Tippad plats: 4
Lag: Häcken
Tränare: Peter Gerhardsson
Arena: Gamla Ullevi (19 000)
Placering 2013: 10:a

Vi hörde med Häckens redaktion om hur de ser på säsongen.
Hur går det för getingarna i år?
Jag tror att BK Häcken slutar på fjärdeplats därför att laget dels har förstärkt rätt, de yngre spelarna i form av tvillingarna Gustafson har fått upp allsvenskt tempo och att El Kabir till varje pris vill bli proffs och sprutar in mål innan han lämnar klubben. Fjolårets missräkning var nyttig i efterhand och jag tror att hela föreningen lärde sig en hel del om motgångarna.
 
Häckens uppladdning det här året har varit perfekt. Träningslägret i Dubai var felfritt, inga jobbiga skador att inleda säsongen med och Peter Gerhardssons trupp är dynamisk, bred och hungrig. Klubbledningen har gallrat bort komplementspelare som dragits med skador, höga löner i förhållande till speltid och fyllt på med spelare som känns fräscha.
 
Egentligen har laget en trupp som kan gå hela vägen men jag tycker att Malmö FF, IFK Göteborg och AIK på förhand känns tyngre. Allt handlar om att komma rätt in i säsongen. Fjolårets käftsmäll på Ullevi följde liksom med på något sätt och säsongens räddades egentligen av att laget gjorde en fin insats i Europa League kvalet och lyckades förhindra det ras under sensommaren som i ett supporterperspektiv var oerhört jobbigt.


Sammanfatta er Silly Season. Vilka har kommit och vilka har försvunnit? Hur har det påverkat ert lag?
Tillkommit: Peter Abrahamsson, Walid Atta, Ivo Pekalski, Sebastian Ohlsson, Alexander Jeremejeff, Ronald Mukiibi, Sula Matovu, Teodor Söderberg.
 
Lämnat: Mohammed Ali Khan, Jonas Bjurström, Dioh Williams, Damir Mehic, Rasmus Iversen, Reuben Ayarna, Dominic Chatto och Tibor Joza. 

Vem blir lagets viktigaste spelare?
Vissa tror att jag ska säga Moestafa El Kabir men jag säger faktiskt Christoffer Källqvist. Till den här säsongen har han fått stenhård konkurrens av Peter Abrahamsson och om laget ska vara med i den absolut toppen så krävs ett hundraprocentigt målvaktsspel. ”Krickan” har sett riktigt vass ut på försäsongen.
 
Det går inte att blunda för det faktum att han inte haft värdig utmanare de senaste säsongerna (Mehic har spelat fyra(!) allsvenska matcher på fem säsonger) och det säger en hel del med tanke på att Källqvist stundtals varit väldigt ojämn. Den offensiva arsenalen finns i Moestafa El Kabir, Carlos Strandberg och Martin Ericsson för att nämna några, men det vi ser i topplagen varje säsong är att det finns en målvakt av högsta klass.
 
Häcken har en tendens att föra matcherna för att sedan vara ineffektiva och släppa enkla mål. Målvakten är nyckeln till trygghet i försvaret och det är där du börjar vinna matcherna när du som tränare redan har befintlig kvalité i offensiven.

Vem blir lagets skyttekung?
Här får däremot Moestafa min röst. Det finns i dagsläget inte många i allsvenskan som är lika bra som honom. Alla vet vad han kan och det vet han framför allt själv. Hans numera påtagliga önskan att få ge sig ut i proffslivet kommer göra honom livsfarlig. Det enda som kan stoppa honom är han själv.

Vem blir lagets buse?
Lagets buse blir Simon Gustafson. Motiveringen lyder att Simons vinnarskalle ibland går ut över hans spelstil. Han var precis som sin bror outstanding i ishockey och är det något som tvillingarna Gustafson gillar så är det när det smäller på. Simon är en spelare som står upp för sina lagkamrater och som inte viker en tum när det vankas fysik. Till den här säsongen går han dessutom in i startelvan och kommer att spela fler matcher.
 
Jag utser Simon till lagets buse men i ett lag med många finlirare så gör det inget om han får syna det röda för den benhårda karaktärens skull och för att smitta av sig med den vinnarkaraktär som skiljer agnarna från vetet.


Vem blir lagets överraskning?
Simon Sandberg. I egenskap av att jag själv är en gammal mittback så finns det inget som är mer tillfredsställande än en smart försvarare - och det är precis vad han är. Placeringsförmågan, speluppfattningen, koordinationen och drivet gör honom såväl till ledargestalt som en utmärkt fotbollsspelare. Han dominerade mot Malmö FF i höstas på Rambergsvallen och har bara blivit bättre och bättre sedan dess. Han är dessutom ung och har synts på den internationella scenen med landslaget. Det skulle inte förvåna mig om han blir proffs till sommaren.

Om du får välja vilken spelare som helst som spelar i ett annat allsvenskt lag – Vem hade du valt och varför?
Jakob Johansson, IFK Göteborg. När Jakob är på planen blir man som bortasupporter orolig men som hemmasupporter lugn. Han har en aura av den där Håkan Mild-mentaliteten som du älskar att hata. Jag är en supporter som blir upphetsad av ett stenhårt motlägg, en glidtackling som förstör motståndarnas offensiva fotbollsanda och som inte tvekar en sekund på att offra sig för sina medspelare. Du ser sällan Jakob Johansson gnälla på sina medspelare. Han låter spelet tala och det är sådana fotbollsspelare jag älskar och som det finns för få av i dag. Det är lite Tipsextra-varning över den hyllningen men jag bjuder det moderna fotbollssverige på den.

Hur ser er startelva ut till premiären?
Källqvist
Arkivuo, Sandberg, Wahlström, Zuta
Lewicki, Pekalski
Makondele, Ericsson, Simon Gustafson
El Kabir.
 

Avslutningsvis - Tippa hela serien!
1, MFF. 2, IFK Göteborg. 3, AIK. 4, BK Häcken. 5, IF Elfsborg. 6, Djurgårdens IF. 7, Brommapojkarna. 8, Helsingborgs IF. 9, Kalmar FF. 10, IFK Norrköping. 11, Åtvidabergs FF. 12, Örebro SK. 13, Gefle IF. 14, Halmstads BK. 15, Falkenbergs FF. 16, Mjällby AIF.

SvenskaFans kommenterar Häcken
Startelvan kan tveklöst mäta sig med alla i Allsvenskan och man har en rad spännande spelare som mycket väl kan få epitetet "Seriens bästa spelare" när säsongen summeras.
Mittfältslåset med Lewicki och Pekalski bör kunna dominera mot de flesta lagen, och håller de sig friska genom hela säsongen kommer det att vara en stabilitet som kommer ge många "gratispoäng" under året.
Om allt faller på plats för Häcken finns alla ingredienser här för en guldjakt. Tränaren, spetsen, revanschlustan och bredden. Allt finns här.

Vad finns det för risker då? Först och främst ska sägas att flera av nyckelspelarna haft problem med återkommande skador. De MÅSTE vara skadefria om Häcken ska utmana toppen.
Sen är frågan om Gerhardssons taktik är sönderläst redan nu. Förra året såg de under perioder väldigt lättlästa ut.
Försvaret måste också upp ett par snäpp jämfört med förra året. Det finns det tillräckligt med kvalitet för att få ordning på det defensiva ledet.
 Fotnot 1.
Den tippade tabellen är baserad på SvenskaFansredaktioner tippning.