[MÅLVAKT]

Mattias Hugosson, Gefle

Intressant och tuff målvaktsomgång. Pär Hansson och Christoffer Källqvist tar sina lag till seger med ett par fina räddningar. I Göteborg stoppar Johan Dahlin en straff som vänder matchen. Och i Norrköping står David Nilsson i vägen mot slutet.

Trots det faller vårt val i mördande konkurrens på Mattias Hugosson, som höll Gefle kvar i en match som länge – faktiskt – var öppen. Stod för tre riktigt fina räddningar i andra halvlek på Hyséns och Moberg Karlssons chanser. Och granskar vi siffrorna är det Mattias Hugosson som, individuellt, står för flest räddningar – sju stycken. Dessutom är han ensam om att hålla nollan av nämnda aspiranter.

[FÖRSVARARE]

Christoffer Andersson, Helsingborg
Helsingborg inledde piggt mot Syrianska men mattades av och räddades av Pär Hansson. Vi noterade däremot en mycket fin assist av Christoffer Andersson fram till 1-0, som också hade god koll både framåt och bakåt på sin högerkant. Kan möjligen kritiseras för ingripandet mot en stark Dinko Felic på 2-1-målet.

Marcus Danielsson, GIF Sundsvall
Tunge mittbacken ledde sitt hemmalag till en efterlängtad hemmaseger. Säker matchen igenom och framme och skarvade på Mjällbys självmål som innebar 2-1 till Giffarna.

Per Karlsson, AIK
Efter missen på Magnus Erikssons mål nere i Åtvidaberg var det en liten revansch för Per Karlsson i söndagens returseger. ”Pärtan” stod rätt placerad gång på gång och värjde av flera farliga ÅFF-chanser. Tog som vanligt inga större risker i spelet längs marken.

Andreas Klarström, Elfsborg
Rutinerade Klarström börjar bli till åren (34) men håller fortfarande klass. Följde ofta med i anfallen mot Kalmar, vilket bland annat ledde till 1-0-målet – ett precist inlägg där Klarström vände upp och kom i läge med sin fina högerfot. I övrigt full kontroll på sin kant.

[MITTFÄLTARE]

Jiloan Hamad, Malmö FF

Anfallsduon Ranégie-Larsson gjorde som vanligt ett gediget arbete som också syns i målprotokollet. Där bakom såg vi en Jiloan Hamad som återigen stod för en pigg och fin insats, speciellt i andra halvlek. I första halvlek hade han hunnit visa upp sin fina speluppfattning med den öppnande passningen till Figueiredo, som innebar 1-0 till MFF – en av matchens delikatesser.

Alexander Faltsetas, Gefle
Har nätat mot sin före detta klubb tre gånger på en vecka. Dominant med sin stundtals terrierliknande spelstil i Gefles förkrossade 5-0-seger hemma mot IFK Göteborg. Tryckte distinkt in 4-0 och 5-0, men höll igen med segerfirandet. Assist till Jakob Orlovs 2-0.

Simon Helg, GIF Sundsvall
Ytterst tongivande i Giffarnas viktiga trepoängare hemma mot Mjällby. Energisk och bollsugen matchen igenom, och toppade insatsen med ett välplacerat 3-1-mål efter ett kanonanfall. Menar att han växt med regelbunden speltid från manager Åkeby.

Viktor Claesson, Elfsborg
Elfsborg visade att det minsann inte är någon kris i laget. Tillsammans med Anders Svensson var Claesson matchens lirare på Borås Arena i segern mot Kalmar. Hittade David Elm till 2-0 och prickade in avgörande 3-0 i andra halvlek. Fyndig och smart från sin vänsterkant.

[ANFALLARE]
 
Björn Anklev, Häcken
Löpstarke och lojale Anklev var matchen igenom ett irritationsmoment när Häcken hemmaslog ÖSK. Hittade Makondele med en fin servering till 1-1. När ÖSK såg ut att dra det längsta strået stack samme Anklev upp i en kontring – och serverade inbytte Joel Johansson minst lika snyggt till slutresultatet 2-1.

Mikael Dahlberg, Gefle
Löpte kopiöst, skarvade, touchade och slet i 81 minuter i storsegern mot IFK Göteborg. Fick också utdelning när han höll sig framme och kunde raka in 3-0-målet som dödade matchen. Saknar snabbhet och effektivitet, men fungerar ypperligt tillsammans med Jakob Orlov.