/fotboll/osk/forum/2388.aspx/fotboll/osk/forum/2388.aspx SvenskaFans.com - Sveriges bästa sportsajt
Annons:
Allsvenskan - Svartvitt
  • Artiklar
  • Forum
  • Truppen
  • Matcher


DU MÅSTE VARA INLOGGAD FÖR ATT KUNNA SKRIVA PÅ FORUMET. KLICKA HÄR FÖR ATT LOGGA IN!
Örebro Retarded Jimmy
2012-10-06 10:47
Wärle snackar framtid med Wikström som snackar löst med ÖSK om förlängning
Örebro Visionen
2012-10-06 10:43
Saywee//
Poängen med att påpeka Sthlms derbyna som anledning är att dessa "kräver ofantliga resurser". Som i särklass ingen annan offentlig tillställning (idrott) i Sverige gör. Enligt olika medier, politiker och sakkunniga ca:1 000 000 riksdaler (skattepengar) för polisbevakningen per tillfälle. Och man kan tycka vad man vill om huliganer och poliser men faktum är att utan denna polisbevakning skulle det bli än värre på skadegörelse- och misshandels fronten.

Och dessa derbyn har pågått hur länge? Om du minns så var det i samband med ett riktigt urartat sthlm derby som hela debatten om vem som ska betala vad eskalerade! Så när jag skriver att, "Ända anledningen till att AB klubbar får betala polisnotan är AIK och DIFs läktar/gatu-kultur (läs Sthlm Derby)", (ursäkta stavningen) så syftar jag på att det var dessa matcher som eskalerade debatten som i sin tur ledde till lagen om betalningsskyldighet för AB klubbar.

Andra lag/städer har sina bekymmer de också jag säger inget annat. Men storstadslagen är i särklass!

I samband med Norrköpingsmatchen (vårt derby) såg jag en artikel i NA om att 16 ösk-supportrar blev stoppade vid museet innan match. Samtliga visiterades då polisen misstänkte dessa för att vara bärare av otillåtna medel (pryo, tillhyggen ect). Polisen hittade ingenting på dessa individer och tre personer fördes bort p.g.a. att de ansågs "för farliga"? Konstigt att dessa för farliga personer inte arresterades om de nu var så farliga.

I ett Stockholms derby kan du multiplicera våra siffror med 10 för att få fram en någorlunda bild av hur många polisen stoppar/visiterar/för bort. Skillnaden är väl att en hel del omhändertas också.

Jag har väldigt svårt att se att exempelvis ÖSK som AB klubb varit en stark bidragande orsak till att AB klubbar ska betala polisinsatserna i samband med sina offentliga tillställningar. Ser man på ÖSKs offentliga tillställningar så har jag svårt att se att polisen ens överhuvudtaget behöver närvara under samtliga tillfällen! Men de gör det för att det är deras skyldighet gentemot oss medborgare att säkra vår säkerhet och den allmänna ordningen. Men klubben måste stå för kalaset p.g.a. bolagiseringen!

AB klubbarna måste betala för polisens insatts före- under och efter sina respektive offentliga tillställning då polisen "måste" säkra din väg till tillställningen, din vistelse där och din väg hem från den. vilket kräver resurser.
Hur lång tid innan och efter tillställningen som polisen måste skydda ordningen beror helt enkelt på klubbarnas respektive supportrars beteende innan och efter matchen. Eftersom det är den offentliga tillställningen som mobiliserar så mycket folk på en och samma plats (ett område) så att polisen måste centralisera sina resurser där.

Om det var otydligt så kan jag förklara att med gatu-kultur mena jag huliganismen.
AIK Saywee
2012-10-06 09:44
Visionen

"läktar/gatu-kultur (läs Sthlm Derby)"

Är inte detta att rikta blickarna bort från våra egna " tilltagande" problem?

Gatukultur vinns i alla städer med gator och det är bara att inte blunda för vad som händer exempelvis i våra små bergslagsstäder främst under kvällar och nätter! Överallt finns fanskapet :(

Men vad som sker på läktarna, är något helt annat, där har vi fortfarande möjlighet att låta fotbollen bli en fest för alla fans, familjer och goa supportrar :)
AIK Saywee
2012-10-06 09:29
Visionen

"Ända anledningen till att AB klubbar får betala polisnotan är AIK och DIFs läktar/gatu-kultur (läs Sthlm Derby)."

Tror du verkligen att detta är den absolut enda anledningen ???

Godnatt!
AIK Saywee
2012-10-06 09:27
Visionen, jag tror inte att det är så enkelt att vi kan skylla enbart på att läktarkulturen vid derby´n mellan AIK och Djurgården var det som startade att polisen vill ha betalt för det de gör, inne på arenan hoppas jag att det gäller, för utanför kan inte klubbarna ansvara för vad enskilda dårar pysslar med, så har det alltid varit, även långt innan oktober 1970 i Örebro.

Läktarkulturen är på väg att rasa ner i korpnivå, en del slås medvetslösa och andra hotas till döden via banderoller, ett gammalt och ett färskt exempel.

I Skåne, i Stocckholmsregionen, i Göteborg och även på den så kallade landsbygden håller våldet och idioterna sakta men säkert försöka ta över läktarkulturen, låt dem inte lyckas ...

... på denna punkt håller jag med Glenn Hysén som inte skrädde orden i GT mot de fega kräken!
Örebro Visionen
2012-10-06 09:11
Saywee//
Paragraferna i mitt tidigare inlägg är saxade ur lagboken, jag tog med dem för att påvisa vad polisen grundar (enligt lag) sin närvaro/beteende på. Där huvudsyftet är ordningen på den offentliga tillställningen (som en match kallas, juridiskt).

Sedan måste en klartänkt person kunna lägga ihop ett & ett i denna fråga. Ända anledningen till att AB klubbar får betala polisnotan är AIK och DIFs läktar/gatu-kultur (läs Sthlm Derby). Staten kunde tydligtvis inte gå in och peka på 2 klubbar och säga "bara ni ska betala" utan 'anledning'. Så en jurist kopplades in för att på ett 'lagligt sätt' särskilja dessa storstadslag från resterande i flocken, bolagiseringen!
Här gnuggade fröken Ask händerna och tänkte "fan kolla hur klipsk jag är nu ska dem jävlarna inte komma undan". AIK och Djurgården gav staten en anledning till denna reform.
Lagen togs i bruk och vi andra AB klubbar får smisk p.g.a. det.

Nu gäller det bara att finna sig i läget eller reformera och gå ifrån bolagiseringen. För fakturorna kommer vi inte komma ifrån oavsett hur mycket vi överklagar!

Det ända som alla dessa överklaganden gör är att det svider i plånboken eftersom det blir torsk på torsk i rättssalarna men även kanske en reform där klubbarna ges mer att säga till om i 'ordningsfrågan', hur många poliser, vilken typ (hundförare, mc osv). Något annat har jag ytterst svårt att se dessa överklaganden leda till.


AIK Saywee
2012-10-06 08:33
Frukostinlägg från mig där jag ältar vidare om polisbevakning,
scrolla gärna eller bemöt eller ignorera ...

1 - Vad som händer utanför arenan, före-under-efter match kan omöjligen ÖSK ansvara för, dvs poliser som spejar och spanar och ingriper och griper och far omkring i sina bilar och visar sig på sta´n, där de annars ofta är osynliga eller frånvarande.

2 -Det som händer inne på arenan, under matchtid (?), vad är matchtid förresten och vad är det som kan hända?

De regler som gäller inne på arenan är väl typ sådant som gäller i det vardagliga livet i övrigt, sunt förnuft, tio Gud´s budord och svensk lag, samt ordningsregler som finns beskrivet lite här och var.

Några exempel,
vi slår inte ihjäl varandra,
vi slår inte varandra medvetslösa,
vi slår inte varandra öht,
vi stör inte den allmänna ordningen,
vi tar inte med oss pyro,
vi rusar inte in på plan
etc etc

Hur många poliser beskådar en högriskmatch och vad kan det kosta c:a två timmar efter avdrag för ståplatsbiljett, ingår de i publiksiffran?

För det som sker utanför arenan är väl det så kallade samhällets ansvar?
AIK Saywee
2012-10-06 00:47
Visionen

punkterna enligt OL och PL ....

1. Detta sköter domaren och bollkallarna och publiken får la sköta sig själv

2. Trafiken sker oftast utanför arenan och någon fara i övrigt är sällan förekommande fotgängare emellan.

6. Krånglig text

7. Allmän ordning råder för det mesta och våld förekommer väl mycket sällan, eller det kanske är det som är problemet ?!

Våld kan förekomma spelare emellan, men detta brukar ibland rättas till med gula eller röda kort.
AIK Saywee
2012-10-06 00:36
Visionen och RJ, tackar för ett långt och ett kort inlägg ...

... jag trodde att "Polisen´s" huvudsyfte var att motverka våld, och sådant finns ju inte i samband med fotboll enligt några, fast det vetefan om det inte finns ändå, i smyg altså ?
Örebro Retarded Jimmy
2012-10-06 00:30
@Saywee:


För att få se matchen gratis, dessutom under arbetstid. Jag tror Polisen har möte varje morgon matchdagarna och så frågar de: vilkas tur är det att se matchen gratis idag?

Eller vad tror du?
Örebro Visionen
2012-10-05 23:16
Saywee//

Lagen är som följande...

Ordningslagen (1993:1617) – OL
OL 2:3 § 1 p – Offentlig tillställning
Med offentlig tillställning enligt denna lag avses
1. tävlingar och uppvisningar i sport och idrott.

OL 2:23 § 2 p – Upplösa offentlig tillställning
Polismyndigheten får upplösa
2. en offentlig tillställning, om det vid den förekommer något som strider mot lag eller om den
medför oordning, fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken (Sveriges Lagar, elfte
upplagan).


PL 10 § – Vissa befogenheter för polismännen
/.../
6. polismannen annars med laga stöd har att bereda sig tillträde till, avspärra, tillstänga eller
utrymma byggnad, rum eller område, biträda någon i myndighetsutövning med en sådan eller
någon liknande åtgärd eller vid exekutiv förrättning enligt vad som är föreskrivet därom, eller
7. åtgärden i annat fall är oundgängligen nödvändig för den allmänna ordningens eller säkerhetens
upprätthållande och det är uppenbart att den inte kan genomföras utan våld.
/.../

Jag är inte en jurist men jag förstår detta (i sammanhanget) som att;

En fotbollsmatch är en offentlig tillställning som polisen enligt lag har rätt/skyldighet att kontrollera för eventuella ordningsstörningar/lagbrott och kan således inte nekas tillträde till den offentliga tillställningen. Med andra ord, ÖSK kan inte avgöra polisens närvaro/icke närvaro i samband med den offentliga tillställningen.

Med detta i bakhuvudet och sedan att Beatrice Ask har beslutat att klubbar som bedrivs som Aktiebolag ska betala polisnotan kommer vi fram till situationen vi har idag. En ”polisinsatts” som ÖSK (samt de andra klubbarna) ej har något att tycka till om som i sin tur resulterar i en faktura som AB klubbarna ej kan påverka.

Skillnaden mellan AB klubbarna och de andra är att AB klubbarna anses bedriva en vinstverksamhet. P.g.a. den vinstdrivande verksamheten anser staten att de aktuella klubbarna ska betala för sin offentliga tillställnings polisbevakning.
Icke AB klubbar 'slipper' betala då deras offentliga tillställning hamnar i en kategori bland protester/marscher, sammankomster osv. Alltså inte som ett företag som utgår från att nå en ekonomisk vinning på sin offentliga tillställning. Du (och ni andra) märker hur 'knasigt' detta låter då vi alla vet att alla klubbar tjänar pengar på sina offentliga tillställningar och har den ekonomiska aspekten av sin offentliga tillställning som grundläggande i sina respektive budgetar. Annars hade de väl kunnat strunta i biljetterna/abonnemangen. Detta gör denna lag (i sammanhanget) i mitt tycke som diskriminerande.

Som jag ser det så finns det 2 (rätta mig ifall att jag har fel) sätt att kringgå denna lag om betalningsskyldighet;
1. Inte bedrivas som aktiebolag alternativt att 'bolaget' ej är samma som arrangören/den offentliga tillställningens värd.
2.Omvandla den offentliga tillställningen till en privat tillställning. Likt en klubb/förening/sällskap. Jag vet inte nu vad de internationella/nationella fotbollsreglerna säger om att matcher skulle genomföras som privata tillställningar. Men om vi väljer se på fakta så kan jag tycka att matcher idag omfattas av många privata tillställningars tillvägagångssätt. Exempelvis;
1.Medlemskap/abonnemang/biljetter till tillställningen.
2.Ens inträde till tillställningen måste beviljas, vilket görs utefter specifika kriterier (biljett, nykterhet, medhavande föremål osv.).
3.Olika accesser på arenan för olika besökare (hemma/bortasupportrar)
4.Interna/lokala regler/rutiner och föreskrifter kan förekomma som tillägg på de befintliga i resterande samhälle.
Osv.
I mångt och mycket likt en ”sluten förening” skillnaden är väl att matcherna tv-sänds.
Rent praktiskt (väldigt förenklat), om ÖSK valde att sälja/dela ut inbjudningar istället för biljetter så skulle tillställningen bli privat, i och med det så skulle situationen med polisen bli av annan karaktär. Likt en nattklubb, enbart egen säkerhetsutövning och ordningshållande, där polisen skulle få ringas in ifall det skulle anses som nödvändigt. Men i ett sådant läge skulle det inte förvåna mig ifall matcher skulle avbrytas p.g.a. polis razzior!
Men jag skulle inte ha något emot att klubben (om möjligheten ens existerar) omstrukturera sin verksamhet till privata tillställningar och där med bli ”Herre över eget hus” så att säga, som hyr sin lokal (Arenan) för sin ”privata verksamhet” och själv ansvarar/beslutar i säkerhetsfrågor/rutiner inne i lokalen.

AIK Saywee
2012-10-05 21:21
Vad är polisens huvudsyfte ????????
AIK Saywee
2012-10-05 21:07
Ingen som fortfarande vågar skriva varför snutarna spejar och spanar på en fotbollsmatch ...

... vad kan tänkas vara anledningen?

Är det ingen som har en aning?!
AIK Saywee
2012-10-05 20:36
Finns det någon som vågar svara det enkla svaret för, varför det troligtvis behövs poliser på en allsvensk match och ibland flera poliser på vissa matcher?
AIK Saywee
2012-10-05 19:52
Varför bemannas poliser, som vill ha betalt för sitt jobb på BA under hemmamatcher, är det någon som vågar svara? Varför, vilket är huvudsyftet?
Örebro Kuba for president
2012-10-05 19:37
I brist på positiva nyheter i dagens ÖSK-trupp kan man glädja sig i att en spelare från gårdagens trupp får plats i VM-kvalet.
AIK Saywee
2012-10-05 19:15
Varför måste polisen bevaka vår arena under hemmamatcher. VARFÖR?
AIK Saywee
2012-10-05 19:07
Instämmer med G.Naget, och undrar varför polisen bevakar våra arenor, vid vissa tillfällen, är det slumpartat eller varför gör man detta?

Vad är den huvudsakliga anledningen till polisbevakning av allsvenska matcher ???

Väntar på svar om någon orkar, svara ...
AIK Saywee
2012-10-05 19:01
@Karlstruum:


Ja, jag börjar också svänga över mot ett gräs som ...

- ger oss goda avancemangsmöjligheter
- inte ger oss några svartvita skador
- som ger oss många poäng hemma under nästa säsong
. som kan ge staden ytterligare bra slantar
- som kan ge ÖSK ett guld snarast
G. Naget
2012-10-05 18:52
Vår klack har ibland betalat böter, skramlat helt enkelt, när klubben drabbats av böter från SvFF.

Men jag undrar om vem som bestämmer över polisbevakning och vad det skall kosta för våra klubbar och varför ?

Hur skall våra klubbar organiseras, AB eller idéella föreningar, gälller både AIK och ÖSK?
Örebro Karlstruum
2012-10-05 18:47
Det där plastgräset måste väck snart. Kan Denisov strejka i Ryssland för att han tycker att han får för lite betalt kan spelarna i Örebro strejka för att dom inte vill ha men för livet pga dåliga arbetsförhållanden.
Örebro Valderinho
2012-10-05 18:35
W.Attashadeh "Hemma från akuten med en svullen fot tack Gud att de inte var ngn fraktur bara #stukning #plastgräs inte hälsosamt för min kropp........ "



G. Naget
2012-10-05 18:35
@D´Artagnan (hopplös):


Detta är inte helt ointressant inför framtiden´s ÖSK-organisation, vem skall betala sådant och varför, skattebetalarna eller klubben eller fansen eller vem som vill betala sådant.

Varför och vem bestämmer sig för att fotbollsmatcher skall bevakas av poliser och hur många poliser som skall jobba och vad det kostar, jag förstår kanske till viss del, men kan inte förstå hela bakgrunden ...

varför bevakas fotbollsmatcher av poliser Jag trodde att vi lever i en god värld där vi kan få njuta av olika nöjen

Samma skit för AIK .


USCH !!!
AIK Saywee
2012-10-05 18:04
Stolt ösk-are, det ligger en helt del i det du skriver ...

... mängder av svenska fotbollsspelare och även våra egna vågar klaga på det bedrövliga underlaget, under en längre tid ,...

Jag vet inte om de gnäller eller vad det är frågan om, vore intressant att få ett svar på om alla dessa förbaskade ÖSK-skador har någon som helst koppling till konstgräset ...


... kanske att vi kan så nya frön på Behrn Arena i en framtid som kan ge oss ett guld?
AIK Saywee
2012-10-05 17:31
Fredagsmys, själv sitter jag i ett regnigt Kattegatt och önskar att det vore vår och ny säsong, tror att vi kan rocka fett i SE ...

Apropå gräset så börjar jag liksom flera andra svänga så sakteliga mot att vi kanske inte skall bortse från att anlägga naturligt gräs på vår "Regionalarena" !!!
Stolt ösk-are
2012-10-05 16:24
Man måste ta hand om problemet. Våra spelare går ju sönder hela tiden. En hård matta sliter mkt på kroppen speciellt när det blir kallare
Postat via SvenskaFans-appen
Stolt ösk-are
2012-10-05 16:22
Det är inte bara våra egna spelare som klagar på konstgräset även Erton Fesulaju säger i programet Ekwall vs Lundh att det är skillnad från matta till matta elfsborgs är bra medans Örebros är skit,verkar som att dom bara har rullat ut en matta säger han.
Postat via SvenskaFans-appen
Örebro D´Artagnan (hopplös)
2012-10-05 14:25
ÖSK Elitfotboll överklagar kammarrättens dom om att betala för polisinsatserna i samband med allsvensk match.

Kammarrätten fastslog att ÖSK ska betala för polisens kostnader, och nu har ÖSK beslutat sig för att överklaga den domen till Högsta Förvaltningsdomstolen.
(SR.SE)
Minatankar
2012-10-05 12:59


Kardinalen
2012-10-05 12:07
Europa League är sannerligen inte hett i Helsingborg. De har ju också tidigare gånger de varit i gruppspelet haft tomma (nåja) läktare, nästan så att det ser ödsligt ut i tv-rutan.

Elfsborg hade en jäkla massa publik i k-v-a-l-spel till CL, men när de sedan spelade g-r-u-p-p-spel i EL var det tunnsått med åskådare.....
Annons: