6. Helsingborg

Fjolåret: 6:a
Arena: Olympia (17 100)
Premiär: Djurgården 31/3

Silly Season:
Nyförvärv: Roar Hansen, tränare, (Öster), K-G Björklund, assisterande tränare, (Öster), David Svensson mf (U-laget), Jesper Björkman, b, (U-laget), Peter Larsson, b, (FC Köpenhamn), Robin Simovic, fw, (Ängelholm)
Förluster: Nikola Djurdjic, fw (Greuther Fürth), Erik Wahlstedt, b, (slutar), Thomas Sörum, fw, (Strömsgodset)

Gustav Lundblad på Helsingborgs redaktion kommenterar:
"Robin Simovic är enda nyförvärvet utifrån. Målspottaren från Ängelholm har dragits med en skada under försäsongen, men gjorde ett starkt inhopp mot Gefle i cupen och ser lovande ut. Erik Wahlstedt tackar för sig efter sammanlagt 14 säsonger i HIF, liksom Erik Edman som går in i tränarstaben. Höstens succélån Nikola Djurdjic lämnade och såldes av Haugesund till Greuther Fürth. May Mahlangu stannade trots intensiva säljrykten, och korttidskontraktet med Alejandro Bedoya förlängdes med ytterligare ett halvår. Peter Larsson köptes loss från FCK efter två låneperioder. Besvikelsen Thomas Sørum lämnade för Strømsgodset och tredjemålvakten Hampus Nilsson gick till Djurgården. Från de yngre leden plockas David Svensson och Jesper Björkman upp i A-truppen. Mohamed Ramadan återkommer från sin utlåning till Trelleborg."

Hur ser den förväntade startelvan ut i premiären?
Pär Hansson - Christoffer Andersson, Walid Atta, Peter Larsson, Erlend Hanstveit - May Mahlangu, Ardian Gashi - Mattias Lindström, Alejandro Bedoya, David Accam - Robin Simovic.
"HIF har en stark trupp och 4-2-3-1 med Roar Hansen vid rodret blir intressant. Men med alla skadebenägna spelare och nytt spelsystem så kommer nog inte kontinuiteten vara på 2010- och 2011-nivåer. Dessutom: Bedoya lämnar med all säkerhet när korttidskontraktet löper ut i sommar. Men om inget lag i serien är överlägset i år - lite som det var i fjor - kan man mycket väl vara med och slåss om guldet i oktober."
 
Hur är läget i Helsingborg inför säsongen? Finns det några orosmoln på er himmel?
"Läget är positivt efter gruppsegern i Svenska Cupen. Men skadorna var många i fjor, har varit många under försäsongen och är många även nu. Dessutom lär det ta en stund att spela in nya 4-2-3-1-systemet."
 
Hur har försäsongen sett ut?
"Upp och ner. En svag insats mot AGF (1-4) i Algarve följdes av bättre matcher mot Ålborg och framför allt FC København, som besegrades borta (2-1). I cupen blev det avancemang i en grupp med Assyriska (1-1, h), Varberg (5-0, b) och Gefle (3-1, h). Spelet var sisådär, men en hel del positiva besked från offensiva spelare som Christoffer Andersson, Mattias Lindström, David Accam, Santos och Bedoya.”
 
Vilken spelare får sitt stora genombrott i Helsingborg i år?
"Robin Simovic kan nog slå till i allsvenskan direkt. Två-meters-mannen ser mycket intressant ut."
 
Vem gör flest mål i Helsingborg i år?
"Alvaro Santos"


Vi tackar Gustav Lundblad för din medverkan!

------------
Svenskafans kommenterar:
Även Helsingborg fick en reaktion efter guldet och såvida man inte går och vinner cupen blir det inget spel i Europa under 2013. Givetvis ett stort avbräck för klubben.
Men det kan också vara en skänk från ovan sett ur ett allsvensk perspektiv. Då många av de andra toppkollegorna måste ut på långa resor mitt i säsongen får Helsingborg tid för återhämtning och det kan ge ett övertag när höstens mörker kommer krypande.
Överlag ser Helsingborg bra ut. Det gjorde man redan förra året, men oron på tränarfronten kombinerat med Europaspelet var för tungt att bära och man föll igenom något i serien. Men tveklöst har man ett bra lag, och man har också haft en bra Silly Season där man fick behålla det viktigaste och dessutom förlänga med såväl Peter Larsson som Alejandro Bedoya.

Det som är tveksamt är väl då anfallet. Förra hösten hade man kanske seriens bästa spelare i Nikola Djurdjic och nu ersätts han av den, på den här nivån, oprövade Robin Simovic. Inte heller de andra alterantiven offensivt, Accam och Santos, känns som givna storskyttar. Utan en stor målskytt finns risken att man tappar en del poäng man borde ta.

Hursomhelst är Helsingborg definitivt en guldkandidat, men man är nog nöjda med en plats på topp tre.