är snarare den svenska modellen är gett fler spelare i förhållande till spelare. Både ligor som är rankade högre med större press och ligor rankade lägre med mindre press har högre snitt ålder än Sverige, hur förklarar du det?
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro Jonas r
2017-03-08 16:11
[QUOTE=D. McGrain]Intressant (för jag antar att du menar de 6 lagen från England
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro Brunnsborrare Stig-Arne Tjäle
2017-03-08 15:54
ÖSK värvar 17-årige målvakten Ludvig Franck från Karlslund. (NA)
Örebro D. McGrain
2017-03-08 15:31
@Jonas r:


Intressant (för jag antar att du menar de 6 lagen från England & 6 lagen från Tyskland), beror på hur man tolkar det. 6 ligor utav de bästa 25 är alltså bättre än Sverige trots mkt större krav, press & ekonomi. Eller att det inte är fler ligor. Har lättare att förstå en miljardindustri som PL att där krävs ännu mer resultat (och hänga kvar) och att det skulle innbära större försiktighet med yngre spelare. Men, Allsvenskan är inte av samma kvalité (även om jag älskar fotboll och Alllsvenskan!) och förmågan att klara spel där inte är..lika hög iaf.

Frågan man funderar över är varför en ung spelare i Tyskland (el dyl) är färdig att spelas i Bundesliga men så få är färdiga för Allsvenskan? Är det bara "supertalanger" som släpps fram? Eller har jag för höga förväntningar att Dajje (eller liknande) ska kunna slå inlägg till en forward och inte bakom målet samt kunna markera bättre?

Intressant, men jag är fortf inte övertygad och kommer knappast kalla en 21-åring fortfarande för en talang.

Jag vet inte, kanske har jag för höga förväntningar på unga, svenska, fotbollsspelare?
Örebro Bastard on Parade
2017-03-08 15:01
@Jonas r:


Vilken strategi är det som du är nöjd med? Den uttalade strategin inför säsongen 2015 om att ha en trupp på 18 utespelare för att ge plats åt yngre spelare och mer spets bland de kontrakterade spelarna? Eller det som verkar vara ny strategi för i år?

2 målvakter
8 försvarare
9 mittfältare (Jag har räknat med Besara som mittfältare)
4 forwards

Utöver det så har Brorsson, Bark och Trinh någon form av lärlingskontrakt antar jag.
Örebro Lekiller
2017-03-08 14:34
Kluriga frågor gällande kontraktslängder och att släppa fram unga spelare.

I detta skall det sedan vägas in att nå bra resultat och ha framgångar på plan och ekonomiskt.

Bara på detta forum finns det en hel del olika sätt att se på detta och åsikter om vad som är rätt och fel.

Vad gäller kontrakt och längden på dem så är det svårt att säga vad som är rätt och vad som är fel.

Anledningen till att man inte vill skriva för långt med typ Plessis kan ju mycket väll vara att man har en stor talang i Brorsson på gång. Samma med Kennedy Igbo... Man har Bark på väg upp och inom 2 år bör väll båda eller någon av dem ha tagit steget om de skall bli något.

Som någon skrev så måste man även ha koll på när övriga kontrakt går ut, så att inte alla kontrakt går ut samtidigt, om man får alla att skriva på 3 års kontrat.

Dock behöver man nog bli bättre på att förlänga kontrakt med spelare i rätt tid. Det är svårt att bedöma ÖSK:s tidigare arbete för mycket, då man inte har alla korten på handen så att säga.

Jag tror att det skulle vara otroligt viktigt att t.ex. Brorsson eller Bark verkligen tar nästa steg och blir ordinarie och sedan tar nästa steg ut i Europa. För att visa för andra talanger och unga i Örebro området att det verkligen går!
Örebro Jonas r
2017-03-08 14:30
[QUOTE=Bastard on Parade]Minatankar// Jag tror också att Axén bryr sig mycket om ÖSK efter alla sina år här. Om det jag skrev kunde tolkas annorlunda så vill jag förtydliga det. Han har dock ett utgående kontrakt och har flera gånger tidigare sagt att de bästa spelar. Han behöver få resultat kortsiktigt för att få ett bättre kontrakt i ÖSK eller någon annan klubb. Jag förstår honom fullt ut, men tycker att ÖSK måste hitta ett sätt att arbeta så att tränaren utvärderas utifrån ungdomarnas utveckling också. Att laget ska utvecklas positivt över tid kräver givetvis att mycket fungerar. Mitt inlägg var dock enbart fokuserat på hur man hanterar unga spelare och hur det är en del i att truppen utvecklas. Tittar man på klubbarna som har störst eget kapital så har en mycket stor del av kapitalet kommit från lyckade försäljningar. En del försäljningar är välscoutade värvningar utifrån med utvecklingspotential och längre kontrakt (mer än 21-22 månader) och en del försäljningar är spelare från egna led. Om ÖSK har en tydlig strategi och en kultur av att unga spelare får chansen och utvecklas i ÖSK så kan det stärka klubbens ekonomi rejält. VI behöver förstås högre löpande intäkter också, men att ha en fungerande ungdomsverksamhet kan leda till bra sportsliga resultat. Titta bara på IFK Norrköpings utveckling från stora problem med ekonomin och dåliga tabellplaceringar till att ha etablerat sig i toppen. De skulle aldrig ha lyckats med det utan att utveckla flera av sina nyckelspelare själva. [/QUOTE] Jag är faktiskt nöjd med klubbens strategi som de är nu. Och som fans föredrar jag resultat framför att ungdomar får chansen sen behöver det inte vara någon motsättning i det. Klubben han dessutom nu gjort några värvningar av spelare som kan blir bra försäljningar på i framtiden så om dem fortsätter på de spåret är jag nöjd.
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro Bastard on Parade
2017-03-08 14:23
Minatankar//

Jag tror också att Axén bryr sig mycket om ÖSK efter alla sina år här. Om det jag skrev kunde tolkas annorlunda så vill jag förtydliga det. Han har dock ett utgående kontrakt och har flera gånger tidigare sagt att de bästa spelar. Han behöver få resultat kortsiktigt för att få ett bättre kontrakt i ÖSK eller någon annan klubb. Jag förstår honom fullt ut, men tycker att ÖSK måste hitta ett sätt att arbeta så att tränaren utvärderas utifrån ungdomarnas utveckling också.

Att laget ska utvecklas positivt över tid kräver givetvis att mycket fungerar. Mitt inlägg var dock enbart fokuserat på hur man hanterar unga spelare och hur det är en del i att truppen utvecklas. Tittar man på klubbarna som har störst eget kapital så har en mycket stor del av kapitalet kommit från lyckade försäljningar. En del försäljningar är välscoutade värvningar utifrån med utvecklingspotential och längre kontrakt (mer än 21-22 månader) och en del försäljningar är spelare från egna led.

Om ÖSK har en tydlig strategi och en kultur av att unga spelare får chansen och utvecklas i ÖSK så kan det stärka klubbens ekonomi rejält. VI behöver förstås högre löpande intäkter också, men att ha en fungerande ungdomsverksamhet kan leda till bra sportsliga resultat. Titta bara på IFK Norrköpings utveckling från stora problem med ekonomin och dåliga tabellplaceringar till att ha etablerat sig i toppen. De skulle aldrig ha lyckats med det utan att utveckla flera av sina nyckelspelare själva.
Örebro Minatankar
2017-03-08 14:12
Ju mer man tar del av andra klubbars ekonomiska framgångar ju större blir intrycket av att det är spelarförsäljningar som är avgörande för att kunna bli en "storklubb".

Ett av flera bra exempel är Djurgården. Bosse Andersson kom tillbaka till Djurgården vintern 2013 och tog över som sportchef igen. Då var klubben i ekonomisk kris. Sedan dess har han sålt spelare för ca 150 mkr, Nu sålde han Michael Olunga för cirka 40 miljoner kronor. Det är först när vi genom hårt jobb och lite tur lyckas med motsvarande försäljningar, som det kommer lossna ordentligt för ÖSK.

Crespo hade/har en sådan potential. Man vill önska att det finns ett par spelare i ÖSK nuvarande trupp som med optimal utveckling också kan ge ÖSK de pengar vi så väl behöver.
Örebro Minatankar
2017-03-08 14:03
Namn: Bastard on Parade
Sänt: 2017-03-08 13:50
//

ÖSK har i alla tider varit kända för att inte byta tränare i parti och minut som många andra klubbar gör. Alexander Axén har jobbat i klubben i ganska många år nu i tre olika roller. Jag är övertygad om att han bryr sig i ÖSKs långsiktiga utveckling.

Inte desto mindre ligger det i sakens natur att viktiga kortsiktiga mål måste brytas med de långsiktiga. Både spelare, tränare, sportchef, vd, styrelse och publik/supportrar vill att ÖSK vinner nästa match och placerar sig bra under innevarande säsong.

Samtidigt vill vi alla att laget och klubben ska utvecklas positivt över tid. Detta är egentligen en halv vetenskap och omfattar en rad parametrar vad gäller spelarutveckling, talangutveckling, ledarskap, organisation, matcharrangemang, varumärke, marknadsföring, PR, ekonomi mm. Därför kan inte frågan behandlas enbart genom att lyfta upp en av alla dessa parametrar.

Om det vore så enkelt att bara flytta fram positionerna på samtliga, kan vem som helst fixa det. Avgörande är hela tiden vilka kortsiktiga och långsiktiga investeringar man gör och när man gör dem, och på vilket sätt de påverkar likviditet och soliditet. Sambandet mellan sportslig framgång i allsvenskan och klubbens ekonomi är ca 95 procent sett över en 5-årsperiod. Det visar på hur viktigt det jag skrivit ovan är.
Örebro Bastard on Parade
2017-03-08 13:50
Ett stort problem med talangutveckling är hur man rekryterar tränare. De allra flesta som bedömer en tränares insats tittar på resultaten den aktuella säsongen. Om resultaten är dåliga så riskerar man sparken, även om man säsongen innan har överraskat alla genom att ta hem Premier League.

MFF har till exempel en utförlig sportslig utvärdering efter varje säsong. Allan Kuhn fick sparken trots SM-guld för att de ville ha in ett annat ledarskap. Det sägs att det berodde mycket på spelidén och hur unga spelare hanterades. MFF har ju en tradition av att släppa fram unga spelare och låta dem utvecklas.

Det är viktigt att ÖSK arbetar med en kravprofil och en tydlig strategi när det gäller rekrytering av tränare. Tränaren måste i slutändan bedömas utifrån klubbens långsiktiga mål. För Axén så är resultatet i nästa tävlingsmatch av förklarliga skäl viktigast. Vad har han för incitament att göra ÖSK bättre om 2-3 år ifall det innebär att laget är lite sämre just nu?

Det är mycket möjligt att ÖSK har en sådan kravprofil redan och utför en utvärdering efter säsongen där de tittar på hur unga spelare integreras. Det ser dock inte ut som att ÖSK har en tydlig strategi över hur man ska uppnå den långsiktiga visionen om att vara ett Allsvenskt topplag med regelbundet spel ute i Europa.

Det är inte så enkelt som att säga att ”de bästa spelar”. Det finns en framtid att tänka på. Vad är bäst för ÖSK idag? Vad är bäst för ÖSK under en 3-årsperiod? Vad är bäst för ÖSK sett över 5 säsonger? Jag är övertygad om att det inte är bäst för klubben att ha en tränare som bara tittar på vad som är bäst inför nästa match. Tränaren måste helt enkelt vara mycket involverad i att utveckla truppen år för år. Det är svårt att göra det om man värvar äldre spelare som i princip har utvecklats färdigt och spelare med korta kontrakt som inte kan säljas för större belopp. Man måste förstås ha en bra mix av spelare i olika åldrar så det kan givetvis vara bra att värva äldre spelare med, speciellt om det är duktiga ledare som kan ha ett bra inflytande över övriga spelare.

Är det bättre att värva spelare på 2-årskontrakt som säkerligen behöver några månader på sig innan han har acklimatiserat sig till svensk fotboll och ÖSK:s sätt att spela? Är det bra att ha sådana spelare som 3:e eller 4:e alternativ i truppen? Kortsiktigt så är det säkert det. En sådan spelare kanske kan bidra lite bättre vid inhopp och enstaka matcher vid avstängningar, men hur skulle en ung spelares utveckling se ut om han fick matcherna istället? Han kanske är lite sämre idag, men matcher och Axén-förtroendet kanske innebär att han är mycket bättre om 1-2 år?

Det är otroligt sällan unga spelare debuterar och dominerar från dag 1. Alexander Isak är ett undantag. Om Axén letar efter sådana spelare så får han leta länge. Att etablera unga spelare i Allsvenskan är en långsiktig process och klubben behöver en tränare som accepterar det och arbetar för att ÖSK ska kunna prestera på topp även kommande säsonger.
Örebro Minatankar
2017-03-08 13:48
Namn: Restalundsv Sänt: 2017-03-08 13:31 // Vi miste tre långa spelare i Moberg, Astrit och RÅP. Inte konstigt om klubben i första hand sökte långa spelare som mittback och mittforward. En lång forward behöver inte "bara" vara en targetspelare som håller boll och fördelar den, utan kan naturligtvis också vara en spelare som själv går för mål. Jag upplever att Sköld sliter hårt defensivt (till skillnad från vad Astrit gjorde och Besara gör) och att han behöver en stark targetspelare som kan avlasta honom. Besara å andra sidan behöver i första hand någon som kan löpa smart på hans finurliga framspelningar. Mot denna bakgrund är valet av Kennedy bra när man nu fått chansen att värva en spelare av den kalibern. Men detta förutsätter att man har med långe Damien Plessis i matcher där motståndarna har långa och duktiga nickspecialister. I annat fall lär det blir fortsatta problem på fasta situationer, inte minst defensivt.
Örebro Restalundsv
2017-03-08 13:31
@Vinter:


Men ville verkligen ÖSK ha en stor forward? Tycker mig ha hört att de söker en Nia som är snabb och har bra avslut, det är väll precis det Igbo är. Axén har ju alltid kört med en snabb djupledslöpande forward tex Crespo. Tycker mig ha sett Igbo göra en del nickmål också pga att han har spänsten. Om ÖSK skulle köra med en target vad ska då Besara fylla för roll eftersom han är 10a idag. Som de spelar idag tycker jag att Igbo är perfekt. Skulle man däremot bli av med Besara så skulle vi behöva plocka in en target.
Annons: